'Türkiye'de Her İki Evden Birinde Silah Var ve Yüzde 85'i Ruhsatsız'

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan'in paylaştığı bilgiler Türkiye'de bireysel silahlanmanın geldiği boyutu gözler önüne seriyor. Türkiye'de her iki evden birinde silah olduğunu belirten Akcan, bunların yüzde 85'inin ruhsatsız olduğunu ve son 10 yılda ruhsatlı-ruhsatsız silah sayısının 10 kat arttığını söyledi.

Terörün şiddetlenmesi ve avlanmaya ilişkin düzenlemelerin de etkisiyle Türkiye’de sivil silahlanma önemli bir artış gösteriyor.

Cumhuriyet’ten Ayşegül Başar’ın haberine göre, sivil silahlanmadaki artışın nedenlerini sosyal problemlere dayandıran Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan: “Şiddetin, savaş haberlerinin sürekli gündemde olduğu, bombaların patladığı ülkemizde insanların korku içinde olması ve kendini güvensiz hissetmesini neden olarak gösterilebilir. Cumhurbaşkanlığı düzeyinde halkın silahlanmasının darbe gibi durumlardan kendini koruyabilmesi için uygun olacağı doğrultusunda bir kanaat oluştu. Biz bu durumun karşısındayız. Kendini böyle koruyabileceğini düşünen vatandaş silaha sarılıyor. Türkiye’de iki evden birinde silah var. Yaklaşık 19 milyonluk bir rakam söz konusu ve kayıt dışında da talep artışı var” dedi.

"Son on yılda 10 kat arttı"

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele amacıyla faaliyet gösteren Umut Vakfı verilerine göre, Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız en az 20 milyon dolayında bireysel silah var ve çok az bir kesim hariç herkes silaha hemen ulaşabilecek yakınlıkta. 20 milyon silahın 2.5 milyonu ruhsatlı, 17 milyonu da ruhsatsız. 80 milyonluk ülke nüfusunda her 4 kişiden 1’ine silah düşüyor. Dünya çapında silaha sahip olma oranları göz önüne alındığında Türkiye 27. sırada yer alıyor. Türkiye’de son 10 yılda ruhsatlı-ruhsatsız silah sayısı 10 kat arttı.

"Ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 84’ünde ruhsatsız silah kullanılıyor"

Bireysel silahlarla işlenen suçların yüzde 65’i ateşli silahlarla işleniyor. Ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 84’ünde ruhsatsız silah kullanılıyor. Umut Vakfı’nın tuttuğu istatistiklere göre, 2015’te Türkiye’de 2.175 silahlı olay basına yansıdı. Ateşli ve kesici silahlarla işlenen olayların yüzde 71’i tüfek, tabanca, beylik silahı gibi ateşli silahlarla, yüzde 29’u kesici ve delici aletlerle yapıldı. Yüzde 71’lik kapsama giren silahlı olayların, yüzde 39’u (857) tüfeklerle, yüzde 28’i (605) tabancalarla, yüzde 4’ü de (87) beylik silahlarıyla yaşandı. Beylik silahlarıyla yaşanan olayların büyük çoğunluğunu polis ve asker intiharları oluşturuyor.

"İllegal silahlarda caydırıcılık yok"

Pompalı tüfek gibi ağır silahlara çok kolay ulaşılabilir olmasını eleştiren Akcan “Özellikle de pompalılara, basit av tezkeresiyle sahip olabiliyorsunuz. Sadece kimlik bilgileri ve beyan vererek alabiliyorsunuz, bu da silahlanmayı artıran sebeplerden bir tanesi. 1954’de çıkan 6136 No’lu silah kanunu şu an mevcut olanla aynı. Halen 1954’te çıkan bir yasaya göre düzenleme yapılıyor. O zaman tabii bu kadar çok çeşit ve teknoloji olmadığı için yasada tanımlama yok. Bundan dolayı avcıymış gibi ava çıkıyormuş gibi arazisini yabani hayvanlardan koruyormuş gibi algılanıyor. Teşvik daha çok ön plana çıkıyor, silahı olan komşusundan etkileniyor. Bir başka modelini aldığında eskisini başka birine bırakıyor. İllegal silahlarda caydırıcılık yok. Caydırıcılık olmadığı için sorun çözülmüyor” ifadelerini kullandı.

Terör satışları etkiledi

Öte yandan dünya genelindeki artan terör tehdidi ve bölgesel çatışmalar silah satışlarını da etkiledi. Silahlanmada başı Asya ve Ortadoğu ülkeleri çekiyor. Yüzde 0.6 oranında gerçekleşen daralma uzmanlarca, silahsızlanmaya dönük bir işaret olmadığı, düşüş trendindeki yavaşlamanın bir geri dönüş anlamına gelebileceği şeklinde değerlendiriliyor. 2016’da dünyada en çok Hindistan, Suudi Arabistan ve Çin silah harcaması yaptı. Dünya genelinde ilk 100 şirketin silah satışları ise 370.700 milyar doları buldu.

Popüler İçerikler

Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Zamlarla Nasıl Geçineceğini Düşünenlere Diyanet Cuma Hutbesinde ''Müminin Hayatında Umutsuzluğa Yer Yok'' Dedi
YORUMLAR
25.12.2016

Doğru olmasını umduğum lakin yalan olan bi bilgi. Arkadaşlarımda, iş arkadaşlarımda,tanıdıklarda silah yok. Çevrenizde kaç tane silahı bulunan adam var yahu, her 2 evde bir tane varmış. Keşke doğru olsa. Herkes İsviçre'ye özenir, İsviçre'de orduda kullandığın silah sana bırakılır. Evine götürürsün o uzun namlulu silahı eğer bir gün İsviçre saldırıya uğrarsa diye. ABD'ye özenirler, ABD'de silahı olmayan adam=Babet giyen adam. Çünkü kötü adamların silahı var gençler. Onlar silahı her türlü bulacak. Peki ya siz? Trafikte giderken kaza yaptınız. Adam silah çekti, ne yapacaksın? Öleceksin, bok gibi bi sebepten öleceksin. Lakin silahın olduğu zaman senin de hayatta kalma şansın var.Silahlar çoğu zaman savaş için gözükse bile aslında barışı sağlar.Eğer Rusya bugün ABD tarafından yerle bir edilmiyorsa bu Rusya'nın nükleer silahları olduğu içindir. Gördünüz mü, silah barışı getirdi. Geçen ABD'de Asyalı kadının evine 4 adam hırsızlık için girdi, bıçaklılar. Kadın 1.50 boyunda zayıf, adamlar hayvan gibi ve bıçaklı. Kadın çekti silahı sıktı ayaklarına alayı kaçtı. Silahı olmasa evi soyulmuş kendisi de ölmüş olacaktı. Hükümet seni koruyamaz her zaman, hangi ülkede polis olay yerine 15 saniyede gelebilir? Seni kurtarcak olan 15 saniyede yaptıkların

25.12.2016

bu yoruma katılıyorum ama yasalarında değişmesi lazım.Evine hırsız giriyor silahlı vuruyorsun hop 10 yıl.Ulan polis kendine bıçak çeken insanı vuramıyor böyle yasa mı olur.

Yolda kimseyle tartışıp kavga etmeye gelmez aq. Hemen silah çıkarıyo gtüne kodum magandaları. Daha bi erkek hissediyolar kendilerini herhald.. Bıçağınızı da ruhsatsız tabancalarınızı da alın ananızın amnıa sokun kanka.

25.12.2016

ne yazık ki normal ve olması gereken bir durumdur kimse kusura bakmasın.mantıken baktığında terörle iç içe yaşamaya alışmış bir ülkenin vatandaşının silahlanması gayet normaldir bence.bir de üzerine emniyet güçlerinin vatandaşını koruyabilme olasılığının düşük olması eklenince kaçınılmaz bir durumdur.ha ülken çok güvenilir olur kolluk kuvvetleri adama göz açtırmaz yargı caydırıcı cezalar verir ha o zaman bireysel silahlanmaya karşıyım kesinlikle.ama insanların kendini güvende hissetmediği bir zaman diliminde kendi güvenliğini sağlaması bence kabul edilebilir bir durum.adam silahla giriyor soygun yapıyor ama eve ama dükkana o anda sende çıkarıp iki tane hava sıksan bile gözdağı verir.bence silahlanma yasal olmalı ama sorumsuz kullanımın cezası çok çok ağırlaştırılmalı

TÜM YORUMLARI OKU (21)