Türkiye'de Her 100 Kişiden 42’si Yer Sofrasında Yemek Yiyor, Zenginler Kırmızı Et, Yoksullar Makarna ile Doyuyor

Türk insanı yer sofrasında yemek yemekten vazgeçemiyor. Metro ve Konda tarafından gerçekleştirilen ‘Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’na göre Türkiye’nin yüzde 42 akşam yemeğinde yer sofrasını, yüzde 56’sı ise yemek masasını tercih ediyor. 

Türkiye’nin yüzde 56’sı yemeği masada yiyor

Çarpıcı sonuçların yer aldığı araştırmaya göre; ‘Akşamları evde yemek nerede yeniyor?’ sorusuna Türkiye’nin yüzde 56’sı yemek masasında, yüzde 42’si ise yer sofrasında yanıtı verdi.

Yer sofrasında yemek yeme alışkanlığı yerleşim bölgesi, gelir seviyesi ve evin tipine göre farklılık gösteriyor.

Aylık geliri 5000 TL’nin üzerindeki hanelerin yüzde 82’si yemeği masada yiyor. Ancak gelir seviyesi 1200-2 bin TL arasındaki evlerde yenilen yemeğin yüzde 53’ünde yer sofrası tercih ediliyor.

Metropollerde yaşayanların %29'u yer sofrasında yemek yiyor

Apartmanda oturanların yüzde 72’si akşam yemeğini masada yerken, gecekonduların yüzde 81’inde yer sofrası tercih ediliyor. Kentlerden yaşayanların yüzde 45’i yer sofrasını tercih ederken, metropollerde bu oran yüzde 29’a geriliyor. Türkiye’nin yüzde 86’sı ise düzenli olarak akşam yemeği yiyor.

Sofraların vazgeçilmezi pilav

Bir haftada hane halkında tüketilen gıdalara ilişkin, “Haftada kaç kere yiyor” sorusuna verilen cevaplarda ise tüm gelir gruplarında ilk 3 aynı çıkıyor. Meyvenin ilk sırada yer aldığı cevaplarda, sebze ikinci, pilav ise üçüncü sırada yer alıyor. Son sırada ise balık bulunuyor.

Zenginler kırmızı et, yoksullar makarna

En düşük gelir dilimindeki katılımcılar haftada ancak 1.2 kez kırmızı et yiyebildiğini söylerken, 1.7 kez tavuk, 0.6 kez balık, 4 kez sebze, 4.3 kez meyve, 2.8 kez pilav ve 2.3 kez de makarna tükettiklerini belirttiler. En yüksek gelir dilimindeki katılımcılar haftada 2.2 kez kırmızı et yiyebildiğini, 2.1 kez tavuk, 1.2 kez balık, 4 kez sebze, 5.2 kez meyve, 2.6 kez pilav, 2 kez de makarna tükettiklerini söylediler.

En çok tüketilen gıda meyve

En düşük gelir grubundaki insanlar haftada 4.3 kez meyve tüketiyor. Haftada 4 kez sebze tüketen bu gelir grubu 2.8 kere de pilav yiyor. Haftada 5.2 kez meyve tüketen en yüksek gelir grubundaki insanlar, 4 kere sebze, 2.6 kez de pilav tüketiyor.

'Erkekler mutfağa girmiyor'

Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan,Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı modern toplumda ise yüzde 49’u mutfağa girmediğini belirtti.

En sevdiğimiz yemekler kırmızı et, dolma, sarma ve kurufasulye

Katılımcılara en sevdikleri yemekler sorulduğunda da kırmızı ete olan istek yüzde 10.3 ile ilk sırada yer aldı. Yüzde 10.1 en sevdiği yemeğin dolma ve sarma olduğunu söylerken, yüzde 10.1’i kuru fasulye cevabını verdi.

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
09.01.2018

Bu milleti iyice makarna beyinli ettiler.

Pasif Kullanıcı
09.01.2018

Senin gibi herkesi küçümseyen tipler tükendiği zaman.

09.01.2018

Görmek istediklerini görüp yazdıkları bir çalışma olmuş. Doğru değil. Yerde yemek yiyen insanlari ötekileştirmekle egolarını tatmin etmek istemişler. Bu kafa 2000 lerde kaldı ınsanlar artık uyandı. Bu çalışmalar sadece vakit kaybı

09.01.2018

turkiyedeki insanlarin %40 kusuru yerdr yiyor demenin nesi kotuleme anlamiyorum.Asagilik komplexiniz oldugundan oyle anliyorsunuz,zira yarasi olan gocunur.

09.01.2018

Masada yemek yiyoruz, zengin değiliz, malum evde çocuk var. Yer sofrası falan dinlemez, ezer geçer valla. Haftada bir kırmızı et, fazla iyimser olmuş. Anketi yapanlar yandaş herhalde. Benim evime bile ayda bir kez giriyor. Para yok. Ne yapalım? Her hafta pazara da gidemiyoruz. Maaşları alınca ilk iki hafta pazara gidiyoruz. O kadar. Sadece çocuk yiyor diye mümkün olduğunca bol muz, yine o seviyor diye armut alıyoruz. Onu da çocuk yiyor. Çok alamıyoruz, sadece çocuğa kadar. Maaşları alınca makarna, pirinç, bulgur zulalıyorum. Para bitince bol bol bunları yiyoruz. Dar gelirli tablosu bu. Paranın adı var. Poşet dolmuyor bile markette, 50 lira. Herşeyin en ucuzunu alıyoruz. Yine de azıcık malzeme 50 lira.

09.01.2018

Ama noktalama işaretleri kullanımı çok iyi...

TÜM YORUMLARI OKU (54)