Türkiye'de Gündem Olan Celtic Tribünlerindeki Filistin Bayraklarının Gerçek Hikayesini Mutlaka Okumalısınız

Celtic ile Atletico Madrid arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçında açılan Filistin bayrakları, Türkiye'de geniş kesimlerce paylaşıldı. 

Celtic taraftarlarının belki de hiçbir Arap veya Müslüman ülkede görülmeyecek düzeyde Filistin'e sahip çıkmasının öyküsü ise aslında çok derin bir hikayeye sahip. 

Bu içeriğimizde bir futbol kulübünden çok daha fazlası olan Celtic'in kuruluş öyküsünü ve Filistin ile kurdukları gönül bağının sebeplerini anlatacağız.

Coşkulu ve ateşli tribünleri ile tüm dünyada büyük nam salan Celtic Futbol Kulübü, bir İskoç takımı olsa da aslında kökü İrlanda'ya uzanan derin ve acı bir öyküye sahip.

İngiliz İmparatorluğu'nun ilk sömürgeleştirdiği toprakların başında geliyor İrlanda.

Yüzlerce yıl boyunca sömürülen ve kıtlık içinde hayatta kalmaya çalışan çilekeş İrlandalılar, büyük kıtlık zamanında Glasgow'a göç etmek zorunda kaldılar.

Katolik İrlandalıların, Protestan İngilizlerin gözünde pek bir kıymeti yoktu. 

Glasgow'da Londra'nın yardımlarıyla refah içinde yaşayan Protestan İskoçlar da İrlandalı Katolik göçmenlere daha farklı davranmadı.

Glasgow'da zar zor hayatta kalan İrlandalılar ise birliklerini sağlamak için çareyi bir futbol kulübü kurmakta buldular.

135 yıl önce 1888 yılında Glasgow'da kurulan Celtic Futbol Kulübü işe bu sürecin ardından kıtlık ve zulümden doğdu.

İlk başta Katolik bir vakıf olarak kurulan Celtic, daha sonra futbol kulübü haline gelerek gelir etmeye başladı.

Protestan İskoç takımlarıyla ve elbette 135 yıldır müthiş bir rekabet içinde oldukları Glasgow Rangers ile oynadıkları maçlarla büyük gelirler elde ettiler.

Kazandıkları para ile de yardıma muhtaç Katolik çocukların bakımları için harcamalar yaptılar.

Celtic taraftarlarının Filistin'e olan ilgisi de uzun yıllar öncesine dayanıyor. Celticliler, Filistin Kurtuluş Örgütünü, İrlanda'nın bağımsızlığı için uzun yıllar silahlı mücadele veren IRA ile aynı bağlamda değerlendiriyor.

Bundan dolayı Celtic taraftarları, Filistin'in özgürlük mücadelesine büyük bir yakınlık besliyor.

Günümüzde dahi İskoçya ve İrlanda'nın Katolik mahallelerinde IRA ve FKÖ militanlarının omuz omuza fotoğraflarına ve posterlerine rastlanıyor. 

Celtic taraftarlarının bu desteğinin sebebi Yahudi düşmanlığından değil mazlum bir halkın onur mücadelesine sahip çıkma kültüründen kaynaklanıyor.

Celtic Park tribünlerinde İrlanda bayrağı ile birlikte dalgalanan Filistin bayrağı, emperyalizme karşı ortak duruşu sembolize ediyor. İsrail'in Filistin'e yönelik geçmişten bugüne yaptığı tüm saldırılarına Celtic Park tribünlerinin aynı tepkiyi gösterdiğini görebilirsiniz.

Buna karşılık olarak, Celtic'in ezeli rakibi Glasgow Rangers tribünleri de İsrail bayrakları açarak rakiplerine misilleme yapıyor.

Celtic taraftarlarının tek desteği ise Filistin'e değil.

İngiliz yönetimi altındaki Kuzey İrlanda'ya, Afganistan'a, Irak'a, Yahudi Soykırımına ilişkin de çok sayıda eylemler düzenlediler. 

Açtıkları pankartlar yüzünden Celtic kulübü milyonlarca sterlin ceza ödemek zorunda kalsa da taraftarlar bu duruşlarından hiçbir zaman taviz vermediler.

Son olarak dünyanın en büyük futbol organizasyonlarından olan Şampiyonlar Ligi maçında tüm dünyanın gözü önünde sahneye çıktı Celtic taraftarları.

Atletico Madrid maçında açtıkları binlerce Filistin bayrağı ve söyledikleri 'Asla Yalnız Yürümeyeceksin' şarkısı ile gövde gösterisi yaptılar.

Celtic taraftarlarının bu gösterisi hem Türkiye'de hem de tüm dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından paylaşıldı ve takdir topladı. 

Bu duruş Filistin'e yönelik futbol stadyumlarında gösterilen en büyük destek olarak kayıtlara geçti.

Günümüzde Celtic futbol kulübü, bir İskoç takımı olmasına rağmen tüm dünyadaki İrlandalıların en önemli sembolü konumunda.

ABD'den Avustralya'da, İngiltere'den Kanada'ya tüm dünyada yaşayan İrlandalılar için bir kulüpten çok daha fazlası Celtic.

60 bin kişilik Celtic Park stadyumu ise İskoçya'daki İrlanda göçmenlerinin en sembolik mabedi.

Her maç tıklım tıklım dolan Celtic tribünleri, Londra yanlısı Rangers takımıyla benzersiz bir rekabete sahip. 

Bu öyle bir rekabet ki Glasgow sokaklarında 365 gün iki takımın 135 yıllık düşmanlığının izlerini görüyorsunuz.

Celtic taraftarları İskoçya Futbol Federasyonu'nun da adeta baş belası. Zira Celtic tribünlerinde açılan pankartlar ve verilen siyasi mesajlar yüzünden İskoç federasyonu sürekli olarak Londra ile papaz oluyor.

Celtic aynı zamanda Kraliçe Elizabeth'in ölümü sonrası taziye yayınlamayan Britanya'daki tek kulüp oldu. 

Bununla birlikte İngiliz askerlerinin anıldığı Gelincik Günü'nde açtıkları 

'İrlanda'da, Irak'ta, Afganistan'da yaptıklarınız cehennemdeki şeytanları bile utandırır. Kana bulanmış gelinciklerimizi tertemiz halkalarımızdan uzak tutun' pankartıyla büyük ses getirdiler. 

Celtic tribünlerinde açılan Filistin bayrakları, dönemsel ve popülist bir eylemden  ziyade samimi bir ideolojik duruşun net bir örneği olarak önümüzde duruyor.

İlgini çekebilir...

Pankart veya Bayrak Getirmemeleri İstenmişti: Celtic Taraftarları Filistin'e Desteklerini Böyle Gösterdi

İlgini çekebilir...

Sosyalist Partilerin Neden Filistin'e Güçlü Bir Destek Verdiğinin Tarihsel Sebeplerini Biliyor musunuz?

İlgini çekebilir...

Celtic - Rangers Derbisini Biletsiz İzleyebilmek İçin Ali Cengiz Oyunları Çeviren Celtic Taraftarı

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
26.10.2023

Azerbaycan, Türkistan ya da KKTC bayrağı da bekliyoruz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ