Türkiye'de Geçerken Böbrek Satmayı Düşündüren Otoyol, Köprü ve Tüneller Almanya'da Ücretsiz mi?

Ankara'dan İstanbul'a da gitsek İstanbul'dan İzmir'e de gitsek bir şekilde cebimiz hafifliyor. Almanya'da binlerce kilometre gidip hız sınırı olmayan otobanlardan geçerken para ödüyor muyuz?

Şehirlerarası otoyol ve köprü ücretlerimizin durumunu biliyorsunuz. Tekrar tümünü anlatmaya gerek yok.

İstanbul'dan İzmir'e gitmek isteyen birinin ödeyeceği otoyol ücretinin neredeyse dört yüz liraya çıkması, yakıt masrafıyla birlikte yolun yedi yüz liraya ulaşması ancak iyi takip edilirse iki yüz liraya bile uçak bileti bulabiliyor olmamız bizi biraz üzüyor.

Bazı köprü ücretlerine ise hiç girmiyoruz. Can sıkmadan asıl konuya gelelim.

Önce Twitter'a oradan Instagram'a sıçrayan şuna benzer paylaşımları mutlaka siz de görmüşsünüzdür. 👇

Paylaşımlarda anlatıldığına göre Almanya'daki otoyolların ücretsiz olmasına yanında geçilen tüneller, köprüler de ücretsiz. Türkiye'de 500 kilometrelik bir yolda ödenen ücretleri düşününce burada anlatılanlar doğruysa uzun uzun nerede yanlış yaptığımızı düşünmek gerek.

Peki, Almanya'da otoyollar gerçekten ücretsiz mi?

Almanya'da otoyollar özel araçlar için, yani bireyler için gerçekten de ücretsiz.

Bu durum ülkede de tartışmalara sebep olmadı değil. Almanya'da bundan beş yıl önce otoyolu kullanan araçlardan ücret alınmasına dair bir çalışma yapılmış hatta geçen yıl bu uygulamanın yürürlüğe girmesi de planlanmış ancak şimdilik böyle bir uygulama hayata geçmemiş.

Çünkü itirazlar sonucunda Avrupa Adalet Divanı böyle bir uygulamaya geçişi engellemiş.

Hukuki yollarla ülkenin tümünü etkileyecek kararın durdurulabilmesi çok hoş duyuluyor değil mi? 

Velhasıl, Hamburg'dan Berlin'e giderken kullanacağınız otoyolda 1 Euro bile ödemiyorsunuz.

Otoyolların ücretsiz olduğuna dair bir şerh düşmüştük.

Otoyollar sadece özel araçlar için ücretsiz. Almanya'da belli bir ağırlığın üzerindeki tüm kamyon/kamyonetler kullandıkları otoyollar ücret ödüyor. Bu ücret kimi durumda cüzi kimi durumda ortalamaya yaklaşıyor ancak cezalar size otoyol ücreti hakkında bir fikir verebilir. Ücret ödemeyen kamyonlara verilen ceza da 40 ila 480 avro arası.

Bu arada yayılan paylaşıma bir düzeltme geçmek gerek. Otoyollar ücretsiz olsa da köprü ve tüneller arasında ücretli olanlar var.

Ülke dışına çıkış için çok farklı ücretlerden bahsetmek mümkün o yüzden ülke içinde sınırlı kalalım. Örneğin Almanya'da Lübeck ve Travemünde'yi birbirine bağlayan 750 metrelik Herren tüneli özel araçlar için de ücretli: 3,50 Euro.

Yani Almanya'da beş bin kilometre yolculuk yapıp hiçbir ücret ödememeniz mümkün. Ancak bazı yerlerde ücretli köprü ve tüneller olduğu için ücret ödeme olasılığınız da var.

Kaynaklar: 1, 2, 3

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

YDS ve YÖKDİL'de Can Sıkıcı Paragraf Sorularını Kolay Lokma Haline Getirecek Ustaca Taktikleri Keşfediyoruz
İstisnasız Hepimizi Hedeflerimizden Uzaklaştırmaktan Başka İşe Yaramayan "Konfor Alanı" Nedir, Nasıl Aşılır?
Tek Eşlilik İnsan Doğasına Aykırıysa Birden Fazla Kişiyle Olmak Hepimizin İhtiyacı mı? (Hayır)

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
23.10.2021

Yol yaptı abi diyen akıl fakirleri vardı. Adam senin paranla sana yol köprü yapıp bunu da sana paralı yapıyor sonra da diyor ki eğer burdan geçmezsen de senden alırım o parayı. Yani o yoldan köprüden geçmesek te o para illa çıkıyor cebinden. Nasıl medeniyet. Yol paralı mı olur amk.

23.10.2021

Bir video vardı yatırıp siksinler vergimi öyle ödemek istiyorum diye. Yakında o duruma geleceğiz çünkü para kalmadı.

23.10.2021

bir ulkenin gelisip, ekonomisinin buyuyup zenginlesmesi icin 2 ana sart vardir, birincisi yetismis insan gucu, ikincisi altyapi. buyuyup gelismis ulke olmak istiyorsaniz bu ikisine yatirim yapmaniz gerek. turkiyedeki egitimin insan gucunun durumu belli orasi konumuzun disinda, altyapi konusu altyapi yapip uretim maliyetlerini dusurdugunde rekabetci hale gelirsin, bu altyapi yatirimlarinin en onemlilerinden bir tanesi yol, kapitaslist sistemde hammadde tasiyip, islenmis urunu alamadigin yer senin icin fiziksel olarak yoktur, bir anlam icermez. bu on bilgilerden sonra isin sacmaligina gelelim, yol yapiyorsun, altyapi yapiyorsun ulasim maliyetleri katlanarak artiyor, istanbulda kamyon tirlarin 3uncu kopruyu kullanmasi zorunlu, anadoludan trakyaya, trakyadan anadoluya tasidigin hammaddenin islenmis urunun maliyetleri arityor, bu nasil altyapi yatirimi. sorsan ulkenin gelecegine yatirim yapiyoruz derler ama bu yapilan dupeduz soygun.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ