Türkiye'de Enflasyon Düşerken Fiyatlarda Yükseliş Beklentisi Artıyor

Türkiye son yıllarda hem iç dinamikler hem de küresel krizlerden dolayı yüksek seyreden enflasyon ve fiyat artışlarıyla mücadele ediyor. Ancak Pazartesi günü açıklanan verilere göre Mart ayında enflasyonda yine düşüş oldu! Bu düşüşün Mayıs ayında yapılacak seçimler ve Şubat ayında yaşanan deprem felaketi dolayısıyla sürdürülebilir olup olmadığı ise tartışma konusu. İşte detaylar! 👇

Türkiye'de Mart ayı boyunca istikrarlı seyreden gıda ve yakıt fiyatlarıyla beraber tüketici enflasyonunda düşüş gözlemlendi.

Ancak bu durum, döviz kurunun baskılanması ve yaklaşan seçimler dolayısıyla ekonomiyi canlandırmaya yönelik girişimlerle çok uzun sürmeyecek gibi görünüyor.

Yıllık enflasyon Şubat ayında yüzde 55,18 iken Mart ayında yüzde 50,51 olarak ölçüldü.

Goldman Sachs Group Inc.'ten ekonomistlerin söylediğine göre enflasyondaki bu düşüş, gıda ve yakıt fiyatlarının baz etkisinden kaynaklanıyor. Ancak fiyatlarda düşüş beklemenin hata olacağının altı çiziliyor çünkü manşet ve çekirdek enflasyonlardaki artışlarda ivme sürüyor.

Fiyat artışları halen Türkiye'deki finansal hassasiyetin ana sebebi olarak karşımıza çıkıyor.

Geçen yıl, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Türkiye'nin para politikaları dolayısıyla fiyatlar bir anda fırlamıştı. Bu bağlamda geçen yıla kıyasla enflasyondaki bu düşüş anlaşılabilir boyutta. Ancak Şubat ayında yaşanan deprem felaketi ve gelecek seçimler yüzünden artırılacak olan mali harcamalar, ilerleyen dönemde enflasyonun yüksek seyredeceğine işaret ediyor.

UniCredit SpA'nın yaptığı açıklamalara göre 2023'ün sonunda karşılaşacağımız yıllık enflasyon rakamları muhtemelen yüzde 50 civarında seyredecek.

Ancak eğer hükümet daha sıkı para politikaları uygulayacak olursa 2024 yılında enflasyon değerlerinin yüzde 24'e kadar düşebileceği öngörülüyor. Ayrıca 2023'ün ikinci yarısında faiz oranında keskin bir dönüş bekleniyor. Şu an yüzde 8,5 olan oranın yüzde 50 civarlarına kadar yükselebileceği tahminler arasında yer alıyor.

Hükümet yüksek borçlanma maliyetlerinin enflasyonu dizginleyeceğine yönelik geleneksel fikirleri reddediyor.

Bu durum Türk Lirası'nı baskı altında bırakırken hükümet, bankalardaki döviz işlemlerini çeşitli düzenleme ve sorgulamalara maruz bırakarak kuru stabil tutmaya çalışıyor; en azından Mayıs ayındaki seçimlere kadar.

Enflasyondaki bu düşüşe rağmen Mart ayında Türk Lirası dolara karşı yüzde 2'lik bir değer kaybı yaşadı.

Uzmanlara göre seçim sonuçları ne olursa olsun Türk Lirası değer kaybetmeye devam edecek gibi görünüyor.

Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlara buyurun! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İşte AK Parti Döneminin Gıda Enflasyonu
Euroyla mı Maaş Alıyorsunuz? Döviz Baskılanınca Enflasyonla Pahalılaşan Fiyatlar Avrupa'ya Yetişti
Yabancı Kuruluşlardan Peş Peşe Açıklamalar: Dolar/TL Ne Olur?
TCMB Para Basımı Rekor Kırarken Dolar ve TL'de Seçimden Sonrası Karışık! BofA 'Kim Kazanırsa Kazansın' Dedi

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
05.04.2023

Üretimi ve üretime katılan iş gücünü arttırmak zorundayız. İhracatı arttırmalıyız. Tarım ürünlerinde emek harcamayan simsarları aradan çıkarmalıyız ve tarıma önem vermeliyiz. İthal hammadde girişini azaltmalıyız. Devlet üreticiden ve çalışandan aldığı fahiş vergileri kaldırmalı. Devlet destekleri zaten zengin olana değil gerçekten üreten ve bütçesi kısıtlı olan işletmelere verilmeli. Yoksa gerisi hikaye.

05.04.2023

Hi Mr Obvious

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ