Türkiye'de Elektrikli Otomobillere Neden Mesafeli Yaklaşılıyor?

Elektrikli otomobiller piyasaya çıktığından bu yana hem ülkemizde hem de dünyada tartışmalar devam ediyor. Bazıları değişime ayak uydurup içten yanmalı motorları terk ederken, bazıları bu düşünceye karşı çıkıp elektrikli araçlardan uzak duruyor. 

Genel kanıya bakacak olursak, Türkiye'de elektrikli otomobillere karşı bazı ön yargıların olduğunu söylemek mümkün. Peki, bizim ülkemizde elektrikli otomobillere neden mesafeli yaklaşılıyor? Gelin, bunun olası sebeplerini sıralayalım.

1. İkinci El Değeri

Elektrikli otomobiller, zayıflayan batarya performansından ötürü ikinci elde büyük değer kaybediyor. Bizim ülkemizde çoğu insan arabayı sonradan satmak üzere aldığı için, doğal olarak ikinci elde fazla değer kaybeden araçlara yanaşmaktan korkuluyor.

2. Şarj İstasyonları

Şarj istasyonları ülkemizde oldukça yaygın hale gelmeye başladı ancak insanların bu algısını kırmak kolay değil. Hala birçok kişi, yeterince şarj istasyonu olmadığını düşünüyor ve bu yüzden çok daha kısa sürede yakıt yüklemesi yapabileceği içten yanmalı motorlara daha yakın hissediyor.

3. Usta ve Parça Konusu

Bizim ülkemizde araba almadan önce, ''Bunun ustası ve parçası acaba her yerde bulunur mu?'' sorusu çok sorulur. Hatta bu durum, direkt olarak bir alım kriteridir. Ustası pek bulunmayan, parçası da pek olmayan arabalardan genel olarak uzak durulur. 

Elektrikli otomobiller de bizim ülkemizde yeni yeni yaygınlaşan bir teknoloji olduğu için her yerde ustasını bulmak kolay olmayabiliyor. Aynı endişe yedek parçalar için de geçerli olduğundan elektrikli otomobillere karşı bir ön yargı oluşabiliyor.

4. Batarya Performansı

Maalesef bu üzücü bir gerçek. Tıpkı telefon ve dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi, elektrikli araçlarda da zamanla batarya performansı düşmeye başlıyor. Eskisi gibi verim alınamadığı için bir süre sonra bazı şeyleri şeyi kısmak gerekebiliyor. 

Ayrıca bataryayı değiştirme ücretlerinin göz korkutucu seviyede olması da elektrikli otomobillere mesafeli yaklaşılma sebeplerinden bir tanesi!

5. Menzil

İlk çıkan elektrikli araçlar genelde daha düşük menzil imkanı sunuyordu. Daha sonra çıkan modeller ise bunu geliştirmeye başladı. Hal böyle olunca, bu defa düşük menzilli otomobiller epey gözden düştü ve onları ikinci el piyasasında elden çıkarmak zorlaştı. 

Bunu gören insanlar da haliyle bu teknolojinin biraz daha gelişmesi için bekleme kararı aldı. İkinci el değeri bu noktada en önemli kriterken, yukarıda saydığımız faktörlerden ötürü bizim ülkemizde genel olarak ''Elektrikli otomobil şu an alınmaz!'' algısı mevcut. 

Bakalım, gelecek bize neler gösterecek?

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Hem Hesaplı Hem de Çevreye Daha Az Zararlı: Rejeneratif Frenleme Sistemi Nedir ve Tam Olarak Nasıl Çalışır?
Vergi Uzmanı Açıkladı, Otomobil Satışlarından Alınan Yüksek ÖTV Oranı Tepkilere Yol Açtı!
Sonuç Şaşırtıcı: Arabayla Seyir Halindeyken Yüksek Sesle Müzik Dinlemek Kaza Yapma İhtimalinizi Artırır mı?

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
YORUMLAR
21.10.2024

Şarj istasyonu eksikliği algı değil. Elektrikli araç biraz fantezi işi. Kimsenin ilk tercihi olmaz. Hele ki araba almak için böbrek okutulması gereken coğrafyalarda. Gerçi böbrek de kurtarmıyor ama ben anlaşılabilir bir örnek olsun diye yazdım.

21.10.2024

her kapıya koysanız şarj aleti gene sevmem amk elektrikli araba ne lan biz çocukken bıraktık akülü arabalarla oynamayı

21.10.2024

ben de sevmiyorum. şekilleri de güzel değil. hibrit araçlar bence çok daha mantıklı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ