📌 Türkiye'de Eğitim-Öğretim: 15 Senedir Hiçbir Öğrenci Başladığı Müfredat ya da Sistemle Mezun Olamadı!

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık “15 yılda ne eğitim sistemi ne sınav sistemi rayına oturdu, hiçbir öğrenci başladığı sistemle ve müfredatla mezun olamadı, aileler de öğrenciler de okulla da yoruldu.” iddiasında bulunmuştu. TEOG'un kaldırılması tartışması başlayınca eğitim ve sınav sistemi konusu tekrardan gündeme geldi.

Konuyu derinlemesine incelemek için eğitim alanında yıllardır çalışmalar yürüten Eğitim Reformu Girişimi’nin 2007 yılında başlattığı izleme raporlarından ve konuyla ilgili hazırlanan haberlerden yararlanarak durdurak bilmeyen müfredat ve sistem değişikliklerini listeledik.

En temel değişikliklerden biri 1997 yılında zorunlu 8 yıllık eğitimin yürürlüğe girmesi ile yaşandı.

Aynı dönemde Anadolu ve Fen liselerine giriş sınavları LGS olarak belirlenirken, 1999 yılında önceden ÖSS ve ÖYS halinde 2 basamaklı olan üniversitelere giriş sınavı da tek basamaklı hale getirildi.

2002 yılında katsayı uygulamasında değişimler oldu.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren de eğitim alanında birçok köklü değişiklik söz konusu oldu. Örneğin, 28 Şubat döneminden miras katsayı uygulamasında artış oldu. Buna göre İmam Hatip liseleri mezunları ve Meslek lisesi mezunları alanları dışından bir bölüm tercihi yapacaklarında ortaöğrenim başarı puanları 0,3 ile, alanları içinden tercih yapacaklarında ise 0,8 ile çarpılmaya başlandı.

Ancak bu yeni katsayı uygulaması 2011 yılında YÖK tarafından kaldırıldı.

2004-2005 eğitim öğretim yılın ilköğretim müfredatı değişti.

Bu müfredat değişikliğinin örneklerinden biri eski adıyla Fen Bilgisi, yeni adıyla Fen ve Teknoloji dersinin süresi haftada 4 saate çıkarılması oldu.

2005 yılında liselerde eğitim süresi 4 yıla çıkarılırken, yabancı dilde hazırlık sınıfları da birkaç örnek hariç tarih oldu.

Ortaokul sonrası girilen LGS 2005 yılında kaldırılıp, yerine Ortaöğretim Kurumlarına Giriş Sınavı (OKS) getirildi.

Ancak 2008 yılında bu sistem de kaldırıldı, yerine üç aşamalı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirildi.

Fakat bu değişikliğin ömrü de kısa oldu; 2010’da yeniden tek sınav sistemine dönüş yapıldı.

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 2013 yılında bir kez daha sınav sistemi değişikliğine giderek, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavını duyurdu.

Böylece 2004 ile 2013 yılları arasında ortaöğretime geçişi sağlayan sınav sistemlerinde tam 5 kez değişiklik yaşandı.

2009 yılında üniversiteye giriş sınavları tek aşamadan iki aşamaya çıkarıldı.

Ayrıca 2010 itibariyle düz lise olarak bilinen genel liselerin ya Anadolu lisesi ya da Meslek ve Teknik öğretim veren liselere dönüştürülmesi süreci başlatıldı.

2012 yılında ise 8 yıllık kesintisiz ilköğretim yapısı kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık kesintisiz eğitim yapısına dönüştürüldü.

Bu oldukça dramatik değişiklik ile ilkokul 4 yıla düştü, ortaokul geri geldi. Ayrıca bu yapı dahilinde köklü bir müfredat değişikliği de gerçekleşti; seçmeli derslerin sayısı arttırıldı, Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler gibi dersler müfredata eklendi. Ayrıca Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinin son kez zorunlu olarak okutulduğu dönem 2014-2015 oldu, arkasından bu ders seçmeli hale getirildi.

Yine 2012 yılında dershanelerin kapatılması tartışılmaya başlanmıştı; süreç ise 2014’te başlatıldı ve 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna dek dershanelerin özel okula dönüştürülecekleri açıklandı.

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
YORUMLAR
18.09.2017

çürümüş bir zihniyetin eğitim anlayışının toplumdaki yansımasını her gün görüyoruz ne yazık ki.

18.09.2017

Eğitimde hala 60'ların 70'lerin kaymağını yiyorduk. O da bitti bitiyor. Artık avucumuzu yalama vakti geldi...

18.09.2017

91 doğumluyum, benim liseye gireceğim sene LGS gitti OKS geldi, ne olduğunu anlamadan düzgün bir yer tutturamadım, Meslek Lisesine girdim, Bilgisayar Donanım olarak girdim 3. sınıfta müfredat değişti yazılım oldu. Sonra katsayı saçmalığı ile karşılaştım, Bilgisayar bölümü okumama rağmen Bilgisayar mühendisi olamıyordum, ilk girdiğim ÖSS'de doğal olarak bir yeri kazanamadım, sonra katsayı kalktı, madem öyle 1 yıl daha hazırlanayım dedim, o yıl içinde önce katsayı kalktı, sonra tekrar geldi, sonra yarıya düştü, sonra sınav sistemi değişti YGS-LYS oldu. Bu kadar saçmalıktan dolayı o sene üniversite puanları tavan yaptı, ve ben 440 sözel puanı almış olmama rağmen hiçbir yeri kazanamadım. Sonra ne mi oldu ? Kendimi geliştirdim, tekrar üniversite kazandım, kendi çabamla sertifikalar aldım ve şuanda kendi yazılım şirketimin sahibiyim. Yani diyeceğim o ki kişi kendini geliştirmediği sürece eğitim sistemi mükemmel de olsa hiçbir başarı elde edemezsiniz.

18.09.2017

Sıkıntı şurada ki, sen Bilgisayar Mühendisi olmak istemişsin, yazılım mühendisi olmuşsun. Senin branşın sertifikalara bakar, hangi programlama dillerini biliyorsun, hangi programları kullanabiliyorsun vs. hep kendini sertifikalarla destekleyebileceğin bir iş. Ama hayalin CERN olsaydı? Cerrah olmak olsaydı? İnsan kendisini geliştirir, evet. Ama hayalindekini elde etmek hakikaten çok zor.

TÜM YORUMLARI OKU (27)