Türkiye’de E-Sporcu Olmak için Ne Yapmalısın?

Oyun oynamayı seviyorsanız ve sevdiğiniz şeyi profesyonel olarak yapmak istiyorsanız bunun bir yolu var. E-spor, yani elektronik spor, olarak adlandırılan bu yeni nesil alan, yaşınız her ne olursa olsun, oyun oynayarak büyük paralar kazanmanızı sağlıyor. Aynı zamanda kol gücü, strateji gibi yeteneklerinizi sergileyerek dünyaca ünlü takımlarda E-sporcu olarak yer alabilirsiniz.

Son yıllarda dijitalleşmenin etkisiyle oyunlara ilgi giderek artıyor. Özellikle pandemi döneminde evde kaldığımız süreçte herkes oyun oynadı.

Yaş farkı olmaksızın bireylerin ilgisini çeken ve hayatlarının bir parçası haline gelen oyunlar artık dijital dünya etrafında şekilleniyor.

Dijital oyunların bireyler arasında giderek yaygınlaşması ve popülerleşmesi, dijital oyun sektörünün günden güne büyümesine neden olurken; gençlere yeni bir meslek alanı doğuruyor.

Dünden bugüne yalnızca eğlence için oynanan oyunlar maaş aldığınız ve hayatınızı geçindirdiğiniz mesleğiniz olabiliyor.

Şimdilerde rekabete dayalı bilgisayar oyunları ulusal ve uluslararası düzeyde oynanabilecek müsabakalara dönüştü. İşte bu dijital müsabakaların bir adı var: E-Spor.

Oyuncular, oluşturulan müsabakalarda (lig, etkinlik vb.) amatör ya da profesyonel e-sporcular olarak yer alıyor.

Bir e-sporcu olarak bulunduğunuz takımı temsil edebileceğiniz gibi bireysel olarak da kendinizi gösterebilirsiniz. Bu biraz da oynadığınız oyunun türüne bağlı.

Örneğin bir Valorant ya da PUBG maçında takım ile işbirliği içerisinde olmadan maçı almanız mümkün değildir.

E-spor alanında yaygın olarak bilinen ve dünyadaki en popüler e-spor oyunları, çok oyunculu çevrimiçi savaş arenası (MOBA- Multiplayer Online Battle Arena) oyun kategorileridir.

LOL veya DOTA2 gibi oyunların tümü bu kategoriye girmektedir. Aynı zamanda her yıl bu oyunlar için özel dünyanın dört bir yanında birden fazla turnuva yapılmaktadır.

Son yıllarda e-spor sektörü hem gelirler hem de izler kitle açısından büyük bir ivme yakalamıştır.

newzoo.com

Mart 2021 raporuna göre küresel bazda toplamda 1,084.1 milyar dolarlık bir gelir elde edilmiştir. Aynı rapora göre, 2019 yılında 397.8 milyon olan e-spor izleyicisi sayısı, 2020 yılında %9.6 oranında büyüyerek 435.9 milyona ulaşmıştır.

E-sporun ülke bazında gelişimine bakarsak, ilk kez ortaya çıktığı Güney Kore zirvede yer alıyor.

ABD ise diğer dünya ülkelerine kıyasla e-spor alanında maddi kazanç ve oyuncu yetiştirme açısından son yıllarda adından söz ettiriyor. Ayrıca e-sporun tanınmadığı ülkelerden yetenekli e-spor sporcuları kendi bünyesine katarak, maddi anlamda destek sunmaktadır.

Türkiye’de ise %56’sı erkek, %44’ü kadın olmak üzere 4 milyondan fazla e-spor izleyicisi olduğu tahmin ediliyor.

www.slideshare.net

Bu anlamda e-sporun ülkemize tanıtılması ve başarılı e-sporcular yetiştirmek üzere T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın önemli adımları olmuştur.

Türkiye’de Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılından beri e-sporcu lisansı verilmeye başlanmıştır. 2018 yılında ise Türkiye E-Spor Federasyonu kurulmuştur. E-sporcu olmak isteyen sporcular kurumlara başvuru yaptıktan sonra kabul edildikleri takdirde, “profesyonel oyuncu” unvanını alıyorlar.

Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) Başkanlığı'na il ve ilçe müdürlüklerinden isteyeceğiniz sağlık belgesine ve iki adet vesikalık fotoğraf ile e-spor lisansı almak için başvuru yapabilirsiniz. Eğer 18 yaşından küçükseniz bu durum kariyerinize engel olmuyor, 18 yaşından küçükler için veli/vasi izin belgesini de kuruma teslim ederek çalışmalara başlayabiliyorsunuz.

Ülkemizde e-sporcu olmak isteyenler bakanlığa başvuru yapabilecekleri gibi çeşitli üniversite eğitimleri, turnuva ya da etkinliklerde de kendilerini gösterirlerse e-sporcu olmak için adım atabilirler.

Örneğin arkadaşlarınızla kurduğunuz bir takımla çevrimiçi turnuvalara katılabilirsiniz. Ya da 2019 yılında ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen e-spor turnuvası gibi etkinliklerde yer alabilirsiniz. Bu anlamda ülkemizde bu tarz etkinliklerin daha çok desteklenmesi ve düzenlenmesi Türk e-sporcularımızın başarısını etkileyecektir.

Diğer yandan ülkemizde BBL, Oxygen, Futbolist, İstanbul Wild Cats ve Sangal gibi başarılı e-spor takımları bulunmaktadır.

E-sporcu olmak isteyen ve kendine güvenen oyun severler bu ekiplerin kadrolarına da başvuru yapabilirler.

Popüler İçerikler

Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
"Estetik mi Olmuş?": Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'in Son Haline Yorum Yağdı!
Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
28.11.2021

Boş işler müdürlüğünden randevumu aldim, evraklarım hazır. Hemen sonuç çıkar umarım e sporcu olmak istiyorum.

28.11.2021

cevap basit: Öncellikle Türkiye de olmayacaksın

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ