Türkiye'de Değiştirilmesi Gereken 13 Acı Gerçek

'Cennet' gibi ama aynı zamanda büyük sorunlarla uğraşan bir ülke Türkiye, kimilerinin 'vatandaşı olmasak aslında eğlenceli ülke' dediği...Evet, Türkiye'nin maalesef önemli sorunları var ancak bu sorunları aşma potansiyeli de...Öncelik ise sorunlara dair farkındalık sahibi olmak. İşte hepimizin çözülmesi için uğraş vermesi gereken 13 acı gerçeği...

1. Gelir Adaletsizliği

Türkiye ekonomik büyüklüğüne rağmen gelirin adaletsiz dağıldığı bir ülke. OECD ülkeri arasında gelir adaletsizliğinde sondan 3. sırada. Ayrıca 30 milyonu aşkın insan 'muhtaç' durumda. 

http://www.bbc.co.uk/turkce/ekonomi/2015/05/150521_oecd_gelir_adaletsizligi_turkiye?ocid=socialflow_facebook

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/243690/30_milyon_muhtac.html

2. İnsani Gelişme

Türkiye, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olmasına karşın 'uzun ve sağlıklı bir yaşam, bilgiye erişim ve insana yakışır bir yaşam standardı' olarak tanımlanan insani gelişmişlikte 'Birleşmiş Milletler'in raporuna göre  187 ülke ve bölge arasında 69. sırada.

http://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/library/human_development/hdr-2014/

3. İş Kazaları

Türkiye'de öyle iş kazaları yaşanıyor,  işçilerin can güvenliği öylesine hiçe sayılıyor ki, bu kazalara, kaza değil 'cinayet' demek belki de daha doğru olacaktır aslında. 'Türkiye, 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre El Salvador ve Cezayir’in ardından işçi ölümlerinde üçüncü sırada olan Türkiye’de her yıl ölen işçi sayısı bin kişinin üzerinde.'

http://onedio.com/haber/maddede-turkiye-de-is-kazalari-401862

4. Çocuk İşçiliği

TÜİK istatistiklerine ve DİSK'in çalışmalarına göre Türkiye'de 893 bin çocuk işçi bulunmakta. 

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=13659

http://www.disk.org.tr/2014/04/disk-ar-cocuk-isci-sayisi-dunya-genelinde-azalirken-turkiyede-artti/

5. Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

'Dünya Ekonomik Forumu'nun (DEF) 2014 'Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre, Türkiye, 142 ülkede ekonomik katılım ve fırsat eşitliği, eğitim, sağlık ve siyasi güçlenme konularında toplumsal cinsiyet eşitliği açısından 125. sırada. 

http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/159549-turkiye-toplumsal-cinsiyet-esitliginde-125-sirada

6. Kadın Cinayetleri ve Kadına Yönelik Şiddet

Neredeyse her gün kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddet haberlerine rastlıyoruz. 'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre 2014 yılında 294 kadın cinayet sebebiyle hayatını kaybetti. Bu cinayetleri işleyenlerin büyük çoğunluğu öldürülen kadınların eşi, eski eşi, erkek arkadaşı, kardeşi, akrabası gibi yakınları tarafından işleniyor. 

http://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/veriler/1878/2014-yili-kadin-cinayeti-gercekleri

7. Çocuk Gelinler

Türkiye'de kadınların yaşadığı sorunlardan biri de çocuk yaşta evlendirilme...Türkiye bu olumsuz istatistikte Gürcistan'dan sonra %14 ile Avrupa ikincisi...

http://www.ntv.com.tr/arsiv/id/25298423

8. Sorunlu Demokrasi

The Economist dergisinin '2014 Demokrasi Endeksi'ne göre Türkiye 167 ülke içinde 98. sırada yer alıyor ve hızla otoriterleşiyor.

http://www.diken.com.tr/demokrasi-endeksinde-iki-sira-geriledik-turkiye-hizla-otoriter-rejime-gidiyor/

9. Yetersiz Özgürlük

Özgürlük, insanoğlu için hava gibi su gibi...Ancak ülkemizde hem bireysel hem toplumsal özgürlükler konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Türkiye, 'Sınır Tanımayan Gazeteciler' (RSF) Örgütü'ne göre 'Basın Özgürlüğü' endeksinde 180 ülke içinde 154. sırada; Freedom House'nin raporunda ise basını 'özgür olmayan' ülke olarak nitelendirildi ve 199 ülke arasında 142. sırada yer aldı. Türkiye yine Freedom House'nin raporuna göre genel anlamda 'kısmen özgür ülke' kategorisinde yer alıyor. 

https://rsf.org/index2014/tr-index2014.php 

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/02/140212_rsf_turkiye

https://freedomhouse.org/report-types/freedom-world#.VV26lbntmko

http://www.imctv.com.tr/84812/2015/04/freedom-house-turkiye-ozgur-degil/

10. Hukuk Sistemindeki Sorunlar

Bitmeyen davalar, haksız tutuklamalar, uzun tutukluluk süreleri ve en önemlisi gerçekleşmeyen 'adalet'...Hepimiz biliyoruz ki, Türkiye, ciddi hukuk sorunları ile boğuşuyor. Bu durum ulaslararası endekslere de yansıyor. 'Dünya Adalet Projesi (The World Justice Project)’in 2014 'Küresel Hukukun Üstünlüğü Endeksi' genel sıralamasında 99 ülke içinde 59.uncu sırada yerlanan Türkiye, Temel Haklar kategorisinde 78, Açık Devlet 69, Düzen ve Güvenlik 67, Düzenleyici Uygulama sıralamasında 38'inci,  Yolsuzluğun Yokluğu sıralamasında 35.inci ve Sivil Adalet sisteminde  47.ci sırada yer aldı.Türkiye, Hükümetin Hesap Verebilirliliği’nde 72 ve  Temel Haklar boyutlarında ise küresel sıralamada 78.inci sırada.'

http://www.baroturk.com/iste-dunya-hukukun-ustunlugu-kuresel-endeksi-turkiye-kacinci-sirada-6029h.htm

11. Toplumsal Barış ve Huzur Eksikliği

Toplumsal Barış ve Huzur Eksikliği

Avustralya merkezli sivil toplum kuruluşu 'Ekonomi ve Barış Enstitüsü' (The Institute for Economics and Peace / IEP), 162 ülkeyi kapsayan ve silahlı çatışmaların yanı sıra basın özgürlüğü, askeri harcamalar, suç oranı gibi kriterleri de kapsayan 'Küresel Barış Endeksi'ne göre Türkiye 162 ülke arasında ancak 128. sırada yer aldı. 

http://t24.com.tr/haber/turkiye-kuresel-baris-endeksinde-128-sirada,267768

12. Toplumsal Duyarsızlık

backbritainscharities.files.wordpress.com

Türkiye, 2013 yılında Charities Aid Foundation tarafından hazırlanan 'Dünya Bağışlama Endeksi'nde 146 ülke arasında 137’nci oldu. Bir çok sosyal ve ekonomik yönü olsa da toplum olarak başkalarına maddi ve manevi olarak yardım etmiyoruz. Gönüllülük faaliyetlerinde bulunmuyoruz. Toplumsal sorunlar konusunda duyarsız kalıyoruz. 

http://www.sozcu.com.tr/2013/ekonomi/turkiyenin-yardimseverlik-karnesi-kotu-254591/

13. Erozyon

'Türkiye kara yüzeyinin %90'ında çeşitli şiddetlerde erozyon cereyan etmektedir. Arazinin %63'ü çok şiddetli ve şiddetli, %20'si ise orta şiddetli, % 7'si ise hafif şiddetli erzyonla karşı karşıyadır. Ülke genelinde yaklaşık 67 milyon hektarlık bir arazide toprak giderek yok olmaktadır. Erozyon büyük ölçüde tarım alanlarında yaşanmaktadır.Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprak, ABD'nin 7, Avrupa'nın 17 ve Afrika'nın 22 katı daha fazla düzeydedir. '

http://www3.tema.org.tr/Sayfalar/CevreKutuphanesi/TurkiyedeErozyon.html

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!