Türkiye'de de Var: Doğal Gaz Faturaları Yardımı İçin Hangi Ülke Ne Kadar Ödüyor?

Şubat 2022 sonunda başlayan Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası dünyada özellikle enerji piyasalarında bir siyah kuğu salındı. Halen etkileri geçmeyen, hava sıcaklıklarının görece yüksek olmasıyla beklenen felaketi yaratmayan doğal gaz sorunları Avrupa'yı sarsarken, bizi de sarstı. Diğer yandan içeride de kurun etkileri bu sarsıntının şiddetini artırsa da hane halklarına yönelik sübvansiyonlarla hasarın az olmasına yönelik çalışmalar sürüyor. dünya konjonktüründe hangi ülkeler ne kadar gaz ve elektrik yardımı yapıyor bakalım istedik.

Rusya ve Ukrayna arasında uzun zamandır süren gerginlik 25 Şubat sabahı savaşa döndü ve dünyada birçok ip koptu.

Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı konuşlanmasıyla Rusya'nın diğer ülkelerle çekişmesi enerji ve finans alanına taşındı. Dünyada hassas dengeler üzerine kurulu bu iki alanda enerji kısmı dünyaya yıllar sonra enflasyonu hatırlattı. Diğer yandan da enerjide bir arz kısıntısı oluştu. Bu durumda bir çok ülke hem tasarruf tedbirlerine gitti hem de artan fiyatlar karşısında vatandaşlarını korumaya yöneldi. Türkiye'de iç dinamiklerle katmerlenen durum sonucunda hane faturaları sübvanse edilmeye başlandı. 

Hangi ülke faturalara ne kadar yardım ediyor?

Enerji krizinin sıfır noktası olan Avrupa, bir önceki yıl kullandığı gazın neredeyse yarısını Rusya'dan alıyordu. Bu miktarda da sıkıntı oluşunca tavan fiyat uygulamasına gidildi ancak 2023'te uygulanacak.

Enerji, yakıt şirketlerine ekstra vergi getirilirken, alternatif yenilenebilir enerji üreticilerine de kâr sınırı getirildi. Elektrik tüketiminde tasarruf uygulamasına geçildi.

Almanya, 200 milyar euro (39 milyon 840 milyon TL) ayırdı. KOBİ ve konut faturaları için Eylül ve Ekim'de 300 euro (yaklaşık 6 bin TL) ödenirken, Aralık 2022'de ise faturaları devlet ödüyor.

Hastaneler dışında enerji tasarrufuna gidilerek, ısı sınırı konuldu ve ışıklandırmalar azaltıldı.

İngiltere, her eve 400 sterlin (yaklaşık 9 bin TL) ödedi.

Norveç, getirdiği tavan uygulamasıyla bu tavanı aşanların faturalarının yüzde 80'nini devlet ödüyor.

5,5 milyar euro ayıran Polonya'da fiyatlar 2022 seviyesinde kalacak. Geçen yıla göre tüketimi düşenlere ve hanede engelli ya da 3 çocuk ve fazlası olan evlere daha fazla yardım yapılacak.

İspanya, yılda 14 bin euro ve altında kazananlara 200 euro (18 bin TL) ödeme yapıyor. Vergilerde de düzenleme yapılırken, kamu binaları ve mağazalarda da uygulamalara sınırlama ve düzenlemeler getirildi.

Hollanda, kasım ve aralık faturalarında 190 euro (yaklaşık 3 bin 800 TL) indirim yaparken, dar gelirli kesime bir kerelik bin 300 euro (yaklaşık 26 bin TL) ödeme yapıldı.

Fransa, hanelere 100 euro (yaklaşık 2 bin TL) yardım yaptı. Fiyat artışlarına da sınırlama getirirken, kamu binalarında ısıtma dereceleri düşürüldü.

Toplamda 49,5 milyar euro ayıran İtalya'da yılda 35 bin eurodan (yaklaşık 700 bin TL) az kazananlara 200 euro (yaklaşık 4 bin TL) ödenecek.

Türkiye'de net bir paket açıklanmazken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hane faturalarında yaklaşık yüzde oranında devlet sübvansiyonu olduğunu söylerken, bunun da yılın ilk 6 ayında bin 800-2 bin TL aralığında olduğunu açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da sübvansiyon oranını evlerde yüzde 85, KOBİ'lerde yüzde 76 olduğunu belirtmişti.

2021'de Türkiye'de abone sayısı 18,5 milyon olurken, toplamda 58,8 milyar metreküp gaz kullanıldı. Hane başı ortalama tüketim 943 m3 oldu.

58,8 milyar metreküpün hepsi farklı şehirlerde farklı fiyatlandırıldığından spot doğal gaz piyasasına bakalım; dün 1.000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 19.023,39 TL oldu.

Toplam tüketim tutarı bu fiyat üzerinden 1 trilyon 118 milyon 575 bin 332 TL (56 milyon 153 bin 380 euro) ediyor.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!