Türkiye’de de Bir Yapıtı Bulunan Ünlü Mimar Renzo Piano’nun Birbirinden Harika Eserleri

Eğer siz de estetik eserlere ve sanata karşı ilgi duyuyorsanız bu içerik tam size göre. Dünyanın farklı yerlerindeki ünlü eserleri ile tanınan Renzo Piano'nun en ünlü eserlerini sizler için derledik. Keyifli okumalar.

1. İstanbul Modern

Piano'nun en ünlü eserlerinden biri de İstanbul'da yer alan İstanbul Modern isimli merkezdir. Bu merkez toplam beş kata ve 15.000 metre karelik bir alana sahiptir. Bina içerisinde kafe, kütüphane, müze ve atölye gibi birçok alan bulunur.

2. Pompidou Merkezi

Pompidou Merkezi, ismini Fransa'da cumhurbaşkanlığı yapan Georges Pompiodu'dan alır ve bu eser ortaya 70'li yıllarda çıkar. Richard Rogers ve Piano'nun ortak eseri olan Pompidou günümüzde Paris'in en ilgi gören merkezlerinden bir tanesidir.

Pompidou içerisinde dünyanın birçok yerinden gelen sanat eserlerini barındırır.

Bu sanat merkezi bugün içerisinde iki sinema salonu, amfi, performans alanı, kütüphane gibi çeşitli alanlar bulundurur. Aynı zamanda Piano'nun bu ünlü eseri bugün hala birçok sanatçı için bir ilham kaynağıdır.

3. The Shard Gökdeleni

Bu gökdelen dünyanın en yüksek 87. binasıdır ve Piano'nun da en tanınan eserlerinden bir tanesidir. Londra'da bulunan bu gökdelen sadece çelik ve cam malzeme ile tasarlanmıştır. Gökdelenin içinde ise iş yerleri, alışveriş merkezler, restoranlar ve oteller yer alır.

Gökdelen Londra'yı ikiye bölen Thames nehrinin güneyine konumlandırılmıştır.

Kentsel dönüşümün en önemli simgelerinden biri olan 95 kat yüksekliğindeki gökdelenin inşaatına 2009 tarihinde başlanmış ve 2013 tarihinde de kişilerin kullanımına açılmıştır.

4. Whitney Amerikan Sanat Müzesi

Whitney Amerikan Sanat Müzesi, Piano tarafından New York'ta 2015 tarihinde tasarlanmıştır. Bu müze dünyanın en ünlü müzelerinden bir tanesi olmasının yanı sıra eşsiz bir de manzaraya sahiptir.

Whitney Amerikan Sanat Müzesi 3500'den fazla sanatçının yirmi beş bine yakın eserini içerisinde bulundurur.

Aynı zamanda çağdaş sanatçıların eserlerine yer veren bu müze genç sanatçıların da eserlerini sergiliyor.

5. S.Nicola Stadyumu

San Nicola stadyumu 1990 FIFA Dünya Kupası için inşa edilmiştir. İtalya'da bulunan ve Bari maçlarına ev sahipliği yapan bu stadyum yaklaşık 58.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir.

6. The New York Times Binası

Piano'nun en dikkat çeken eserlerinden bir tanesi olan New York Times binası Manhattan'da yer alır ve 52 kata sahiptir. Binanın cephesinde kullanılan seramik çubuklar bina hakkındaki en ilgi çekici detaylardan bir tanesidir.

Binadaki seramikler güneş kırıcı görevi görür ve ısıyı yansıtıp ışığın içeri girmesini sağlar.

Binanın tasarımındaki bir diğer detay ise enerji tasarrufudur. Bina ışığa duyarlı bir teknoloji ile üretilmiş ve bu sayede de gün ışığına göre renk değiştirmektedir. Örneğin bina karamsar havalarda beyaz bir renk alırken gün batımında ise kızıl bir renge sahip olur.

7. Pathe Vakfı Binası

2014 yılında inşa edilen bu bina Paris'in en ünlü yapılarından bir tanesidir. Binanın tasarlanma amacı ise Pathé’nin mirasını korumak ve sinematografik sanatı tanıtabilmektir.

8. Tjibaou Kültür Merkezi

Bu kültür merkezi Yeni Kaledonya'da yer alır ve 1989 tarihinde öldürülen Kaledonya liderinin adına tasarlanmıştır. Eskiyi ve yeniyi bir arada bulunduran bu merkez Kanak kültürüne de ev sahipliği yapar.

Eserin eşsiz ve benzersiz tasarımı Piano'nun en kadar başarılı bir sanatçı olduğunun kanıtı niteliğindedir.

Merkez, Kanak halkının doğa ile ilişkisini anlatmanın yanı sıra mimari yapılarda elde ettikleri başarıyı da gözler önüne serer.

9. Roma Müzik Parkı

Roma Müzik Parkı, Piano'nun en sevilen eserlerinden biridir ve bu eser halka açık müzik kompleksi olarak kullanılır. Eserin inşaatı sırasında MÖ 6. yüzyıla ait kalıntılara rastlanmış ve Piano kalıntıların sergilenebileceği küçük bir müzeyi de tasarıma eklemiştir.

10. Kansai Uluslararası Havalimanı Terminali

Dünyanın en uzun havalimanı olarak bilinen bu eser Osaka Körfezi açıklarında yer alır ve yapay bir ada üzerinde konumlanır. Havaalanının açılış sebebi ise Osaka Uluslararası Havaalanı'ndaki kalabalığı biraz olsun azaltabilmektir.

Terminalin inşasında 10.000 işçi ve 80 gemi kullanılmış ve inşaat tam 3 yılda tamamlanmıştır.

Havaalanı aynı zamanda Dünya Havalimanı ödüllerinde dördüncü seçilmiştir. Terminal günümüzde hizmetini uluslararası olarak sürdürmeye devam etmektedir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Öğrendiğiniz Anda Dünyaya Olan Bakış Açınızı Değiştirecek 15 Birbirinden Tuhaf Psikolojik Gerçek
Öğrenince Size Küçük Çaplı Şok Geçirtecek Daha Önce Hiç Duymadığınız 15 İlginç Bilgi
Bir Pandomim Sanatçısı Gösterisi Sırasında Yanından Geçen Babaya Asla Unutamayacağı Bir Ders Verdi

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler