Türkiye'de Çalışma Hayatındaki Kadının Eşitsizliğini Gözler Önüne Seren Müthiş Animasyon

Türkiye, kadın ve erkek sayısının neredeyse eşit olduğu bir ülke. Ancak bu eşitlik hayatın pek çok alanında olduğu gibi, iş hayatında da yalnızca sayılarla sınırlı kalıyor.

2 milyondan fazla kadının halen okur-yazar olmadığı, kadın istihdamının yalnızca %27'de kaldığı Türkiye'de çalışma hayatındaki kadına eşitlik ne zaman gelecek? Animasyon eşliğinde bakalım.

(Not: Sesli izleyin.)

Eşitsizlik daha okul sıralarında başlıyor. Okur-yazar olmayan kadınların sayısı erkeklerin 5 katına denk geliyor.

Eğitim seviyesinin yükselmesi kadının iş bulma şansını artırsa da, çalışmaya başlamak kadın için her zaman kolay olmuyor.

Bir kere, kadınlar iş hayatında erkekle eşit  para kazanamıyor. OECD verilerine göre arada yüzde 20’lik bir gelir farkı var.  Terfi dezavantajı da cabası! Kadının çalıştığı pozisyonda yükselme ihtimali yüzde 13’te kalıyor.

Çalışırken çocuk sahibi olmayı isteyen kadın ise gelirinin üçte birinin kesilmesini göze almak zorunda.

Ayrıca sadece dört ay ücretli izne çıkabiliyor. Avrupa’daki kadınlar yine daha şanslı. Ortalama beş ay doğum izinleri var ve ücret kesintileri en fazla %20.

Hem işi, hem aileyi ayakta tutmaya çalışan kadının bir de mobbing, taciz ve ayrımcılık gibi durumlarla mücadele etmesi gerek.

Zira, çalışan kadınların yüzde 75’i psikolojik veya cinsel tacize uğradıklarını söylüyor.

Ekonomistlere göre, mevcut durum devam ederse kadın-erkek arası uçurum 2133 yılına kadar kapanmayacak.

Dünya Kadınlar Günü’nü 95’inci kez kutlayan Türkiye’de kadın istihdamını teşvik edici politikalar halen tartışıladursun...

Popüler İçerikler

Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
08.03.2016

Eskiden ayna programında görmüştüm eğer hala aynı ise Finlandiyada ücretli doğum izni 3 yıl ki onların nüdusu bize göre az ve refah seviyesi yüksek, bir de şunu ekleyeyim Türkiyede kadın çalışsa bile ekonomik özgürlüğe sahip olmayabiliyor, bazı ailelerde kadının maaş kartı babasında veya kocasında bulunuyor

09.03.2016

Azerbaycanda doğum izni 2 sene. ve bu zaman içinde de maaşını tam olarak alıyor. özel sektörde nasıl bilemem ama devlet kurumlarında böyle. Türkiyede çok azmış izin ve maaş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ