Türkiye'de Bu Kadar Pahalı Olan Bira Fiyatları Neden Özellikle Bazı Ülkelerde Sudan Bile Ucuz?

Dünyanın bazı ülkelerinde bira ve şarap gibi alkollü içecekler suyun fiyatını geride bırakabiliyor.

Hammadde temini, rekabet ortamı ve vergi politikaları gibi çeşitli faktörler alkollü içeceklerin fiyatlarını etkiliyor. Gelin madde madde nedenlerini detaylıca anlatalım:

Hammadde Bolluğu ve Maliyetler

Birada suyun fiyatını geride bırakmasının en önemli sebeplerinden biri hammadde bolluğu. Çek Cumhuriyeti ve Almanya gibi ülkelerde, bira yapımında kullanılan malzemelerin fazlalığı üretim maliyetlerini düşürüyor. Bu mevsiminde sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi gibi bir etki yaratıyor; yani üretim kaynakları ne kadar bol olursa fiyatlar o kadar uygun hale geliyor.

Rekabetin Etkisi

Alkollü içeceklerin fiyatlarının sudan ucuz olmasının bir diğer sebebi ise yoğun rekabet. Özellikle Çek Cumhuriyeti ve Almanya’da bira kültürel bir simge olarak öne çıkıyor. Bu popülerlik bira üreticileri arasında ciddi bir rekabete yol açıyor. Rekabet arttıkça fiyatlar düşüyor ve bu da tüketimi artırıyor.

Türkiye'de Durum Ne?

Türkiye’de alkollü içeceklerin fiyatları ise oldukça yüksek. Bunun başlıca nedeni alkol üzerindeki yüksek vergiler tabii. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi vergilerin sürekli artışı alkol maliyetlerini yükseltiyor. Örneğin 2010 yılında 51.48 lira olan bir litre alkoldeki ÖTV 2022 itibarıyla 602.48 liraya çıkmıştı. 2024 yılında da ÖTV ve enflasyon zamları ile beraber geçtiğimiz yaz ayında 50 cl.’lik bir biranın fiyatı ortalama 70 TL’ye ulaştı. Bu durumlar da haliyle tüketicilerin alkol tercihlerini doğrudan etkiliyor.

Yeni Zelanda’da Bu Durumla İlgili İlginç Bir Araştırma Yapıldı

Yeni Zelanda’da gerçekleştirilen bir araştırma bir kadeh şarabın fiyatının 62 Yeni Zelanda senti, 250 ml suyun fiyatının ise 67 sent olduğunu ortaya koydu. Otago Üniversitesi tarafından yapılan bu çalışma alkollü içeceklerin sudan daha ucuz olmasının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de gözler önüne seriyor.

Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkilere Bakalım Bir de:

Alkollü içeceklerin sudan ucuz olması halk sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor. Çek Cumhuriyeti'nde bu duruma dikkat çeken sağlık yetkilileri restoran ve barları alkolsüz içeceklerin sunumunu teşvik etmeye çağırıyor. Özellikle gençler arasında artan alkol tüketimi bu ülkede önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü Çek Cumhuriyeti’nin 13-15 yaş arası çocuklar arasında en yüksek alkol tüketim oranına sahip olduğunu vurguluyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

İlginizi Çekebilir:

Bakanlığın Listesinden Alkol de Çıktı: Kebapta Tekila, Kokoreçte Votka Kullanılmış!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türkiye'nin Konuştuğu Cinayetlerle İlgili Açıklama: "Alkol, Uyuşturucu, TV Dizileri"
Parkta Yere Atılmış Alkol Şişelerini Gören Didem Soydan Sinirden Deliye Döndü: "Vatan Hainliği!"

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
YORUMLAR
30.10.2024

haberi bira içerken okudum şansa 😂😂😂

Hayırdır hükümete çanak mı tutmaya başladın ONEDİO

30.10.2024

maliyetler falan demissiniz de maliyetler neyle ilgili? o da enflasyon ve vergilendirme ile ilgili.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ