Türkiye'de Bir İlk: Rize'deki Köye Lazca İsmi İade Edildi

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Murat Köyü'nün, Lazca eski adı olan Komilo'yu almak için yaptığı başvuru İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı. Böylece Türkiye’de ilk defa bir köye Lazca ismi iade edilmiş oldu.

DHA'nın haberine göre Çamlıhemşin’e 3 kilometre uzaklıktaki 600 nüfuslu Murat Köyü sakinleri geçtiğimiz yıl köyün isminin eskiden kullanılan Komilo olarak değiştirilmesi için imza toplamaya başlamıştı. 

Yasa gereği, 200 olan seçmen sayısının yarısından bir fazla sayıda imza toplaması gereken köylüler 140 imza ile Çamlıhemşin Kaymakamlığı’na başvurdu.

Kaymakamlığa yapılan başvuru daha sonra Rize Valiliği aracılığı ile İçişleri Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlığın da başvuruyu onaylamasıyla köye Lazca eski ismi olan 'Komilo' iade edildi. Böylece Komilo adını alan Murat Köyü resmi olarak ilk Lazca köy adı oldu.

Lazca’da Tanrıça anlamına geliyor

Yeni ismiyle Komilo olan köyün muhtarı Lütfü Sezgin “Köyümüzün adı Lazca ’Komilo’ olarak biliniyordu. Başvurumuzla resmen bu adı almış olduk. Komilo Lazca’da Tanrıça anlamına geliyor” dedi.

Daha önce de Süryanice bir köy ismi iade edilmişti

Bu yılın başlarında isim iadesi konusunda yine bir ilk yaşanmıştı. Mardin’e bağlı Midyat ilçesindeki Alagöz mahallesinin ismi Süryanice eski adı olan Bethkustan ile değiştirilmişti.

İlk Kez Süryanice Köy İsmi İade Edildi

Köydeki Akad Derneği’nin sekreteri Adem Coşkun Alagöz mahallesine her zaman Bethkustan dendiğini belirtmiş, devletin onayıyla ismin resmiyet kazandığını söylemişti.

DHA

Popüler İçerikler

Hayatına Son Veren TikTok Fenomeni Kübra Aykut'u İntihara Götüren Detayları Arif Verimli Yorumladı
Avrupa Yakası'nın Naile'si Çiçek Dilligil Cinsiyet Geçişi Yapan Oğlunun Doğum Gününü Kutladı!
Celal Şengör ve İlber Ortaylı'dan Bakan Yusuf Tekin'e Sert Sözler: "Anlatamıyoruz Bu Herife"