Türkiye'de Bir İlk: Kimlikteki Din Bilgisini 'Tengri' Olarak Değiştiren Avukat

Türkiye'de bir kişi ilk kez kimlikteki din bilgisi hanesine 'Tengri' yazdırdı. Bunu yapan Burhanettin Mumcuoğlu isimli bir avukat oldu. 

Kararın emsal olduğunu belirten Mumcuoğlu, bir web sitesi kurarak din bilgisini değiştirmek isteyenlerin neler yapması gerektiğini yazacağını da söyledi.

Mumcuoğlu, Twitter Bio'sunda belirttiğine göre Moğol bir avukat. 👇

twitter.com

Mumcuoğlu ile ilgili sosyal medyada paylaşım yapan kişiler, onun resmi kayıtlardaki din bilgisini değiştirmek için uzun zamandır hukuki mücadele yürüttüğünü söylüyor.

Yine sosyal medyada paylaşılanlara göre Mumcuoğlu'nun bu arzusuna ulaşması hiç de kolay olmadı.

Tüm bu süreç içinde İçişleri Bakanlığı, Mumcuoğlu'nun talebi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığına 'Tengri' diye bir din olup olmadığını sordu. Diyanet'in yanıtı ise "Tengri ibaresi belli bir dini ifade etmemektedir" oldu. 👇

Diyanet'in bu görüşüne rağmen Mumcuoğlu resmi kayıtlardaki din hanesine 'İslam' yerine 'Tengri'yi yazdırdı. 👇

Avukat Mumcuoğlu, bu haberi duyuran Haskoloğlu'nun tweet'ini de "Müjde" diyerek paylaştı. 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Mumcuoğlu, neden 'Tengri'yi seçtiğini ise şu şekilde açıkladı. 👇

Kararın emsal olduğunu belirten Mumcuoğlu, din bilgisi değişikliği yapmak isteyenlere yol göstereceğini de belirtti. 👇

Mumcuoğlu, 'Tengri'yi sapıklıkla özdeşleştiren bir kişi için suç duyurusunda bulunacağını da mizahi bir paylaşımla bu şekilde duyurdu. 👇

Popüler İçerikler

Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR
13.06.2022

1.cisi bu kardeş kendini moğol olarak etiketleyip türk oldugunu ,türk dininin şamanizm olduğunu söylüyor bu kardeşin yaptiğini zamaninda moğollarda yapmaya çalışti özellikle orta asya topluluklarına şaman inancına gecme ve moğol hukumdarlığina tabi olma konusunda baskı yapıldı bir örn kösedağ savaşı veya sultan baybars ile mogolların yaptığı ve yenildiği savaşı okuyun ve bir moğoldan turklük ve din nasihat alacak değiliz .ikincisi tanrı, tengri turkçe bir kelimedir allah yada tanrı demeniz aynı şeydir sadece türkçe söylemis olursunuz.kendisi şaman hatta kam da olabilir peki niye kimlikte şamanizm yazdirmadı tengi yazdırdi ki verilen cevap çok dogru tengi bir din değil bir söylem şeklidir misal god,dio,dios gibi aynı manaya gelen cümlelerden birini bir hristiyanin kalkıp kimliğine yazdırması gibi mantıksız birşey ve bununla övünmek ne saçma .amacın şamanizm ozmn yazdirda görelim kimliğine şaman, boş yapma bilmiyenleri kekleme kardeşim git davalarınla ilgilen

13.06.2022

Yalnız şaman değildir belki sonuçta tengri dediği zaman şamanizmi kasteden bir söylemde bulunmaz belki sadece tengriye inanıyor dinlere inanmıyordur. Deisttir baz aldığı yaratıcı Türklerin baz aldığı bir yaradandır sonuçta Allahın tanımlaması yine kuranda geçen o dine ait bir tanımlamadır.

13.06.2022

herhangi bir konuda fanatik olmak zeka geriliği işaretidir. spor,siyaset,din... bunu ben demedim psikologların görüşü.

13.06.2022

Zorunlu din dersleri de cabası nefret ediyordum çocukluğumdan beri zorla dua ezberletiyorlardı bir de. Ateistlikten din düşmanlığına geçiş yaptım mevcut düzen ve hükümet sayesinde.

13.06.2022

Ben hep 100 aldım din dersinden öğretmen 100 alanları ayağa kaldırıp her kesin görmesini sağlıyordu bir kere talihsiz bir ifade kullanmıştı ben de demiştim Hocam ben Allaha inanmıyorum diye kala kalmıştı.

TÜM YORUMLARI OKU (85)