Pek çok kez dillere pelesenk olmuştur bu sual: Ülkemizde yeterli kaynaklar ve iş gücü bulunmasına rağmen neden bilim alanında gelişme kaydedemiyoruz? Neden yeterlilik anlamında birçok ülkeden çok daha gerideyiz? Ne zaman kendi dengimizde olan ülkelerle bilim alanında yarışa girebileceğiz? Ne zaman ülkemizde doğmuş fakat beyin göçü ile başka ülkelere giden potansiyelli insanların elde ettikleri başarılara tam manasıyla sevinebileceğiz?
İşte tüm bu 'neden' sorularına verilebilecek 17 anlam yüklü cevap!
Sorun eğitim sistemi, tek cevap bu. Eee sen gider üstün zekalı çocukla, normal bir çocuğu aynı sınıfa koyarsan olacağı bu. Bunu da geçtim lisede sözel yetenekli çocukların sırf salak damgası yememek ve de işsiz kalmamak için sayısal bölümü seçiyor. Sanata yatkın çocuklarda aynı şekilde alakasız yerlere gidiyor. Neden mi çünkü ülkede Matematik yapamayan salaktır algısı var. O zaman ne yapıyoruz? Matematiği yapamayanları dışlayıp, salak damgasını yapıştıyoruz ve de o çocuğu eğitimden soğutuyoruz. Aferin bize, halkımıza.
Sadece pozitif bilimler değil. Sanata, edebiyata, tarihe de saygımız yok. Güzel sanatlarda okuyan öğrencilere toplum tarafından 'aptal' imajı yapiştiriliyor. Yok efendim parasız kalacaklarmış. Veya eşit ağırlık ile sözel seçenler için de aynı görüşler geçerli. Yahu siz bir açıp okusanız, sanata ilgi duysanız ne bu toplum geride kalır ne de sanatçılar işsiz kalır.
Bunu dine bağlayan insanlar var. Ya Allah aşkına Kuran'da "Oku" denmiyor mu? Peygamberimiz "İlim öğrenmek kadın erkek bütün Müslümanlara farzdır" demedi mi? Ee, insanlar Allah'a peygambere uymuyorsa suçlu olan din midir insan mıdır, bunu bir düşünün ya.