Türkiye’de Aşılama Çalışmaları Hızlandı: Biontech Aşısı Yan Etkileri Neler?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sosyal medyadan yaptığı açıklama ile SGK kaydı bulunan herkesin aşı randevusu alabileceğini duyurmuştu. Yaşanan yoğunluk sebebiyle e-nabız ve MHRS sisteminde aksaklıklar yaşanıyor. Türkiye’de şu an yaygın olarak Biontech aşısı uygulanıyor. Tüm dünyada en fazla kullanılan aşı olan Biontech aşısının yan etkileri araştırılıyor. Biontech aşısı sonrası bazı yan etkiler normal olarak görülüyor. Peki, Biontech yan etkileri neler? Hangi durumlarda doktora girmek gerekiyor? İşte uzmanların yaptığı Biontech açıklaması…

Biontech Yan Etkileri Neler?

Sağlık Bakanlığı COVID-19 mRNA aşısı olan BioNTech-Pfizer aşısının kullanımına ilişkin kılavuz yayımladı.

En az dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanacak aşının, aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı anafilaksi (alerjik şok) öyküsü varlığında uygulanmayacağı belirtildi. Öte yandan aşının ilk dozunun sonrasında anafilaksi öyküsü varlığında da ikinci

dozun uygulanmayacağı bildirildi.

Bakanlık, önlem alınarak aşı uygulanması gereken durumları da açıkladı. Kılavuza göre, aşının içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ya da aşının ilk dozunu takiben anafilaksi dışı akut alerjik reaksiyon öyküsü varlığında aşının bir sonraki

dozu uygulanmadan önce bir alerji/immünoloji uzmanına danışılması gerekiyor.

Aşı, 38ºC ve üzerinde ateşi olan kişilerde, henüz kesin tanı konulamamış akut hastalıklarda, kronik hastalıkların akut atakları sırasında ise ertelenecek.

Biontech Kılavuz Bilgileri

Kılavuzda, şu bilgilere yer verildi:

  • 'Kuduz, tetanos toksoidi içeren aşılarla, kızamık, hepatit-A/B aşıları gibi temas sonrası uygulanması gereken aşılarla zaman aralığı bırakılmaksızın uygulanabilir.

  • Tüberkülin deri testi ise ya aşıyla aynı gün yapılmalı ya da aşı uygulamasından en az dört hafta sonrasına ertelenmelidir.

  • Aşı kişiye oturur durumdayken uygulanmalıdır.

  • Aşı uygulamasından sonra olası alerjik reaksiyonlar açısından kişi bilgilendirilmeli ve 15 dakika süresince sağlık tesisinden ayrılmamalıdır.

  • Alerji öyküsü olan kişiler 30 dakika süresince sağlık tesisinden ayrılmamalıdır.

  • Daha sonraki dönemde de herhangi bir yan etki gelişiminde en yakın sağlık kuruluşuna başvurması söylenmelidir.

  • Aşı uygulaması öncesinde mutlaka karekod okutulmalıdır. Aşı uygulanan kişiye ait bilgiler “AŞILA” mobil uygulamasına kaydedilecektir.

  • Pandemik COVID-19 aşılarının uygulanması sonrasında ortaya çıkabilecek erken ve geç istenmeyen etkiler Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS),Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) veya Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden bildirilecektir.'

Biontech Aşısı Yüzde Kaç Etkili?

Kayseri Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Esma Saatçi, 'Biontech aşısını gözlemlediğimiz kadarıyla yüzde 97 üzerinde antikor oluşturma özelliği var. Bu oldukça güvenilir olduğunu, antikor seviyesinin de yüksek olduğu için pandemiyi önlemede maske, mesafe, hijyen kurallarıyla birlikte aşılamanın da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu pandemiyi el birliğiyle çözebilmemiz için, sayılarımızı aşağı doğru indirebilmemiz için sırası gelen her vatandaşı kurumumuza ve bağlı oldukları kurumlara bekliyoruz' şeklinde konuştu.' (İHA)

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

Biontech Aşısı ile İlgili Merak Edilen Sorulara Uzmanların Verdiği Yanıtlarla Işık Tutuyoruz!

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti