Türkiye'de Aşı Çalışmaları: '3 Üniversitemiz Hayvan Deneyleri Aşamasına Geldi'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de yeni tip koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarına ilişkin, 'Rekombinant aşıda üç üniversitemiz hayvan deneyleri aşamasına geldi, hatta bir tanesi hayvan deneylerini başlattı. Hayvan deneyleri tamamlandıktan sonra klinik çalışmalara geçilmesi gerekiyor' dedi.

Aşı çalışmaları kapsamında da bilim insanlarıyla TÜBİTAK koordinasyonunda bir platform kurduklarına işaret eden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Özellikle bu hastalığın (Kovid-19) tedavisinde kullanılacak ilaçlar ve aşı çalışmalarıyla ilgili projeleri değerlendirmeye aldık. Bu platformda 17 proje destekliyoruz, bunlardan 8 tanesi aşı geliştirme projesi. Bilim insanları ve üniversitelerle çok sıkı iş birliği içindeyiz. Buradan ilk kez duyurmuş olayım, rekombinant aşıda üç tane hocamız, üç üniversitemiz hayvan deneyleri aşamasına geldi, hatta bir tanesi hayvan deneylerini başlattı. Hayvan deneyleri tamamlandıktan sonra klinik çalışmalara geçilmesi gerekiyor. En geç sene sonuna kadar klinik çalışmaya geçecek çalışmaları destekliyoruz.'

'AB'nin aşı faaliyeti herkesin erişimine açık olsun'

Varank, Avrupa Birliği'nin (AB) Dünya Sağlık Örgütü ile yürüttüğü aşı çalışmalarına işaret ederek, 'Burada 7,5 milyar euroluk fon oluşturup tüm dünyadaki araştırmaları desteklemek istiyorlar. Maddi katkı kısmını yakın zamanda ilan edeceğiz ama önemsediğimiz, bu faaliyetin herkesin erişimine açık olması. Bütün insanlık buradaki çalışmalardan faydalanmalı, böyle bir fondan ülkemizdeki araştırma faaliyetlerinin destek almasını istiyoruz. Oradaki bütün çalışmaları yakından takip ediyoruz.' dedi.

Twitter'daki açıklamalarıyla çok konuşulan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kısa bir süre önce geliştirdikleri aşıyı hayvanlar üzerinde denemeye başlayacaklarını duyurmuştu 👇

Prof. Dr. Ercüment Ovalı: 'Koronavirüs Aşısı Hayvan Deneyi Aşamasına Geldi'

Dünyada aşı çalışmalarında durum ne?

Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz günlerdeki açıklamasına göre dünya genelinde Kovid-19’a karşı 83 aşı geliştiriliyor.

ABDİngiltereÇin ve Avrupa’da potansiyel 8 aşının insanlar üzerinde deneyleri başlamış durumda.

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
YORUMLAR
08.05.2020

Hayvan deneyleri başladı ne demek? Hayvanları deneyde kullanmak ne demek? İlla canlı kullanılacaksa hapishanelerde bu kadar terörist, hayvan ve insan istismarcısı, hırsız, katil vs. insan var. Onlarda yap deneyi. Hayvanlara eziyet ederek bulduğunuz geliştirdiğiniz aşı olmaz olsun. O hayvanların hakkı iki cihanda üstünüzde olsun.

08.05.2020

Malzeme bol, bu aşamayı hızlı atlatırız...

08.05.2020

Denek olmak da zordur şimdi

08.05.2020

Hayvanların üzerinde deney yapıyorlar kafir bunlar diye inşallah basmazlar hastaneleri

08.05.2020

Ne diyon el arabi anlaşılmıyor Türkçe konuş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ