Türkiye'de Ailesiyle Birlikte Yaşayan Yetişkin Bireylerin Oranı Yıllar İçinde Nasıl Değişti?

Günümüz itibarıyla hem ekonomik ve sosyopolitik birçok şey değişti. Bu değişimler yetişkin bireylerin kendi ailesiyle yaşama eğilimlerinde de etkisini gösterdi. Peki Türkiye'de ve Avrupa'da bu durum nasıl?

Kaynak: TÜRKSTAT, Pew Research Center

Ekonomik şartları ve günümüz koşullarını göz önüne alırsak bazılarımız için yetişkin halde bile ailemizle yaşamak işten bile değil!

Bu durum sadece Türkiye için değil, aynı zamanda tüm dünyada da geçerli.

Bunun en büyük örneklerinden biri Amerika.2021 yılına ait ABD Nüfus Sayım Bürosu verilerine göre, 18-34 yaş arası Amerikalı yetişkinlerin üçte biri ebeveynlerinin evinde yaşıyor.

Aynı yıl yapılan bir Pew Araştırma Merkezi anketine göre, Amerikalılar genç yetişkinlerin ebeveynleriyle yaşamasını toplum için 'daha kötü' bir şey olarak görme eğilimindeler. Anlayacağınız, yetişkin bireylerin aileyle yaşaması Amerikalılar için sorun teşkil etmiyor.

Ancak analizlere göre, Avrupa'nın büyük bir kısmındaki genç yetişkinler, Amerikalı akranlarından daha büyük olasılıkla ailelerinin evinde yaşama eğilimdeler.

Bu analiz, yirmiden fazla Avrupa ülkesindeki aile yaşam düzenlerini de kapsıyor!

Eurostat istatistik ajansına göre, 2021 yılında incelenen 29 Avrupa ülkesinin 24'ünde, 18-34 yaş arası yetişkinlerin üçte birinden fazlası ailelerinin evinde yaşıyordu.

Yani, Hırvatistan'da yüzde 77, Yunanistan'da yüzde 73, Portekiz'de yüzde 72, Sırbistan'da yüzde 71 ve İtalya'da ise yüzde 71. Anlayacağınız, on yetişkinden yedisi ailesiyle yaşıyordu. Spektrumun diğer ucunda ise, Finlandiya yüzde 18, İsveç yüzde 17 ve Danimarka yüzde 16 olarak görülüyor. İskandinav ülkelerinde 5 yetişkinden biri ailesiyle yaşıyor.

Bu durum Türkiye'de de çok farklı değil: Kadınların yüzde 45.8'i ailesiyle yaşarken erkeklerin 65.9'u ailesiyle yaşıyor. Totalde bu oran yüzde 56.

Genel olarak, Güney ve Doğu Avrupa'daki ülkeler, Kuzey ve Batı Avrupa'daki ülkelerden daha yüksek oranda genç yetişkinlerin ailelerinin evinde yaşama eğiliminde olduğu görülüyor. Bu fark, hem sosyal normlar ve aile bağları gibi kültürel faktörlerden hem de konut piyasaları ve sosyal yardım sistemleri gibi yapısal faktörlerden kaynaklanıyor olabilir.

Hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de Avrupa'da, genç erkeklerin ebeveynlerinin evinde yaşama olasılığı genç kadınlardan daha yüksektir.

2021 yılında, ABD'deki genç erkeklerin yüzde 36'sı anne-babalarının evinde yaşarken, genç kadınların oranı %30 idi. Aynı durum, incelenen diğer Avrupa ülkelerinde de görülmektedir.

Avrupa'nın birkaç ülkesinde, İrlanda ve Danimarka dahil olmak üzere, cinsiyet farkı ABD'dekiyle benzerdir.

Ancak, analiz edilen 16 Avrupa ülkesinde, genç erkeklerin yüzdesi, ailelerinin evinde yaşayan genç kadınların yüzdesinden 10 puan daha fazladır. Cinsiyet farkı en geniş olan ülke Bulgaristan'dır, burada genç erkeklerin yüzde 72'si ve genç kadınların yüzde 48'i ailelerinin evinde yaşamaktadır.

TÜRKSTAT'ın yayınladığı verilere göre, 2008 yılında ortalama hane büyüklüğü 4 iken 2022 yılında sadece 3.17'ye geriledi.

Peki ebeveynler çocukların mutluluk kaynağı mı?

2022'de mutluluk kaynağı olarak kişiler analiz edildiğinde; ailelerinin kendilerini en mutlu eden kişilerin olduğunu belirten bireylerin oranı yüzde 67.6 iken, bunu sırasıyla çocuklar yüzde 16.3, kendileri yüzde 4.8, eş yüzde 3.9, anne-baba yüzde 3.8 ve torunlar yüzde 1.9 ile takip ediyor.

İlginizi çekebilir;

Eski Sevgili Dayanışması mı? Taylor Swift ve Sophie Turner Kol Kola Görüntülendi!
10 Gün Boyunca Su Tankında Kalan Adamın Yaşadığı Değişimi Görmelisiniz!
Az Pişmiş Balık Yediği İçin Kolları ve Bacakları Ampute Edilen Kadının Üzücü Hikayesi

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!