İnsanoğlu yüzyıllardır evleniyor, aile kuruyor. Türkiye’de çok önemli bir olgu olan ve çocukluk ya da gençlik döneminin ardından hazırlıklarına girişilen evlilik toplumun değer yargılarına, sosyal ve ekonomik yapısına, kırsal kesimlerdeki yaşam biçimlerine göre farklılık gösterebiliyor. Yaygın olan tanışarak/görüşerek evlenmenin yanı sıra günümüzde hala başlık parası, kepir, berdel, görücü usülü gibi evlilikler de sürüyor.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lütfi Sezen bir araştırma yaptı ve Türkiye’deki evlilik türlerini ortaya koydu: AÜ Türkiyat Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan çalışmaya göre, Türkiye’de evliliğin 33 türü var.
İşte bir kısmı Türkiye'de kadına bakış açısının nasıl olduğunu gözler önüne seren bu 33 evlilik türü...
Kız alma,kız isteme,kız verme... Peki kız eşya mı ki alınıyor,isteniyor,veriliyor? Yere batsın geleneğiniz de göreneğiniz de! Hep kadınlar mağdur,hep kadınlar hedef! Yeter lan, gerici geleneğimizi de alın geberip gidin!
dayım rahmetli olduğunda,yengem için komşular büyük dayımla evlenmeli diye dedikodu çıkartmışlardı.büyük dayım o komşulardan birini eşşek sudan gelinceye kadar dövüp içerde yatmıştı..dedikoyu yapan erkek orospularından biriydi.ellerine sağlık dayıcığım.
okurken tiksindim ya. inanç, gelenek, örf, adet ne derlerse desinler. mantığa ve vicdana uymuyosa ezip geçiceksin.