Türkiye'de 300 Bin Suriyeli Çocuk Okulsuz

Suriyeli sığınmacı çocuklar ‘eğitim’ sorunuyla karşı karşıya. Suriye Eğitim Derneği Genel Sekreteri Said Denizoğlu, okula gidemeyen 300 bin çocuğun toplumun dokusunu bozabileceğini belirtti. Kademoon Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ola Ragipoğlu da çocukların uyuşturucu, alkol gibi kötü alışkanlıklara ve suça bulaşabileceği uyarısında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un, sayısı 1 milyon 600 bini aşan Suriyelilerin Türkiye’de kalıcı olduğunu açıklamasından sonra gözler bir kez daha mültecilere çevrildi. Yaklaşık dört yıldır süren iç savaştan kaçan Suriyelilerin sağlık, gıda ve barınmadan sonra en büyük ihtiyacı eğitim. Türkçe bilen çocuklar Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda okuyabiliyor. On binlerce çocuk ise eğitimini Suriyelilerin kendi çabaları ile açtığı okullarda sürdürmeye çalışıyor. 500 bini okul çağında olan bu çocukların yalnızca 114 bini okula gidebiliyor. 20 bini İstanbul’da olmak üzere 300 bin çocuk ise okulsuz. Suriye Eğitim Derneği Genel Sekreteri Said Denizoğlu, okula gitmeyen çocukların toplumun dokusunu bozacağını belirterek, “Bu çocukların Türk toplumu içindeki sorunlarını aza indirmek için valilik ve STK’lar ile bu konuları ele alıyoruz. Yeni okul açma faaliyetlerimiz devam ediyor.” dedi. İstanbul’da açılan ilk Suriye eğitim kurumu Kademoon Okulları’nın yönetim kurulu başkanı Ola Ragipoğlu da devletin hızlı hareket etmesi gerektiğini, çocukların uyuşturucu, alkol gibi kötü alışkanlıklara ve suça bulaşabileceğini ifade etti.

Türkiye'de kamplar dâhil Suriyeli çocuklar için eğitim veren 184 okul bulunuyor. Geçtiğimiz yıla göre okul sayısında yüzde yüz artış yaşandı. Örneğin İstanbul'da 19 olan okul sayısı bu yıl 44'e yükseldi. Ancak bu adım bile korkunç açığı kapatmaya yetmedi. Fiziki altyapı yetersizliği olan okulların kiraları da zor şartlarda ödeniyor. Bazı okullar, sürücü kursu binasının katlarını kiralayarak eğitim vermeye çalışırken, bazıları da eski evlerin arasından kiraladığı bahçesiz üç katlı binada öğrencileri ağırlıyor. Ekim ayında eğitimin başlamasına rağmen kitabı bulunmayan okullar da bulunuyor.

Suriyeli çocukların eğitim sorunuyla ilgilenen kurumlardan Suriye Eğitim Derneği, vahim tabloyu gözler önüne serdi. Türkiye genelinde 5 farklı yerde ofisleri bulunan dernek, Milli Eğitim Bakanlığı ve Suriye Geçici Hükümeti arasında köprü vazifesi görüyor. Bu sene 5 bin 200 kitap basarak Suriyeli çocuklara eğitim veren okullara dağıtan dernek; kırtasiye, masa, sıra ve tahta yardımında da bulunuyor. Ancak bu çabalar yeterli olmuyor. Derneğin Genel Sekreteri Said Denizoğlu, okul binası için sivil toplum kuruluşları ve belediyelere başvurduklarını ama İstanbul'daki belediyelerden bu konuda hiçbir destek alamadıklarını söyledi. Türkiye genelinde 121 olan okul sayısının bu yıl 184'e çıktığını söyleyen Denizoğlu, okulların İstanbul dışında Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Mersin, Batman, Hatay, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis ve Bursa'da bulunduğunu aktardı. Ayrıca İzmir'de okul açılmak üzere çalışmaların devam ettiğini belirtti. Türkiye geneli Suriye okullarında çalışan öğretmen sayısı ise 5 bin 375. Tamamı Suriyeli olan öğretmenlerin en büyük problemi maaşları. Şubat ayında eğitim hayatına başlayan Sultangazi'deki Türk-Suriye Okulu'nun 400 öğrencisi, 25 de öğretmeni bulunuyor. Okulda Türkçe öğretmenliği yapan Ali Şahin Hamed, yaşadıkları sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: “Okul binamız kira. Aylık 7 milyar buraya ödüyoruz. Öğrencilerden gelen paralar ancak okulun ihtiyaçlarına ve servis ücretlerine yetiyor. Biz de öğretmenler olarak geriye ne kalırsa onu alıyoruz. Aylık 400 TL maaş alabiliyoruz.”

SATI KILIÇER

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!