Türkiye Basın Özgürlüğünde Yine Geriledi: 180 Ülke Arasında 151. Sıradayız

Sınır Tanımayan Gazeteciler, 2016 Dünya Basın Özgürlüğü raporunu Washington’da açıkladı. Basının en özgür olduğu ülkelerin başında ise Finlandiya, Hollanda ve Norveç oldu. Geçen yıl 49’uncu sırada olan ABD, bu yıl 41’inci sırada yer aldı. 180 ülkenin değerlendirildiği özgürlük karnesinde Türkiye ise sınıfta kaldı ve 2 sıra daha geriledi. Örgüt, 180 ülke arasında 151’inci sıraya düşen Türkiye’yi 'durumun zor olduğu' ülkeler arasında saydı...

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2002’den bu yana yayımladığı ve çok seslilik, bağımsız basın, oto sansür, şeffaflık, yasal düzenlemeler, altyapı ve gazetecilere yönelik saldırıların ölçüt alındığı raporunda Türkiye, Rusya’nın da gerisinde kalarak 151’inci sıraya düştü.

2015 raporuna göre 2 sıra daha gerileyen Türkiye, Tacikistan ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında yer aldı

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve eski Sovyet Cumhuriyetleri ile birlikte bölge açısından da değerlendirildi ve 34 sıra düşen Tacikistan’ın ardından ikinci gerileyen ülke oldu. Rusya, rapora göre 4 sıra yükselerek 148’inci sırada yer aldı.

'Erdoğan’ın gittikçe büyüyen otoriter yönetimi ve yöneticilerin gösterdiği paranoya, hali hazırda kutuplaşmış bir toplumdaki çatlağı daha da derinleştirdi'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Amerika'nın Sesi'nden Dilge Timoçin'in haberine göre raporda “Türkiye’de gerilemeye yol açan karmaşa, Suriye’deki çatışmalar ve PKK ile mücadelenin yeniden başlamasından kaynaklanıyor” dendi ve Ankara şu cümlelerle eleştirildi: 

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gittikçe büyüyen otoriter yönetimi ve yöneticilerin gösterdiği paranoya, hali hazırda kutuplaşmış bir toplumdaki çatlağı daha da derinleştirdi.”

12 Madde ile Basında 'Devlet Baskısı' ve Yüz Yıllık Tarihi

'Daha da kötüleşemeyeceğine inanırken, her zaman hayret ettiğimiz sürprizlerle karşılaşıyoruz'

RSF ABD Direktörü Delphine Halgard

Örgütün ABD Direktörü Dephine Halgand, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Alman bir komedyene hakaret davası talebini de değerlendirdi. Almanya’nın izin verdiği soruşturma ile ilgili Halgand, “Türkiye’nin uzun ve üzücü listesindeki bu son suistimal, gelecek raporda sayısal kriterler arasında göz önünde bulundurulacaktır. Bu kriterler suistimallerin, tutuklanan ya da saldırıya uğrayan gazetecilerin, başlatılan yasal süreçlerin sayısıdır. Bu durum, Türkiye’nin sıralamasını doğrudan etkiliyor. Bu yıllardır böyle. Daha da kötüleşemeyeceğine inanırken, her zaman hayret ettiğimiz sürprizlerle karşılaşıyoruz” dedi.

ABD ilk 40’a giremedi...

Basının en özgür olduğu ülkelerin başında ise Finlandiya, Hollanda ve Norveç oldu. Geçen yıl 49’uncu sırada olan ABD, bu yıl 41’inci sırada yer aldı. ABD’nin ilk sıralarda yer almamasının en büyük nedeni ise gazetecilerin haber kaynaklarını ve muhbirleri kontrol etmekteki baskıcı tutumu.

Casusluk yasası altında yapılan soruşturmalar en fazla Obama yönetiminde yapılmış durumda

Ayrıca başkanlık kampanyalarını izleyen gazetecilerin aday adaylarından gördükleri kötü muamele de rapora girdi.

Listenin son üç sırasını ise Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre paylaştı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
20.04.2016

dün Başbakan Davutoğlu'nun, avrupa parlementosunda teror destekçisi hdpli vekili rezil ettiğini yayınlama özgürlüğünüz vardı onedio ancak siz görmezden geldiniz demek ki özgürlük var sadece tercih meselesiymiş.

20.04.2016

aynı özgürlügü trt ve diger yandaş haber kanalları içinde söylüyon mu

20.04.2016

Çıksa meydana ''basın özgürlügünde dünyada sonran 1. yiz'' dese hülogg demezlerse gelin...

20.04.2016

Sektörün içinden biri olarak gün geçtikçe gerilememize şaşırmıyorum. Yayına hazırlanan gazetecilerin kamera arkasında bildiklerini çatır çatır konuşurken yayına girdikleri andan itibaren üç maymunu oynadıklarına çok kez şahit oldum. Ana akım medya şüphesiz her dönem el altından iktidarı destekledi ama hiç bir dönem bu kadar yoğun şekilde otosansür uygulanmadı. Artık neredeyse her gün her haberde otosansür uygulanıyor. Olur da ben bildiklerimi konuşurum derseniz medya patronunuz başbakanı arayıp hüngür hüngür ağlayarak özür dilemek zorunda kalabilir. Pardon Demirören ağlamadı gözüne basın özgürlüğü kaçtı.

TÜM YORUMLARI OKU (52)