Türkiye, Alman Parlamenterlerin İncirlik Ziyaretine Onay Verdi

Alman haber ajansı dpa'nın haberine göre Türkiye, Almanya Federal Meclisi Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerinin IŞİD ile uluslararası mücadeleye destek amacıyla İncirlik askeri üssünde görevlendirilen Alman birliğini ziyaret etmesine izin verdi. Konuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Almanya'nın beklentilerini karşıladığını ve ortaya koydukları şartı yerine getirdiğini söyledi.

Alman dpa haber ajansının haberine göre Türkiye, Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü ziyaretine onay verdi.

Reuters da Alman Sosyal Demokrat partiden bir parlamenterin Türkiye'nin Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesine izin verdiğini söylediğini paylaştı.

Alman parlamenter Rainer Arnold, Reuters'a, 'Onay (parlamento savunma) komisyonu makamına ulaştı' dedi.

'Ziyaret ekim ayı başında'

DW Türkçe'nin haberine göre Alman milletvekillerinden oluşan Savunma Komisyonu üyelerinin ekim ayı başlarında İncirlik'teki 200'ün üzerinde asker ile Tornado tipi 6 keşif uçağı ve bir de yakıt ikmal uçağından oluşan Alman birliğini ziyaret edebileceği öğrenildi.

'Almanya şartı yerine getirdi'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Jubeir ile Resmi Konutta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'İncirlik'i ziyaret için gerekli izni vermemiştik. Bunun da sebebi belliydi. Meclis'te sözde soykırım ile ilgili aldıkları karardan dolayı bu izni vermedik. Ve bu izni verebilmemiz için Almanya için ortaya koyduğumuz şart da belliydi. Almanya da bu şartı yerine getirdi. Yaptığı açıklama ile bu kararın niçin uygulamada bağlayıcılığı olmadığını vurguladı. Dünyada herkese ve özellikle de parlamentolara örnek, rehber olabilecek bir açıklama yaptı. 

Yani 'soykırım tabiri hukuki bir tabirdir, jenerik ve siyasi bir tabir değildir. Bunun için de mahkeme kararı gerekir' dedi. Bu anlamda Almanya bizim beklentimizi karşıladı. 'Biz istediğimizi yaparız, istediğimizi de alırız' anlayışının Türkiye için geçerli olmadığını da gördüler. Yani Türkiye'ye istedikleri gibi muamele edemeyeceklerini de anlamış oldular. Türkiye'ye yönelik olumlu adım atan herkese biz de adım atarız. Adam gibi davranan herkese biz de olumlu bakarız. Aksi yönde düşüncesi olana da gerekli cevabı veririz.'

'Soykırım' kararı ilişkileri germişti

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, haziran ayında Alman parlamentosunun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirmesinin ardından gerilmişti. 

Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin'deki G20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmenin ardından 'önümüzdeki günlerde ziyaret izniyle ilgili olumlu haberler beklediğini' söylemişti.

Alman hükümetinin soykırım kararının hukuki açıdan 'bağlayıcı olmadığını' vurgulamasının gerginliğin azalmasında rol oynadığı tahmin ediliyor. Almanya Dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier de ziyaret yasağının kalkacağı umudunda olduğunu söylemişti.

Kısa bir süre önce Alman Savunma Bakanlığı, Almanya'nın İncirlik üssüne 58 milyon euroluk yatırım yapacağını duyurmuştu.

‘Almanya, Krize Rağmen İncirlik'e 58 Milyon Euro Yatırım Yapacak’

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Alman Welt gazetesine yaptığı açıklamada, ziyaret izniyle ilgili olarak 'Almanya şimdiki tavrını koruduğu takdirde ziyarete izin verebileceklerini' söylemişti.

Popüler İçerikler

Araları Kötüydü: Survivor'a Giden Demet Akalın, Aleyna Kalaycıoğlu Hakkında Konuştu!
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
08.09.2016

Bu hukumet mi pkkyi bitirecekmis :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ