Türkiye 2015 Yılında Change.org'da Neleri Konuştu?

 Change.org’un verilerine göre, 2015 yılında Türkiye’den toplam 23 bin 263 kampanya açıldı ve bu kampanyalar, toplam 5.7 milyon insan tarafından imzalandı . “Özgecan yasası çıksın, yasalar kadınları korusun” kampanyası, 1 milyon 200 binden fazla imza toplayarak Türkiye’den en fazla imza toplayan kampanya oldu. 

Change.org, insanların herhangi bir konuda tepkisini kitlelere duyurma fırsatı bulabildiği ve bu tepkileri kampanyalara dönüştürerek olumsuz şartları kitlelerin desteğiyle değiştirme fırsatı elde ettiği bir imza kampanyası platformu. Bu platform aynı zamanda dünyanın en büyük imza kampanyası platformu olma özelliğine sahip.

Türkiye’de de ciddi bir kitleye ulaşan bu platformun 2015 yılında açılan kampanya konuları, bu kampanyalara katılım ve hedefe ulaşan kampanyalardan yola çıkılarak bazı çıkarımlar yapmak mümkün. Change.org’un verilerine göre, 2015 yılında Türkiye’den toplam 23 bin 263 kampanya açıldı ve bu kampanyalar, toplam 5.7 milyon insan tarafından imzalandı . Toplamda 2.675.460 kişinin imzaladığı kampanyalar sonucu hedefe ulaşılmış ve istenen değişiklikler gerçekleşti. Gözde Salur tarafından açılan “Özgecan yasası çıksın, yasalar kadınları korusun” kampanyası, 1 milyon 200 binden fazla imza toplayarak Türkiye’den en fazla imza toplayan kampanya oldu. Bu kampanya aynı zamanda change.org’un 3.5 yıllık tarihinin en çok imzayı alan kampanyası konumunda bulunuyor.

En ilginç istatistikler ise şöyle: Türkiye’de en çok destek alan kampanyalar hayvan haklarıyla ile ilgili oldu. İnsan hakları için açılan 1.222 kampanyaya 1 milyon 272 bin 834 kişi destek verirken, hayvan hakları ile ilgili açılan 567 kampanyaya 2 milyon 23 bin 719 kişi destek verdi. Bunun yanında sürdürülebilir gıda , LGBTİ hakları , seks işçiliği ve insan ticaretinin sonlandırılması ile ilgili kampanyaların 2015 yılında geri planda kaldığı görülüyor.

2015 yılında bireysel yardım taleplerinin ciddi destek aldığı görülürken, genel politikaya dair değişiklik istekleri daha az destekçi bulabildi. Örneğin acil ilaç talebinde bulunan bireysel bir kampanya, Ankara Katliamı’nın faillerinin bulunması için açılan kampanyadan çok daha fazla imza topladı. Aynı şekilde Şeyda Öğretmen’in GATA’da, Ömer Baran’ın yurtdışında tedavi edilmesi talebiyle açılan kampanyalar, Suruç Katliamı’nın faillerinin bulunması için başlatılan kampanyadan çok daha fazla destek alan bireysel yardım kampanyalarından bazıları.

Change.org’un verilerine göre, 2015 yılında en çok değişim talebi olan konu insan hakları oldu (en çok kampanya insan hakları konusunda açıldı). Doğu Türkistan’daki olaylar, Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması, şehit yakını Yarbay Mehmet Alkan’ın tepkisi ve tiyatrocu Levent Üzümcü ile ilgili kampanyalar öne çıktı.

İşte Türkiye’den en çok destek alan kampanyalar

  • Özgecan Yasası çıksın, yasalar kadınları korusun.

  • Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dışı olaylar dursun.

  • Ömer Baranım yurtdışında tedavi edilsin.

  • Devlet ilacımızı versin, çocuklarımız yaşasın.

  • Akit TV, Atatürk’e hakaretin hesabını yargı önünde vermeli.

  • Diyafram pili, SGK ödeme listesine eklensin.

  • Bebeğimin yaşaması için acil yardımınıza ihtiyacı var.

  • İnternetin zincirini kır. AKK (Adil Kullanım Kotası) haksızlığına hayır de!

  • Çin’in insanlık dışı muameleleri sert bir dil ile kınansın.

  • Şeyda Öğretmen, GATA’da tedaviye alınsın.

Change.org’un verilerine göre, Türkiye’de 2 milyon 675 bin 460 kişinin istediği değişim gerçekleşti. Bu değişimlerin başlıcaları:

  • Vegan ve Vejetaryenler Derneği’nin, hayvanların Türkiye’deki kozmetik deneylerinde kullanılmasının yasaklanması için başlattığı kampanya , 19 bin 878 imza desteğiyle hedefine ulaştı.

  • 2002’de açılan “MS hastalarının ilaçları SGK kapsamına alınsın” kampanyası 1399 imzacının desteğini aldı ve hedefe ulaştı.

Change.org üyelerinin pek de alışık olmadıkları bir kampanya olan, 20 yıllık demiryolları çalışanı İbrahim Çivici’nin motivasyon hediyesi alması ve ailesiyle tatile gönderilmesi için açılan kampanya yoğun destek aldı. Sonunda TCDD, Fatih Belediyesi ve Didim Belediyesi atılan imzalara kayıtsız kalamadı.

Bir ekolojik zafer olarak yorumlayabileceğimiz İztuzu kampanyalarına 160 bine yakın destek geldi. Sonunda Dalyan İztuzu Plajı’ndaki bütün ihaleler iptal oldu.

Toplumsal cinsiyet duvarları ile örülen Türkiye’de change.org’dan cinsiyetçi algı da nasibini aldı. Ankara Mamak’ta çocuk odası mobilyalarının teşhir edildiği bölümde kız çocuklarının mutfakta, erkek çocuklarının ise atölyede oynadığını gösteren tabelalara yer veren mağazanın cinsiyetçi algısına karşı, Erktolia’nın başlattığı imza kampanyasına 800’e yakın kişi destek verdi. Bunun sonunda mağaza tabelaları kaldırdı. Erktolia ayrıca 21 binden fazla imzayla bir çay firmasının cinsiyetçi reklamının yayından kaldırılmasını sağladı.

Gaiadergi

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı