Türki Cumhuriyetler İçin Ortak Alfabe: Yeni 5 Harf Alfabeye Eklenecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11'inci Zirvesi'nde, Ortak Türk Alfabesi Projesi’ni açıklamıştı. Açıklanan projede, Türkiye’nin kullandığı alfabeye ek olarak Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri bulunuyordu. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Hürriyet’e yaptığı açıklamada yeni alfabe projesi ile ilgili konuştu. Mert, Ortak Türk Alfabesi Projesi’nde yer alacak yeni harflerin Türkiye’nin alfabesine eklenmeyeceğini söyledi. Türk Dil Kurumu Başkanı, “Eğer bir Türk vatandaşı Kazakça bir kelime yazacaksa, Kazak alfabesinde olan o harfi kullanabilir. Tıpkı İngilizce yazarken W, Q işaretlerini kullandığımız gibi” ifadelerini kullandı.

Ortak Türk Alfabesi projesinin açıklanması sonrasında vatandaşlar, 29 harften oluşan Türkiye Cumhuriyeti alfabesine yeni harflerin eklenip eklenmeyeceğini merak ediyordu.

Hürriyet’ten Umut Erdem’in sorularını yanıtlayan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, alfabeye yeni harf eklemesi olmayacağını söyledi.

Kaynak

Projenin 34 harfli bir “çatı alfabesi” olduğunu söyleyen Mert, “Bu alfabe, herhangi bir ülkenin kullanacağı bir alfabe değil. Bu alfabenin 29’u Türkiye Cumhuriyeti’nin kullandığı harfler, diğerleri ise Türkiye Türkçesinde olmayan ancak Türk lehçelerinde olan ve fonem değeri taşıyan sesler için belirlenmiş harflerdir. Yani Türk Cumhuriyetlerinin kullanacakları harflerin 29’u ortak olacak; alfabeler 1 ile 3 arasında da (34 harfli ortak çerçeve alfabeden alınan) farklı harfler barındıracak.” dedi.

Türk Dil Kurumu Başkanı, “Türk alfabesine beş harf eklenmesinden bahsediliyor? Bunlar nelerdir?” sorusuna ise şöyle cevap verdi;

“Bir alfabede sadece fonem değeri taşıyan sesler harflerle gösterilir. Bir dilde olmayan sesleri alfabesinde göstermenin bir anlamı yoktur. Kabul edilen 34 harfli ortak çerçeve alfabedeki 5 harf, standart Türkiye Türkçesi’nde olmayan Türk lehçelerinde olan sesler için belirlenmiştir. Dolayısıyla bu beş harfin Türkiye Cumhuriyeti’nin alfabesinde gösterilmesine de gerek yoktur. Eğer bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türkiye Türkçesi’nde olmayan bir sesin yer aldığı Kazakça bir kelime yazacaksa bu kelimede Kazak alfabesinde olan o harfi kullanabilir. Tıpkı İngilizce yazarken gerektiğinde bizim alfabemizde olmayan W, Q işaretlerini kullandığımız gibi.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Erdoğan’dan Ortak Türk Alfabesi Açıklaması: “Ortak Türk Alfabesi Projesi Tarihi Adımdır, 34 Harften Oluşuyor”
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
YORUMLAR

Ülkede çocuklar katlediliyor,barakada hiç yere can veriyor, boğularak öldürülüyor ve bunların tek derdi ortak Türk alfabesi ... Daha vatanımızdaki evlatlarımızı kendimizden koruyamazken siz neyin derdine düştünüz? 22 yıldır çocuk ve kadın cinayetleri için hiçbir olumlu adım atmadınız hepsi unutuldu ve normalleşti. Yazıklar olsun..

13.11.2024

bir gecede cahil kalacak mıyız?

13.11.2024

Türk alfabesinde 29 adet harf bulunmaktadır. Bunlardan sekizi ünlü, (A, E, I, İ, O, Ö, U, Ü), geri kalanı ise ünsüzdür. Ötesini kabul etmiyorum saygılar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ