Türkçe, Türkçe Olalı Böyle Zulüm Görmedi: Son Yıllarda Dilimizdeki Anormal Yozlaşmayı Fark Ettiniz mi?

Sizce neden böyle oldu?

Okulda ilk öğrendiğimiz bilgilerden biri dilin yaşayan bir organ olduğu.

Diller binlerce yıl içinde gelişerek, değişerek farklı haller alır. Hem dilin kullanıldığı ülkenin yakın ilişkilerde olduğu diğer dillerle etkileşimi, hem de dilin hayatta kullanımını kolaylaştırmak için doğal olarak yapılan değişimler dili değiştirerek son haline getiriyor.

Dilin böyle değişken bir yapıda olmasının yanında belli başlı kurallarının da olması kafa karıştırıyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Son yıllarda etrafımıza baktığımızda her yerde, sürekli yazım ve imla hataları görüyoruz.

Eskiden genellikle kamyon arkası yazılarında gördüğümüz hataları artık dünyaca ünlü, saygın markalar bile rahatlıkla yapabiliyor.

Sanki bir anda bir şey oldu ve ülkece anadilimizi unuttuk. Üstelik bunun eğitimle de ilgisi yok. Profesöründen Türkçe öğretmenine doğru düzgün Türkçe kullanabilen kişi sayısı çok azaldı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sadece yazım ve imla hatası da değil, dil komple başka bir hal aldı. Gülmek getirmek de ne? Bu tabiri herhalde ancak konuşmayı yeni öğrenen çocuklar kullanır.

Dediğimiz gibi eğitim önemli ama tek neden eğitim de değil. Neredeyse tüm ülke birkaç yıl içinde Demet Akalın Türkçesine geçiş yaptı.

Akıllı telefonlar ve sosyal medya, otomatik düzeltmenin kimi zaman yanlışlık yapması, Türkçe klavye kullanımının düşük olması, eğitim sisteminin kötüleşmesi... Belki bunlar bu sorunun nedenini kısmen açıklayabilir.

Tepeden tırnağa olan bu yozlaşmada medyanın da payı büyük.

Televizyon alt yazılarında, gazetelerde, internet medyasında o kadar büyük hatalar kolaylıkla yapılabiliyor ki, yeni nesil bu kullanımları doğru sanarak yanlışı bile doğruymuş gibi savunabiliyor.

Artık yapacak pek bir şey yok gibi görünüyor; edebiyattan medyaya, sosyal medyadan günlük yaşama her yanımız nüfuz etmiş halde.

Bu saatten sonra dili düzeltmek için çok köklü eğitim reformları yapılması gerekir.

Başa dönersek, dil sürekli değişen ve gelişen bir organ olduğuna göre artık bundan sonra Türkçe böyle mi olacak?

Zamanla Türkçe karakterlerin tamamen yok olması bekleniyor. Herkes yerine herkez diyecek, -de -da'ları ayrılması gereken yerlerde birleştirip birleşik olması gereken yerlerde ayıracağız. Ğ yerine y harfi gelecek. Olacak yerine olucak, gelecek yerine gelicek yazacağız (yazıcaz).

Peki siz dilin kurallarının her şeye rağmen korunması gerektiğine mi inanıyorsunuz, yoksa zamanla değişime adapte olmasına mı?

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yazım Yanlışlarıyla Kelimenin Doğrusunu Unutup Şok Geçirmemize Sebep Olacak 17 Kişi
Sosyal Medyada Yaptıkları Yazım Hatalarıyla Gözlerimizi Kör Etmeye Adeta Ant İçmiş 23 Kişi
Demet Akalın'ı Bile Sollayan Yazım Yanlışlarıyla Hepimizin Gözlerini Kanatan 25 Kişi

Popüler İçerikler

Son Sahnesiyle Yüreklerimizi Ağzımıza Getiren Kızılcık Şerbeti Pinko'dan Sürpriz Paylaşım
Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
Yaş Farkı Olay Olmuştu: Su Burcu Yazgı Coşkun, Burak Deniz'li Dizi Hakkında İlk Kez Konuştu!
YORUMLAR
15.09.2020

belli bir yaşa gelmiş biri nasıl ğ yerine y koyar ya en takıldığım nokta bu.

15.09.2020

İçerikte bahsedildiği gibi yazım kurallarına ve kelimelerin yazılışına artık o kadar çok dikkat edilmiyor ki, bu beni ciddi manada rahatsız ediyor. Artık kitaplardaki yazım hataları bile bariz bir şekilde ortada. Bazen çevremdekilerin yanlışını düzeltiyorum ve aldığım iki tepki var. "Bay TDK konuştu yine" "Ne fark eder amk!" Tabi bazıları da var ki, yazdıklarımı hayranlıkla okuyorlar. "Noktalama işaretlerini, da/de ayrımını nasıl bu kadar iyi kullanıyorsun?" diyerek şaşırıyorlar. Sanırım tüm bunları kitap okumaya borçluyum.

15.09.2020

Ben de bir arkadaşım ile yazışıyordum. Dediğiniz gibi noktalama işaretleri olsun, dil kuralları olsun uyarak yazdığım için bana '' Eben TDK ile münasebete mi girdi? Niye böyle yazıyorsun?'' demişti.

15.09.2020

Tamam diyelim ki ilkokul seviyesinde eğitim görüp bıraktın. Ona bir şey diyemeyiz ama sen kalkıp lise-üniversite mezunu olduğun halde hala ''herkez,deyil, şey ile yazılan her kelime ve soru eklerini birleşik'' yazıyorsan kendinden fena halde şüphe etmen lazım. Daha bağlaç olan de/da yazımına girmiyorum bile. Bir de uyarınca ''Aman sanane! Herkez istediyi gibi konşur. türkce öyretmenimisin sen?'' diye tepki verenler yok mu, çıldırıyorum! Ya bu umrunda olmayan şey senin dilin! Onunla varsın yani. Özün o senin. En basitinden -yanlış bilmiyorsam- Türkmenistan gibi ülkelere bak. İnsanlar Türk ama anlaşamıyoruz. Çünkü Ruslar onları asimile ederken ilk önce dillerinden başladılar. Şimdi git bakalım hangisiyle kullandığımız dille anlaşabiliyoruz? Tepkimiz buna. Kendi dilinin kalıplaşmış ve hiçbir yanlış yazma olanağı olmayan kelimeleri yanlış yazıp ama her cümlesine üç-beş tane akıcı(!) İngilizce kelimeler yerleştiren insanlara tepkimiz!

15.09.2020

Evet ben de eleştiriyorum ama şu an da yanlış yazdığım kelimeler olabilir. Ben kendimi mükemmel olarak lanse etmeye çalışmıyorum ancak bir kelimeyi yanlış yazmamak için internetten açıp yazılışına bakıyorum en azından! Lütfen şu dilimizi daha güzel kullanalım. Çok güzide bir dilimiz var ve kaybetmeyelim.

TÜM YORUMLARI OKU (31)