Türk Telekom Yeni Tarifelerini BTK'ya Sundu: 'Artık Kota Aşımında İnternet Yavaşlamayacak, Kesilecek'

Türk Telekom’un BTK onayına gönderdiği tarifeye göre, adil kullanım kotalı internet kullananlar 1 Nisan’a kadar limitsiz hizmet alacak. Ancak o tarihten sonra paketin “kotasında duran”a dönüşeceği, yani kota geçilirse internetin kesileceği aktarılıyor. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internette adil kullanım kotasını (AKN) kaldırmasının ardından yeni paket fiyatları da netleşmeye başladı.

BTK'nın onayına gidecek

Türk Telekom, internet servis sağlayıcı (İSS) şirketlere “Al-Sat Paket/Tarife Revizyonu” başlığıyla yeni toptan fiyat listesini dün gönderdi. Eğer BTK bu listeyi onaylarsa, artık İSS'ler Türk Telekom'dan aldıkları toptan fiyata yüzde 5 Özel İletişim Vergisi ve yüzde 18 KDV koyarak, yeni fiyatlardan satışa başlayacak. Türk Telekom'un listesinde toptan fiyatlar şöyle sıralanıyor: 

  • 8 Mpbs 51.61 TL

  • 16 Mpbs 59.52 TL

  • 24 Mpbs 73 TL

  • 35 Mpbs 99.60 TL

  • 50 Mpbs 109.63 TL

  • 100 Mpbs ise 146.30 TL

1 Nisan'dan sonra 'kotasında duran' paketine geçilecek

Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre yeni uygulamada, satışı durdurulan AKN'li paketi kullanan aboneler 1 Nisan'a kadar mevcut hızlarında limitsiz olarak hizmet alacak ancak nisan ayından itibaren paketleri “kotasında duran”a dönüştürülecek.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kotası bitenlere ek paket önerilecek

Yani 2018 boyunca avantajlı fiyatla hizmet alan aboneler, 8 Mpbs'lik en düşük pakete yaklaşık 60 lira ödemek zorunda kalacak. Paketi bittiğinde ise eskiden olduğu gibi hızı yavaşlatılmayacak, interneti tamamen kesilecek. Bu durumda ek paket önerilecek olan abone eğer bunu kabul etmezse en az 90 lirayı gözden çıkararak 44 Mpbs'lik pakete geçmek zorunda kalacak.

"Biz bu yola internet hızı düşmesin, gençler ucuz ve kotasız şekilde internet kullanabilsinler diye çıkmıştık"

Bilişim Sektörü İşadamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD) Başkanı Dağhan Uzgur, AKN uygulamasına son vermenin amacının internet hızının yavaşlatılmaması olduğunu hatırlatarak, “Biz bu yola internet hızı düşmesin, Türk gençliği en hızlı şekilde, ucuz ve kotasız şekilde internet kullanabilsinler diye çıktık ama geldiğimiz noktada daha önce kotası bittiği için internet hızı düşen ama erişimi kesilmeyen abonenin artık interneti tamamen kesilecek” dedi.

"Bu düşük hıza rağmen bir de kota ile kullanıcıların kısıtlanması doğru değil"

Dünya standartlarına göre oldukça düşük bir hız olarak kabul edilen 8 Mbps hızın halen paketlerde yer alıyor olmasının bile ayrı bir tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Uzgur, şunları söyledi: “Türkiye internet hızı konusunda dünyada 84'üncü sırada. Bu düşük hıza rağmen bir de kota ile kullanıcıların kısıtlanması doğru değil. ‘8 Mbps hızım olsun ama ucuz olsun' diyenler eskiden yaklaşık 30 TL'ye ihtiyaçlarını giderebiliyorken artık en düşük kotalı internete yaklaşık 60 lira ödemek durumunda kalacak. İnternetinin kesilmesini istemeyenler ise kesinin ağzını daha da açacak.”

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR

bu şerefsizlik değil de nedir. benden taahhüt alırken "limitsiz internet" diye alıyorsun. sistem değişti diye benim internetime kota mı koyuyorsun? tüketici hakem heyeti bende kullanıcı yanında olur bu durumda ama bilemiyorum. ayıptır ya. zaten verdiğiniz 50gb akn idi. sadece film izleyerek ayda 250 gb gidiyo ortalama. donumuza da göz diktiler aq ülkesinde.

15.02.2019

Tamamda A.G ülkesinde ne demek oluyor kardeş. Kullandığın ifadelere dikkat et.

15.02.2019

ananın amı soyguncu köpekler

15.02.2019

Çok mantıklı süründürmeyin direkt gömün. "Biz bu yola internet hızı düşmesin, gençler ucuz ve kotasız şekilde internet kullanabilsinler diye çıkmıştık" demek istiyor ki kefensiz gömmeye geldik. Dünyanın en pahalı ve yavaş interneti başka türlü pazarlanamazdı.

TÜM YORUMLARI OKU (88)