Türk Tarihine Yön Veren Anneler

Tarihte çocukları için yaptıkları fedakarlık ve verdikleri mücadeleler ile dikkat çeken, bu bakımdan da tarih içerisinde en az çocukları kadar yer edinen anneler gösterdiği fedakarlıklarla devlet ve toplum hayatının geleceğine yön vererek, tarihin seyrini belirleyen hadiselerde rol oynamışlardır.  Çoğu zaman ön planda görünmeseler de tarihi kaynaklar annelerin, en az yetiştirdikleri çocukları kadar dünya tarihine yön verdiklerini ortaya koyuyor.

Onedio

Türk-Moğol İmparatorluğunun kurucu Cengiz Han'ın annesi Ulun Hatun'un dirayeti ile koca bir imparatorluğun temellerini attı. Kocasının ölümüyle obası dağılmaya başlayınca Ulun Hatun dirayetini göstermiş ve oba idaresini ele almıştır. Ayrıca Cengiz Han, en güçlü dönemlerinde bile yaşlanan annesine saygıda kusur etmemiş, ayrıca her önemli olayda ona danışarak fikrini almıştır.

Selçuklu Devleti'nin kuruluş aşamasında üvey kardeşlerden İbrahim Yınal'ın Tuğrul Beye karşı isyanı bastıran, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ilk sultanı Tuğrul Bey'in hanımı  Altuncan Hatun olmasaydı belki de Selçuklu Devleti yıkılacak ve Anadolu'nun kapılarını Türklere açan Alpaslan büyük zaferi yaşayamayacaktı.

Devlet işleri üzerinde büyük nüfuza sahip olan Selçuklu Sultanı Melikşah'ın eşi Terken Hatun, kudreti sayesinde dört yaşındaki oğlu Mahmut'u, Melikşah'ın büyük oğlu Berkyaruk'un yerine veliaht tayin ettirmek için her türlü yola başvurmuş, bu uğurda Nizamü'l-mülk gibi önemli bir devlet adamını bile ortadan kaldırmayı başarmıştır.

Türk kadınları için bir simge durumunda olan Hayme Hatun'un oğluna öğütleri asırlardır devlet adamlarına yol göstermiştir. 

''Ona Devlet Ana' denmiştir. Rivayete göre Osmanlı Devleti'ni kuran Kayı Boyu'nun Beyi Gündüzalp veya Süleymanşah'ın Fırat Nehri'ni geçerken boğulması üzerine aşiretin başına Hayme Ana geçmiştir.

Fransa Kralı Birinci Fransuva'nın annesi Düşes Dangolen, Alman Kralı Şarlken tarafından esir alınan oğlunu kurtarmak Kanuni Sultan Süleyman'a yazdığı mektup ile Fransuva'nın esaretten kurtulmasını sağladı. Böylece bu kederli annenin mektubu, Fransa ve Avrupa tarihinin seyrini değiştirdi.

Ukrayna’ya yapılan akınlardan sonra İstanbul’a getirilerek adı değiştirilerek saraya alınan Hürrem Sultan devlet işlerinde etkin rol oynayarak Osmanlı İmparatorluğu’nda “Kadınlar saltanatı” denilen devri başlatmıştır. Sultan Süleyman’ın nikâhlı karısı olarak Kanuni’ye 5 evlat veren Hürrem Sultan, çocuklarını tahta çıkarabilmek için her türlü mücadeleyi vermiştir.

Osmanlı Sultanı 2 Murad'ın eşi Hüma Sultan'ın 29 Mart 1432'de Edirne'de yaptığı doğumun insanlık tarihi açısından önemlidir. Çünkü Hüma Sultan'ın dünyaya getirdiği Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ın

başlamasına neden olmuştur.

Kahraman Türk kadının simgelerinden olan Nene Hatun'da 2 çocuğunu evde bırakarak, düşmana karşı çarpışmak üzere Türk askerinin yardımına koşmasıyla büyük bir kahramanlık destanının yazılmasına öncü olan kadınlardan biri olarak tarihimiz açısından ayrı bir yeri vardır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın tarihin akışının değişmesindeki rolü unutulamaz.

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yakaladığı bu başarıların ardında hiç şüphesiz az rastlanır bir anne sevgisi, desteği vardır.

“Beni de bir ana doğurmadı mı? Türk anaları daha nice Mustafa Kemal’ler doğurur.”

 Mustafa Kemal ATATÜRK

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!