Artan maliyetler Türk şirketlerini yatırım için yeni ülkeler bulmaya zorladı. Öyle ki son dönemlerde özellikler tekstil ve hazır giyim sektörü soluğu Mısır’da almaya başladı. Patronlar Dünyası’ndan Necla Dalan’ın haberine göre hazır giyim sektörünün yurt dışı yatırımları yurt içi yatırımları katladı. Bu durum da “Cumhuriyet tarihinde ilk” olarak yorumlandı.
emek nerede ucuz ise oraya gitsinler. benim ülkem insanının bangladeş mısırla emek gücü ücretinde yarışacak diye asgari ücret sınırlanamaz. patronlarımız katma değeri yüksek sektörlere yönelmeli, devlet bunda yönlendirici olmalı. alın size örnek: yıl 2002 ülkemiz yüksek teknoloji ürün ihracaatı: 1.5 milyar dolar vietnam 500 milyon dolar yıl 2022 ülkemiz yüksek teknoloji ürün ihracaatı 2.5 milyar dolar vietnam 137 milyar dolar 20 yılda iktidarımızın ülkemize kattığı değer bu kadar. biz hala mısır bangladeşle ucuz emek gücünde nasıl yarışırız onun derdindeyiz
Kur bu seviyede tutulduğu sürece iç piyasa ölmeye devam eder, dış ticaret açığı katlanır da katlanır. A malı 100 TL ye imal edilirken ithal edilen aynı mal 90 TL ye KDV dahil rafta yer alırsa yapabilecekleri tek şey gümrük vergisini artırmak olur. O da ülkeler arası ikili ilişkileri bozmaktan başka hiçbir şeye yaramaz.
catla patla kokocu emevi yonetimi mutlaka gelecek.