Türk Sinema Tarihinin Efsane İsmi Yavuz Turgul'dan 19 Unutulmaz Film

Nerede efsane olmuş gerçek bir ustalık işi Türk filmi varsa muhakkak o filme bir Yavuz Turgul eli değmiştir. Verdiği mesajlarla, bin defa izlense de güldüren sahneleriyle Kült haline gelmiş Yavuz Turgul filmleri.

19. Aile Kadını (1983) - IMDb 5,7

Pınar varlıklı kocası Mehmet ve kızı ile mutlu bir hayat sürmektedir. Birgün evine sessiz telefonlar gelmeye başlar. Ardından geçmişe dair unutmak istediği bütün hatalarıyla eski sevgilisi aniden evine gelir. Yalanlar üzerine kurduğu mutlu hayatı karanlık geçmişinden gelen bu adamla beraber alt üst olur. Emir bütün hayatına sızmayı başarır. Pınar bu adamdan kurtulabilmek için neleri feda edebileceğini düşünmeye başlar. 

Senaryo: Yavuz Turgul 

Yönetmen: Kartal Tibet

IMDb 5,7

18. İffet (1982) - IMDb 5,8

Türk sinemasının kültleri arasında bir Müjde Ar filmi.

İstanbul'un kenar mahallelerinden birinde kızkardeşi ve babasıyla yaşayan İffet, babasının katı kuralları altında yaşamaktadır. Teyzesiyle bile görüşmesine izni olmayan İffet, kendi halinde bir yaşam sürerken, mahalle çapkını Cemil'e aşık olur. Taksi şoförlüğü yapan Cemil, piknik için gittikleri ormanda İffet'e tecavüz eder. Evlenme umuduna kapılan İffet, Cemil'in para için başka bir kızla evlenmesiyle yıkılır. Babası tarafından da reddedilen İffet, şöhretin kapılarını birer birer açar ve intikam için Cemil'le tekrar yüzleşir.

Senarist: Yavuz Turgul

Yönetmek: Kartal Tibet

IMDb 5,8

17. Hababam Sınıfı Güle Güle (1981) - IMDb 6,6

Doğulu bir ailede yetişen edebiyat hocası Mehmet Bülbül'ün tayini Özel Çamlıca Lisesi'ne çıkar. Öğrenciler ilk başta yeni gelen hocalarına yukarıdan bakarlar. Mehmet Hoca, ilk başta bu duruma aldırış etmese de daha sonra ailesinin küçük görülmesine dayanamaz. Bu arada Hafize Ana'nın kızı Nazlı da okulda okumaktadır. Ancak fakirliğinden utanan Nazlı, annesinden köşe bucak kaçmaktadır. Mehmet Hoca, diğer öğrencileriyle olduğu gibi Nazlı'yla da yakından ilgilenir ve onun sorunlarını çözmesine yardımcı olur.

Senaryo: Rıfat Ilgaz ve Yavuz Turgul

Yönetmen: Ertem eğilmez

IMDb 6,6

16. Fahriye Abla (1984) - IMDb 7,1

Ahmet Muhip Dranas'ın Fahriye Abla şiirinin uyarlaması olan film.

Fahriye, bir delikanlıya âşıktır, ama ailesi onu istemediği bir evliliğe zorlar. Aradan bir hafta geçmeden eşi, onu baba evine geri getirir, 'Beni aldattınız, bu bakire değilmiş' deyip bırakır gider. Fahriye’yi evde artık zor günler beklemektedir; ama olsun, sevdiği genç de o mahallededir ve Fahriye en azından onu görebilecektir. 

Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul

IMDb 7,1

15. Erkek Güzeli Sefil Bilo (1979) - IMDb 7,1

Yanlışlıkla hapse giren Bilo'nun, kan davalı bir ailenin kızı olan Cano ile güldürülü aşk ve eşkiyalık öyküsü.

Senaryo: Yavuz Turgul

Yönetmen: Ertem Eğilmez

IMDb 7,1

14. Av Mevsimi (2010) - IMDb 7,5

Şener Şen, Çetin Tekindor ve Cem yılmaz üçlüsüyle fazla söze gerek bırakmayan bir Yavuz Turgul Filmi.

Cinayet masasındaki tecrübesi nedeniyle Avcı lakabının hakkını veren Komiser Ferman ile adı deliye çıkmış İdris baba-oğul kadar birbirine yakın iki polistir. Aralarına antropoloji mezunu bir çömez olan Hasan katılmıştır. Üçü öldürülen genç bir kızın katilini bulmakla görevlendirilir. Soruşturma sırasında uyuşturucu ticaretinden zengin bir işadamına kadar farklı insanlarla karşılaşacak bu üç polisin hayatı artık eskisi gibi olmayacaktır.

Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul

IMDb 7,5

13. Banker Bilo (1980) - IMDb 7,7

Zeytin toplayıcısı Bilo ve arkadaşları Almanya'ya gitmek için Maho ile anlaşmışlardır. Maho bir kamyonun arkasında onları götürecektir. Ancak Maho usta bir dolandırıcıdır. Köylüleri Almanya yerine diye İstanbul'a götürür ve ortadan kaybolur. Bilo ve arkadaşları İstanbul'da olduklarını öğrendiklerinde büyük bir şok geçirirler. Bu arada Maho zengin bir aile kızı olan Necla ile evlenmiş ve işlerin başına geçmiştir. Bilo Maho'yu bulmaya kararlıdır. Kader onları birçok kez karşı karşıya getirecek ve Bilo'ya intikamını alma fırsatı verecektir.

Senaryo: Yavuz Turgul 

Yönetmen: Ertem Eğilmez

IMDb 7,7

12. Sultan (1978) - IMDb 7,8

Orhan Abimiz ne demiş; Beni böyle sev, tamam mı? 

Gecekondu semtinde yaşayan, civar evlere temizlige giden dört çocuklu dul bir kadındır Sultan (Türkan Şoray). Gönlünü minibüs şoförü Kemal'e (Bulut Aras) kaptırır. Kemal'in muhtar babası, çevre yolu yapımı nedeniyle üzerinde gecekondu bulunan arsalara göz dikmiştir. Oysa bu arsalar vaktiyle muhtar tarafından satılmıştır. Değerinin yükseleceğini bildiği arsaları ucuz paralarla geri alıp gecekonducuları evlerinden çıkarmaktadır. Üç kağıtçı muhtara karşı toplu bir direniş başlar. Sultan'la Kemal de bu direnişe katılırlar.

Senaryo: Yavuz Turgul 

Yönetmen: Kartal Tibet

IMDb 7,8

11. Gönül Yarası (2005) - IMDb 7,9

Eşkıya'dan 9 yıl sonra Şener Şen. Akademi(Oscar) ödüllerinde ‘En İyi Yabancı Film’ dalında Türkiye'yi temsil etmiştir. 7 adet de ödülü bulunmaktadır.

Nazım Bey, Anadolu'da öğretmenlik yaptıktan sonra İstanbul'a dönmüştür. Burada Takoz Atakan'ın taksisinde şoförlük yaparak geçimini sağlamaya çalışan Nazım öğretmenle Dünya'nın yolları kesişir. Türkücü Dünya, psikolojik sorunları olan kocasından kaçıp İstanbul'a gelen ve kızıyla birlikte bir pavyonda çalışmaya başlayan bir kadındır. Nazım Bey, Dünya'yı her gün işe götürüp getirmeye başlar. Ancak, bir gün Dünya'nın eski kocası pavyonu basar. Nazım öğretmen de bu durumu görüp Dünya'ya ve küçük kızına sahip çıkar.

Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul

IMDb 7,9

10. Kabadayı (2007) - IMDb 7,9 - Imdb 7,9

Gişe rekorları kıran film...

Meşhur Kabadayılardan Ali Osman (Şener Şen) eski günlerine veda etmiştir. Beklenmedik bir anda yıllardır görmediği ve aşık olduğu kadının izini bulur ve bir oğlu olduğu haberiyle sarsılır. Oğlu Murat (İsmail Hacıoğlu) sevgilisi Karaca (Aslı Tandoğan) ile bir barda çalışmaktadırlar. Karaca’ya yıllardır aşık olan mafya üyesi Devran ise(Kenan İmirzalıoğlu) kızı geri alabilmek için herşeyi göze almıştır. Ali Osman’ın artık tek amacı oğlu Murat ve sevgilisi Karaca’yı canı pahasına korumaktır. Devran için hayattaki tek amaç Karaca’dır ve yoluna çıkan herşeyi ve herkesi yok etmeye hazırdır.... 

Senaryo: Yavuz Turgul

Yönetmen: Ömer Vargı

Imdb 7,9

9. Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990) - IMDb 7,9

Aşk filmi çekmekten sıkılmış olan Haşmet (Şener Şen), elinde kendi deyimiyle “toplumsal içerik taşıyan dönem filmi” ne ilişkin bir senaryo ile her kapıyı çalar. Sonunda yapımcı Abdülkadir’i ikna eder. Fabrikatör ve kızını rehin alan bir teröristin aralarında geçen bir öykünün başrolünü Müjde Ar’a teklif eder. Kabul görmeyince rolü daha önce hiçbir filmde oynamamış Jeyan’a (Pıtırcık Akkerman) verir. Fabrikatörü ise, eski sanatçı arkadaşı alkolik Nihat’a (Aytaç Yörükaslan) ısrarlarına dayanamayarak oynatır. Çok kısıtlı bütçesiyle çekime başlarlar. Çekim sırasında Nihat, kriz geçirip ölür. Haşmet, rolünde de onu öldürüp çekimi sürdürür. Bu arada yapımcı Abdülkadir piyasayı dolandırıp kaçar. Haşmet, ne olursa olsun onun için her şeyden önemli bu filmi tamaml ayacaktır. Gerekli parayı iki çocuğunun annesi olan eski karısı verir. Ama Haşmet Jeyan’a ilgi duymaktadır. Jeyan ise teröristi oynayan Tarcan’la (Oktay Kaynarca) yakınlaşır. Haşmet kıskanır ve ikisini de önce kovar, sonra filmi bitirmek için yalvar yakar geri alır. Filmi bitirir. Ses kayıtlarının montajını, kopyalarını, afiş ve davetiyeleri binbir güçlükle tamamlar. Filmin kopyasını parası bittiği için çalar. Ama tüm çabası boşa gider. İlk gösterime kimse gelmez, çalışanlar da filmi beğenmez. Haşmet yıkılır, çocuklarıyla vedalaşır, intihara kalkışır. Tam o sırada gelen bir telefondan bir aşk filmi çekme teklif alır. Umutların tükendiği yerde, bildiği işi yapacağı bu yeni fırsat onu yaşama geri döndürür... 

Senaryo ve Yönetmen: Yavuz Turgul

IMDb 7,9

8. Gölge Oyunu (1992) - IMDb 8,1

Mahmut (Şevket Altuğ) ve Abidin (Şener Şen) bir pavyonda çalışmaktadırlar. Mahmut dürüst bir gençtir. Abidin ise tersine hırsız, yalancı ve çapkındır. Bu arada Sülo adlı bir komisyoncu pavyonda çalışması için patrona Kumru (Larissa Litichevskaya) isimli bir kız getirir. Gazinonun patronu, kızın sağır ve dilsiz olduğunu anlayınca onu kovar. Mahmut ona sahip çıkar ve Abidin’le birlikte yaşadıkları eve götürür. Patron Sülo’ya komisyon olarak verdiği parayı çıkartabilmek için Kumru’yu sigarayla çiçek sattırarak çalıştırmaya başlar. Mahmut, Kumru’nun yanında taşıdığı fotoğraftan Zeliha adındaki annesini aradığını anlar ve ona yardım eder. Sonunda Kumru’nun annesinin hapiste olduğunu öğrenirler. Abidin ile Mahmut, Kumru yüzünden kavga ederler ve arkadaşlıkları sona erer. Abidin yeni bir ortakla başka bir pavyonda çalışmaya başlar ama mutsuzdur ve içindeki bunalım onu intihara kadar sürükler. Mahmut, Abidin’in hayatını kurtarır. Ortaklığa yeniden başlarlar. Bu arada Kumru’nun annesini ziyaret ederler. Annesi de aynı kızı gibi sağır ve dilsizdir. Mahmut Kumru’yu sever ve ilk kez bir genç kızla birlikte olur. Ertesi gün uyandığında Kumru’yu bulamaz ve Abidin’le birlikte her yerde ararlar. Pavyona döndüklerinde hiç kimsenin Kumru’nun varlığından haberleri bile olmadığı yanıtını alırlar. Akıllarına birlikte çektirdikleri bir fotoğraf gelir. Fotoğrafa baktıklarında Abidin ve Mahmut dışında hiç kimsenin olmadığını görürler. Olanların ya da olmayanların bir düş mü yoksa gerçek mi olduğuna anlam veremezler. Ama dışarıda yaşam sürmektedir... 

Senaryo ve Yönetmen: Yavuz Turgul

IMDb 8,1

7. Şekerpare (1983) - IMDb 8,1

Karakola Bir Hıyar Geldi!

Karakol amiri Ziver Bey ile çalışan ve ona çok saygı duyan Cumali genelevde çalışan Şekerpare'ye aşık olur. Ancak Şekerpare'ye Ziver Bey'de ilgi duymaktadır. Şekerpare'nin de Cumali'den hoşlandığını anlayan Ziver genelev üzerindeki kontrolü arttırmaya çalışır. Hatta işleri evi kapatmaya kadar götürür. Ancak içlerine Cumali'yi de alan Letafet Hanım ve kızları Ziver'e hiç ummadığı bir oyun oynayacaktır. 

Senaryo: Yavuz Turgul 

Yönetmen: Atıf Yılmaz

IMDb 8,1

6. Çiçek Abbas (1982) - IMDb 8,2

Ne demek Şakir! 

Bir minibüste muavinlik yapan Abbas, dürüst bir gençtir. Patronu Şakir ise çıkarcı biridir. Şakir'in evleneceğim diye oyaladığı kız, Abbas'a ilgi duyar. Ancak Şakir, sevgilisinin muavinle böyle bir ilişkiye girmesini hazmedemez.

Senaryo: Yavuz Turgul 

Yönetmen: Sinan Çetin

IMDb 8,2

5. Davaro (1981) - IMDb 8,2

Kurban olam Memo hortum tarafı başa gelecek! 

Almanya'ya çalışmaya giden Memo, istediği parayı kazanıp köyüne döner ve sözlüsü Cano'yla evlenmek ister. Memolar'ın kan davalı oldukları Sülo da hapisten çıkarak karısı Ayşo'nun yanına gelir. Bunu duyan Hamo, düğünü durdurur ve oğlu Memo'nun, Sülo'yu öldürmesini ister. Ancak, Memo buna pek yanaşmaz. Öldürüleceğini anlayan Sülo, Memo'ya bir teklifte bulunur. Memo'nun kendisini öldürmemesi durumunda köyden uzaklaşacağını söyler. Evlenmek için başka çaresi kalmayan Memo, Sülo'nun planını kabul eder ve köy meydanında Sülo'yu yalandan vurur. Köy halkı da bu numaraya inanır.Daha sonra dağdaki bir eşkıyanın yanında tekrar karşılaşan Memo ve Sülo yine birbirine düşer. Eşkıyanın altınlarını gören Sülo'nun iştahı kabarır ve şehirde kalmaktan vazgeçer.

Senaryo: Yavuz Turgul 

Yönetmen: Kartal Tibet

IMDb 8,2

4. Eşkıya (1996) - IMDb 8,5

2 milyon 568 bin 339 kişi tarafından izlendi ve 1996'dan 2001 yılına kadar Türk Sinemasının  en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu. 

35 yıl önce Cudi dağlarında bir grup eşkıya jandarma tarafından yakalanır. 35 yıl içinde eşkıyaların hepsi ya hastalıktan ya da bölgedeki hesaplaşmalardan ötürü can vermiştir. Biri dışında; Baran...Baran 35 yıl sonra hapisten çıkınca ilk işi köyüne dönmek olur. Ama doğduğu topraklar şimdi baraj suları altındadır. Geçmişin izlerini sürmeye başlayan Eşkıya, yıllardır bilmediği bir gerçeği öğrenir. Hapse düşmesine en yakın arkadaşının ihaneti neden olmuştur. Bu arkadaş Eşkıya Baran'in çocukluk aşkını, Keje’yi satın alarak İstanbul’a kaçmıştır. Eşkıya ne İstanbul’u ne de arkadaşının adresini bilmemektedir. Tren'de, Tarlabaşı'nın arka sokaklarında büyümüş, pavyon, kumarhane, uyuşturucu muhabbetinin içinde yaşayan Cumali adlı genç bir adamla tanışır. Onla birlikte İstanbul'a gider ve kendisinin derdinin yanında bir de Cumali'nin derdiyle uğraşmaya başlar. İstanbul ve bu karanlık sokaklar adım adım sevdiği kadın Keje ye yaklaştırır Eşkıya'yı....

Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul

IMDb 8,5

3. Muhsin Bey (1987) - IMDb 8,6

Bir çok otoriteye göre Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerindendir. Ayrıca Şener Şen ve Şermin Hürmeriç bu film setinde tanışıp evlenmişlerdir. 

Prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey ve şöhret olmak isteyen Ali Nazik ismindeki saf delikanlının basit macerası olarak başlayıp Muhsin Bey in yaşam ve onur mücadelesine dönüşen olayları konu almaktadır

Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul

IMDb 8,6

2. Züğürt Ağa (1985) - IMDb 8,8

Haraptar adlı köyün haşmetli ağası (Şener Şen), her gün yeni bir karı isteyen babası Abdo'yla yaşadığı yörede egemenliğini sürdürürken her şey tersine gelişir. Yanaşmalarının küçük kızıyla gerdeğe giren baba, yaşamını yitirir. Köylüler ağanın ürünlerini çalıp satarlar. Kuraklık nedeniyle topraklarını da baraj yapmak isteyen politikacılara satarak kendini kente atan ağa, burada da tutunamayacaktır. Karısına varıncaya kadar herkesin terk ettiği ağaya sadık kalan yalnızca yanaşmanın kızı Kiraz'dır.

Senaryo: Yavuz Turgul

Yönetmen: Nesli Çölgeçen

Efsane sahne için tıklayınız

IMDb 8,8

1. Tosun Paşa (1976) - IMDb 9,1

Tutmayın küçük enişteyi! 

Osmanlı döneminde İskenderiye'nin iki köklü ailesi; Tellioğulları ve Seferoğulları, Yeşil Vadi denen bölge için birbirlerine girerler. O dönem için Mısır topraklarında söz sahibi olan Tosun Paşa'dan herkes korkmaktadır ve onun sözü herkes için bağlayıcıdır. Sorunun çözülmesi için Tellioğlu ailesi evin uşağı Şaban'ı Tosun Paşa kılığına sokar. Ancak gerçek Tosun Paşa ortaya çıkınca planlar altüst olur.

Senaryo: Yavuz Turgul 

Yönetmen: Kartal Tibet

IMDb 9,1

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!