Avrupa Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti tarafından vatandaşlarına verilen pasaportların Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun olmadığı uyarısında bulundu ve 'yüksek güvenlik düzeyli' pasaportlar kullanılmasını önerdi.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile vize serbestliğine ilişkin yol haritasının birinci değerlenme raporunu analiz etti.
Özsöz, 'Rapor ile 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sonrasında resmiyet kazanan Türk vatandaşları için vize serbestliği diyaloğunda kritik ilk dönemeç alınmış oldu' dedi.
Özsöz'e göre, raporda geçen 72 kriter değerlendirildiğinde Türkiye'nin 22'sini karşılamış veya karşılamaya yakın olduğu, 40 kriterin bir bölümünün karşılandığı,10 tanesinin ise karşılanmadığı görülmekte. Bu çerçevede bakıldığında 72 kriterden 62'sinde Türkiye yol haritası kriterleri ile belli seviyelerde uyumu yakalamış görünüyor.
Pasaportlar standartlara uygun değil
Avrupa Komisyonu'nun Değerlendirme Raporu'ndaki 'belge güvenliği' başlıklı bölümün en dikkat çekici yanı ise Türk vatandaşları tarafından kullanılan pasaportların AB standartları ile uyumlu olmadığı yönündeki değerlendirme.
Bu konuya da analizinde yer veren Özsöz, 'Komisyon, değerlendirmesinde Türkiye'ye AB ile uyumlu, parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verileri içeren ve yüksek güvenlik düzeyine sahip pasaportların kullanılması tavsiyesinde bulunuyor' uyarısında bulundu.
AB vatandaşlarına vize son bulmalı
Komisyonun, Türkiye'nin AB üye ülke vatandaşlarına yönelik vize uygulamasına son vermesini istediğine de işaret eden Özsöz, 'Komisyon, kimi AB üye ülke vatandaşlarına yönelik ayrımcı uygulamaların kaldırılmasını ve e-vize kapsamında resmi internet sitesinde 'GKRY' olarak kullanılan ifadenin 'Kıbrıs Cumhuriyeti' olarak değiştirilmesini talep ediyor' saptaması yaptı.
Avrupa Komisyonu, değerlendirme raporunda vize yol haritasında belirtilen kriterlere ek olarak göç ve vizeye ilişkin güncel istatistikler de yayımladı.
CNN Türk