Türk Lirası Daha Nereye Gider Derken 1 TL 1 Dolar'dan 1 TL 1 Rand'a Geldik!

TL'deki değer kaybı sadece ABD Dolar ve Euro karşısında görülmüyor. Değer kaybında 2021'in son döneminde göre volatilite azalmış olsa da sürüyor. Son günlerin popüler sorusu 'TL daha ne kadar değer kaybedebilir ki?' diye sorarken, birkaç yıl önce büyük yatırım kurumlarının TL'nin lehine pozisyon aldığı paritelerde de liranın değer kaybının sürdüğü görülüyor.

Strateji tersine mi dönüyor?

Türk Lirası (TRY) bu hafta Güney Afrika randına (ZAR) karşı 1 seviyesine indi. Uluslararası yatırım firmalarının bir süredir “lira al, rand sat” stratejisi de tersine dönüş sinyali vermiş oldu. 

TD Securities Stratejisti Izidor Flajsman, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, “ZAR ve TRY gibi çok yüksek getirili ulaşılabilir başka gelişen ülke para birimleri yok. Ancak TL’nin kuyruk riskleri birçok yatırımcıyı kenarda tutmaya devam edecek” açıklamasını yaparken, “Türkiye’nin para politikasını sürdürülemez olarak görmeye devam ediyoruz ve bu yıl içinde lirada önemli bir zayıflık öngörüyoruz” dedi.

Kurumların TL stratejisi

2017'nin ilk yarısında TRY/ZAR olarak belirlenen paritede uzun pozisyon açmak yani alım tarafında yer alıp, TL alıp, Rand satmak Bank of America ve JPMorgan gibi büyük kurumların da aralarında olduğu Wall Street bankaları tarafından popüler bir tavsiyeydi. 

Standard Chartered ise 2020'de bu işlemde karını alarak pozisyonunu kapatmıştı. 

Citigroup da yaklaşık 2021'nin başlarında randa karşı lirada pozisyon açarak iki haftadan az bir sürede yüzde 1,7 oranında kar elde etmişti.

Rand son dönemde yükselişte

Emtia fiyatlarından bulduğu destekle Güney Afrika ticaret hadlerinin de iyileştirmesiyle, rand son dönemde destek buldu. 

Buna ek olarak TL'deki değer kaybı bu para birimi karşısında da etkili olmuş ve Güney Afrika'ya yabancı girişlerinin hız kazanması hem hisse senedi tarafında hem de tahvillerde değerlemelerin cazip olmasıyla TL varlıklardan da çıkışın hızlı olması ile Rand TL karşısında değerlendi.

TL'nin değer kaybının hızlandığı Aralık 2021'de paritede 1,05 seviyesi görülmüştü. 

TL'de para politikası değer kaybını tetikledi

Türk Lirası, özellikle 2021'in son döneminde para politikasında farklı bir yön izlenmesinin etkisiyle hızlı bir değer kaybı yaşadı. 

TCMB şubat ayında yüzde 54,4 olarak açıklanan enflasyon verisine karşın 2022'nin ilk üç ayında politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutuyor. 

Bloomberg’in TRY/ZAR alım ve satım opsiyon fiyatlarına yani ileri vadede beklentiler üzerine yapılan alım satım işlemlerine dayanan tahmin modelinde TL'nin bu yıl randa karşı yüzde 10 oranında daha değer kaybetme olasılığı yüzde 87 seviyesinde görülüyor.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!