Türk Kahvesi Neden Büyük Bardaklarda Değil de Küçük Fincanlarda İçiliyor?

Kimimiz sabah uyanır uyanmaz, kimimiz akşam yemeğinden sonra, kimimiz misafirlikte keyifle tüketiyor. Peki ama bu türk kahvelerinin fincanı neden bu kadar küçük? 

Gelin anlatıyoruz 👇

Kaynak

Türk kahvesinin özellikle küçük fincanlarda içilmesinin arkasındaki nedeni hiç merak ettiniz mi? Klasik kahveler kupalarda içiliyorken, Türk kahvesi için neden küçük fincanlar tercih ediliyor?

Öncelikle isterseniz Türk kahvesinin tarihine bir göz atalım: Osmanlı döneminden günümüze gelen kültürel değerlerden biri olan Türk kahvesinin ilk kez Yemen ve Habeşistan’da ortaya çıktığı biliniyor.

Kökeni 14. yüzyıla kadar dayanan bu kahve, 2 yıl sonra yani 1517 yılında Osmanlı’nın Yemen valisi Özdemir Paşa tarafından getirildi. İstanbul'da cezvelerde ve güğümlerde pişirilmeye başlandı ve farklı bir pişirme usulüyle Türk kahvesi ortaya çıkmış oldu.

Öyle ki, kahvenin içilebilir kıvama getirilmesi ve Avrupa'ya gitmesinin asıl kaynağının da Anadolu olduğu söylenir. 17. yüzyıla geldiğimizde Venedikli tüccarlar Avrupa'ya götürdükleri kahveyi Türk kahvesi olarak tanıtıyor.

Telvesiyle servis edilen tek kahve özelliğinde olan Türk kahvesi bilmeyenler için söyleyelim ki; 2013 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne de girdi.

Bu eşsiz lezzete sahip kahve 75 ml hacimlerde üretilen fincanlarda servis ediliyor, bu da lezzetinin daha iyi muhafaza edilmesini sağlıyor. Daha detaylı anlatmak gerekirse, küçük fincanlar telvesinin dibe çökmesine zaman tanıyor, kahvenin daha yavaş soğumasını sağlıyor.

Ayrıca kim köpüksüz kahve içmek ister ki? Bu ince ve küçük fincanlar, kahvenin köpüğünü koruyor, böylelikle bol köpüklü bir kahve keyfi sunuyor. Kendine özgü olan aroması, telvesi ve köpüğüyle diğer kahvelerden ayrılan Türk kahvesinin İstanbul'a geldiği ilk zamanlarda kahvehanelerin açılması da halk tarafından ne kadar benimsendiğini gösteriyor.

Kültürümüzün ve yaşamımızın vazgeçilmez parçalarından biri olan Türk kahvesi sonuç olarak, hem tadıyla, hem tarihiyle, hem de geleneksel sohbetlerde toplumsal bağları güçlendirmesiyle önemi her geçen gün daha da değer kazanan içeceklerimizden biri olarak kalmaya devam edecek.

İlginizi Çekebilir

14 Soruluk Bu Genel Kültür Testinde %90 Başarı Elde Etmek Oldukça Zor!
Buzdolabı Kapaklarının Mıknatıslı Olmasının Gerçek Sebebini Öğrenince Ağzınız Açık Kalacak!
Öğrenince Çok Şaşıracağınız 16 Markanın Açılımı! ''Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin''

Popüler İçerikler

Başörtülüler Dövme Yaptıramaz mı? Amin Reis Gizem Yıldız'ın Dövme Hamlesi Sosyal Medyada Tartışma Yarattı!
Erdoğan’ı Düşman Ülkelerin Cinlerinden Koruduğunu Söyleyen Üfürükçü Bir Ailenin Üç Kızını İstismar Etti
Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
YORUMLAR
19.08.2024

Ekonomik sebebi de var küçük fincanda içiliyor. Önceden kahveye ulaşım zor ve maliyetliymiş. Hatta çok eskiye gitmeye gerek yok biz çocukken bile bize kahve vermezlerdi misafire yetmeyecek diye :)

19.08.2024

Osmanlı’da birinci dünya savaşı zamanları kahve yokluğundan icat edilen nohut kahvesini duymuş muydunuz? Uzun süre nohut kavurup, öğütüp, kahve gibi pişirip öyle içmiş tiryakiler. Bence ilginç.

19.08.2024

Bi de menengiç var.

19.08.2024

Bana ordan bir grande caramel macchiato gönder ağzımın tadı düzelsin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ