Ülkenin hanedanın ortak malı olması temelini taşıyan veraset sistemi hem taht kavgalarını hem de bazı problemlere neden olmuştur. Bu problemler pek çok Türk Devleti'nin yıkılmasına sebebiyet vermiştir. I. Murad zamanında veraset sistemine ait bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişikliklerle beraber ülkenin merkezi otoritesi güçlenmiştir.
Veraset sisteminde ilk değişiklik I. Murad zamanında yapılmıştır. Ülke hanedanın ortak malıdır ibaresi yerine padişah ve çocuklarının ortak malı olarak kabul edilmiştir. Bu değişiklik sayesinde taht kavgaları azalmış, tamamen bitirilmemiştir. Bu nedenden de veraset sisteminde yeni bir değişikliğe gidilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet devletin başına geçtiğinde ikinci değişikliği yapmıştır. Bu değişiklikle tahta geçen kişi, kardeşlerini öldürebilecek farklı bir ifadeyle kardeş katli yasal hale gelmiştir.
'Devletin bekası ve nizam-ı alem için kardeş katli vaciptir.'
Fatih Sultan Mehmet
Fatih Sultan Mehmet'in bu kanunu ile beraber devletin yönetimine geçmek için kavgalar artmış ve vahşi hale gelmiştir.
Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı değişikliğin ardından I. Ahmet'te değişiklik yapmıştır. I. Ahmet ekber ve erşat usulünün uygulanmasını istemiştir. Bu usule göre yönetime geçecek kişi hanedanın en büyük ve en aklı başında kimsesidir. Kardeş katlini önlemek için uygulanan bu yöntemde de şehzadelerin sancağa çıkması yasaklanmış ve deneyim kazanmalarını engelleyen kafes usulü uygulanmıştır.