Türk-İş Hesapladı: 'İnsan Onuruna Yaraşır Bir Yaşam İçin Yoksulluk Sınırı 6.560 Lira'

Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 30 yıldır yapılan 'açlık ve yoksulluk sınırı araştırması'nın mart ayı sonuçları açıklandı.

Raporda "Aile bütçesine yılın ilk üç ayı sonunda gelen ek yükün 238 TL olduğu vurgulandı ve şöyle devam edildi 👇

'Serbest piyasa ekonomisinin geçerli olduğu ve fiyatların arz-talep temel alınarak belirlendiği yapıda, özellikle sebze-meyve fiyatlarında görülen gelişmenin önlenemez biçimde artış yönünde olması “tanzim satışları” ile dengelenirken, marketlerdeki fiyatlar sürdürülen kampanyalarla denetim altına alınmaya çalışıldı. Bu ayın sonunda yapılacak yerel seçimler öncesi bu politika olumlu etki gösterdi ve özellikle gıda fiyatlarında -düşük de olsa- bir gerileme ortaya çıktı. 

Ancak bu olumlu gelişmenin önümüzdeki aylardaki hangi yönde olacağı belirsizliğini korumaktadır. Özellikle bu ay benzine peş peşe yapılan zamlar ile dövizdeki artış etkisinin -önlem alınmazsa- önümüzdeki aylarda ortaya çıkması beklenmektedir. Aile bütçesine yılın ilk üç ayı sonunda gelen ek yük 238 TL olarak hesaplandı. 

Ülkemizde asgari ücret düzeyinde gelire sahip kişilerin toplam çalışanların yarısını oluşturduğu gerçeği devletin resmi web sitelerinde yer alan raporda bile vurgulanmaktadır. Asgari ücret yılbaşından bu yana bekar bir işçi için aylık net 2.020,90 TL’dir. Asgari ücrete yapılan yüzde 26,1 oranındaki artışa rağmen geçim şartları iyileşmemiştir. Elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark hayat pahalılığı olarak çalışanların yaşama şartlarını zorlamaktadır.'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

📌 Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 2.014 lira,

📌 Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, yani yoksulluk sınırı ise 6.560 lira oldu.

📌 Aynı rakam geçtiğimiz yılın ekim ayında 5.415 lira olarak tespit edilmişti.

📌 TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2019 Mart ayında şu şekilde gerçekleşti:

  • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,73 oranında azaldı. 

  • Yılın ilk çeyreği itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 3,76 oranında oldu.

📌 Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 21,13 olarak hesaplandı.

📌 Yıllık ortalama artış oranı da yüzde 19,58 oldu.

Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.454 lira olarak hesaplandı.

Türk - İş

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR
27.03.2019

Insan onuru? Ben ülkemizdeki insanların bundan haberi olduğunu sanmıyorum. Yoksa kendi onurunu zedeleyen insanları sürekli neden seçsinler.

27.03.2019

Onca yıl okulu insanlık onurunun aşağısında yaşamak için okuyoruz demek ki zira çoğu insan en fazla 3-4-5 bin kazanıyor

28.03.2019

4 kişilik aileden bahsediyor. Çalışmayan kadın ile evlenip, 2 de çocuk yapman gerekiyor bu senaryoya ulaşabilmek için. Bu çağda o kadarını yaptıysan, hak etmiş oluyorsun zaten bu yaşamı. Okumuş ortalama bir insansan 30'lu yaşlarda maaşın 4 5'bini geçer Türkiye şartlarında bile.

Pasif Kullanıcı
27.03.2019

Hey yavrum hey.Babam emekli aldığı maaş 1.500 adam 60 yaşına geldi halen bekçilik yapıyor oradan aldığı maaş 2000 tl.Bu yaştan sonra bari bir evimiz olsun dedik ev aldık kredi çekerek her ay 2000 tl bankaya yatırıyoruz ki ondan önce kardeşimi evlendirdik onun düğün masrafları vardı.Ondan önce yine kardeşime dükkan açalım dedik onun kredi borcu vardı battık tabi.Şu an da banka borçları haricinde el borçları var aynı zamanda bir tarafta ben şehir dışında okuyorum geleceğinden emin olamadığım iş bulabilecek miyim kaygısı yaşadığım bir tarafta 2 torun var onları maddi anlamda en azından pazar ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor adam.Hiçbir lüksümüz yok her günün 1 öğünü makarna kesin oluyor sofrada mecbur.Yine de şükrediyoruz niye en azından başımızın üstünde dam var ölesiye aç değiliz şimdilik sağlığımız yerinde diye.

Pasif Kullanıcı
27.03.2019

(Yaptığım her burs başvurunda üstümüzde ev var diye red yediğimi söylememe gerek var mı?Kışın 300 tl doğal gaza veriyor bu adam elektrik su derken bana yollayabildiği 200 tl en fazla kyk kredisiyle yurt ücretini falan ödeyip okula git gel fotokopi yol parası derken hangi birine yetiştirelim.Her üniversitenin içine yurt yapılması gerekirken anasının dinine yapmış adamlar günde 4 defa kart basıyorum aylık yol parası bile 100 lira.Daha neler neler anlatılır da bir işe yaramıyor işte.Dediğim gibi yine şükür mecburen.)

TÜM YORUMLARI OKU (26)