Türk-İş: 'Asgari Ücret Teklifimiz 2.578 TL'nin Altına Düşmeyecek'

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Yaşam maliyeti 2.578 lira. Asgari ücret teklifinde yaşam maliyetinin altında hiçbir şeyi konuşmayız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türk-İş Genel Merkezi'nde Genel Başkan Ergün Atalay'ı ziyaret etti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, CHP heyetinin ziyareti sonrası yaptığı açıklamada asgari ücretle ilgili yaşam maliyetinin 2.578 TL olduğunu vurguladı ve 'Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetimizin altında olmayacak' diye konuştu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Atalay, nihai rakamı DİSK ve HAK-İŞ ile görüştükten sonra belirleyeceklerini ifade etti.

Atalay, 'Komisyonu bugün atadık. Atadığımız komisyon yarın saat 15.00'de Hak-İş'e, akşam 19.00'da da İstanbul'a DİSK'e gidecek. İlk defa 39 sene sonra DİSK'in de Hak-İş'in de yönetimlerinin görüşü alınacak. Asgari ücretle ilgili hangi noktada duracağız, ne yapmamız gerekiyor, DİSK'in, Hak-İş'in görüşünü alıp bu süreci beraber götüreceğiz bu sene' diye konuştu.

📌 Türk-İş verilerine göre açlık sınırı 2.103 TL, yoksulluk sınırı ise 6.850 TL

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 30 yıldır yapılan 'açlık ve yoksulluk sınırı araştırması'nın kasım ayı sonuçlarına göre; 

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 2.102,83 TL, 

  • Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 6.849,62 TL.

Peki asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. 

Bu komisyonda, işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 

Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk olarak 2 Aralık'ta toplanacak.

Asgari Ücret Maratonu Başlıyor: Komisyonun İlk Toplantısı 2 Aralık'ta

Asgari ücret 2018’de yüzde 14,2 oranında artırılmıştı.

2019 yılında ise artış yüzde 26,5 oranında olmuştu.

Yüzde 26 Artış: 2019'da Uygulanacak Asgari Ücret 2.020 Lira

Popüler İçerikler

Gündeme Bomba Gibi Düştü: “Dilan Polat ve Engin Polat’a Vergi Kaçırma Suçundan Tahliye Kararı Verildi”
Cem Yılmaz, Ahu Yağtu'yla Çözemediği Nafaka Krizini Fırsata Çevirip "Benimki Madafaka" Esprisini Lügata Ekledi
Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü
YORUMLAR
28.11.2019

Asgari ücret 2578 olsa ne olur 5000 olsa ne olur? Paranın satın alma gücünde değişiklik olmadıktan sonra hepsi kısa süreli geçici çözümler. Sorun ücretin miktarında değil, 1 aylık emeğin karşılığında ne alabilirizde. Eğer soruyu asgari ücret ne kadar olacak değilde yeni asgari ücretle 4 kişilik ortalama bi aile ne şartlar altında yaşayabilecek olarak değiştirirsek çok kişi bazı şeylerin farkına varacak. Çünkü ülkede kimse niteliğe bakmıyo, nicelik olarak konuşuluyo hep. Mesela bi kişi, kaç KW elektrik,kaç lt su, ne kadar protein, ne kadar eğlence vs. harcaması yapabilecek. Ya da net bi şekilde ne kadar insani şartlarda yaşayacak. Ya da daha net olarak zenginle fakir arasındaki uçurumu ne kadar kapatılabilecek.

28.11.2019

Siktir lan oradan. Satılmış sendikacı..

28.11.2019

1 milyon tl lik araba alıp '6 ay önceden siparişi verilmişti,bu kriz dönemine denk gelmesi bizi de üzdü'diyen işçinin emekçinin sözde sözcüsü ve başkan bozuntuları.

TÜM YORUMLARI OKU (31)