Türk Hükümdarlar Arasında 'Sultan' Unvanını İlk Kullanan ve Yaptığı Acımasız Seferle Bilinen Gazneli Mahmut

Açıkçası pek de iç açıcı bir hükümdar değilmiş...

Gazneli Mahmut, her zaman büyük ve şanlı bir komutan olarak tanınmıştır.

Aslında bu şekilde tanınmasının en büyük nedeni İslamiyet'i yayma da öncülük etmesi, dinine bağlı olması ve Orta Asya sınırlarını Hindistan'a kadar götürmesidir. Yani konu Gazneli Mahmut olunca herkesin gözünde mükemmel bir hükümdar beliriyor. Peki, gerçekler böyle mi?

Gazneli Mahmut'un ordusunu komple kölelerden oluşturuyordu. Bu başka komutanlar için kesinlikle kabul edilemez bir şey olsa da Mahmut kölelerini yüksek konumlara getirebiliyordu.

Kölenin dini, dili ya da ırkı onu asla ilgilendirmiyordu. Çünkü tek amacı hedefindeki toprağı elde edebilmekti.

Mahmut, ekonomiyi her zaman elinde tutuyordu ve fethettiği yerlerdeki ganimetler onun en büyük hedefiydi.

Bunun yanı sıra halkından inanılmaz vergiler alıyordu. Mahmut o kadar hırslıydı ki kendisine ganimet getirmeyen vezirlerini gözünü kırpmadan öldürebiliyordu.

Yani özetle Gazneli Mahmut ganimetçi bir sistem kurmuştu. Ne karşısındakinin dinine ne de kültürüne bakıyordu. Onun için tek önemli olan para getirmesiydi.

Bu sistemde çiftçi ya da tacir gibi meslek gruplarına asla yer yoktur. Çünkü Gazneli Mahmut yalnızca bir yerleri 'köle ordusu' ile fethediyor, ganimetlere çöküyor ve sarayına geri dönüyordu.

Gazneli Mahmut'un bilim insanlarına asla tahammülü yoktu.

Eğer bir yeri fethettiyse ilk iş olarak oradaki bilim insanlarını yakalattırıyordu. Bu kişileri ya katlediyor ya da çok uzak yerlere sürüyordu. Bunun yanı sıra Ürgenç gibi önemli şehirlerdeki tüm kütüphane ve el yazmalarını acımasızca yakıyordu.

Arka arkaya gerçekleştirdiği işgaller ve büyük zulümler sonucu pek çok Orta Asya şehri kıtlıkla boğuştu. Binlerce insan açlıkta öldü.

bilgihanem.com

Öyle ki insanlar açlıktan ölmemek için birbirilerini öldürüp yemek zorunda kaldı. Tabii Gazneli Mahmut bu durumlarla asla ilgilenmiyor ve Hindistan'a sürekli seferler düzenleyerek Budist şehirleri yok ediyordu.

Gazneli Mahmut döneminde bir hükümdar ve bir de güçlü bir vezir bulunmalıydı. Fakat Gazneli Mahmut vezirlik makamına kimi getirirse getirsin 2. adam olduğu için ondan sürekli nefret ediyordu.

Bu yüzden 'tek adam' yönetimini ele geçirebilmek için kendisini 'Sultan' ilan etti. Böylece tarihte Sultan unvanını alan ilk hükümdar oldu.

Sultan olduktan sonra Gazneli Mahmut kendi işlerini yürütmesi için bir heyet kurdu. Bu heyetin en birinci görevi ise halkı kandırmaktı.

Halk sürekli yanlış bilgilendirildi ve var olan kıtlık ve sefalet unutturulmaya çalışıldı.

Tüm bu olanların yanı sıra Gazneli Mahmut kendisini 'Allah'ın yeryüzündeki gölgesi' olarak görüyordu.

Din için çabalayan bir sultan olarak görülmek istediği için yaptığı tüm seferlere dini etiket etti. Hindistan'daki tüm Hindu mabetleri yok ederken, sarf ettiği tek sözcük İslamdı. Bu nedenle islamcı kimseler onun adına şiirler ve methiyeler düzüyordu.

32 yıl boyunca Orta Asya'da 'tek' hükümdar olan Gazneli Mahmut, bu süre boyunca asla halkını ticarete yöneltmedi.

Hem ordusunun maliyeti hem de kendi için yaptığı lüks harcamalarla Orta Asya'nın tüm kaynaklarını kuruttu. Hindistan'a düzenlediği seferlerle hem kendini tatmin etti hem de onların tüm mal varlıklarına el koydu.

Gazneli Mahmut'un vezirliğe kadar yükselttiği bir köleyle eşcinsel ilişki yaşamasına rağmen diğer hiç kimseye karşı tahammülü yoktu.

İnatçı ve sabırsızdı. Öyle ki sürekli kendi kendine unvanlar yaratıyor ve askerlerini karşısına dizerek kendisine selam verdiriyordu.

Gazneli Mahmut halkı için hiçbir gelir kapısı açmamış ve tüm birikimini 'inşaat' için harcamıştı.

Kendisi için yazlık ve kışlık saraylar, hipodrom, anıtlar, minareler, mescitler diktirdi. Hint tanrılarının heykellerini eritip tahtını ve tüm sarayını altınla kaplattı.

1030 tarihinde veremden dolayı ölen Gazneli Mahmut, son dakikalarında mücevher ve altınlarını görmek istedi ve vefat etti.

Geriye 32 yıl boyunca iktidarda kaldığı bir saltanat bırakan Mahmut'un kanla ve işkenceyle kurduğu devlet yalnızca 50 yıl daha ayakta kalabildi ve son Gazneli hükümdar açlık ve sefalet içinde yaşamını kaybetti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Tüm Dünyaya Korku Saçıp Gelmiş Geçmiş En Güçlü Hükümdar Olarak Anılan Cengiz Han'ın Hayatı
Bahtsız Saltanatları ile Tarihte En Kısa Süre Tahtta Kalmış 15 Hükümdar
Türk Tarihinin Gördüğü En Önemli Kardeş Hükümdarlar ve Onların İlişkileri

Popüler İçerikler

Merve Taşkın Sevgilisinden Gördüğü Şiddeti Paylaştı: "Cinsel Organıma Tekmeler Atıyordu"
Ruslar, Moskova'yı Kana Bulayan Teröristleri Cinsel Organına Elektrik Vererek Sorguladı!
Son Sahnesiyle Yüreklerimizi Ağzımıza Getiren Kızılcık Şerbeti Pinko'dan Sürpriz Paylaşım
YORUMLAR
08.04.2021

Bu yazıyı paylaşan kişinin ve onedio hakkında soruşturma başlatılmalı. Bir milletin atalarına bu kadar iğrenç nefret kusulmasına izin verilmemeli. Onedio editörleri bu yazıya onay veriyor. Ben Cimer'e bu yazıyı ve onedio sitesini şikayet ettim. Her önüne gelen hiçbir kaynak belirtmeden, atalarımıza en adi iğrenç iftiraları atıp, milleti yanlış bilgilendiremez! Cimere şikayet edilmiştir.

08.04.2021

Kaynağı belirsiz, düşmanca yazılmış bir yazı. Objektif gelmedi açıkçası.

08.04.2021

bu tarz yazıların kaynak gösterilmeden yazılmaması gerektiğini düşünüyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (13)