UEFA Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu'na 1+1 yıl men istemiyle sevk edilen Galatasaray'ın içinde bulunduğu süreç, gözleri kulüplerin mali yapısına çevirdi.
UEFA Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu'na 1+1 yıl men istemiyle sevk edilen Galatasaray'ın içinde bulunduğu süreç, gözleri kulüplerin mali yapısına çevirdi.
Finansal Fair Play (FFP) kurallarına uymadığı gerekçesiyle UEFA Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu'na sevk edilen ve Avrupa kupalarından men cezası alması gündemde olan Galatasaray'ın içinde bulunduğu süreç, gözlerin diğer kulüplerin mali yapısına çevrilmesine neden oldu.
Galatasaray'ın mali yapısı sebebiyle UEFA ile yaşadığı sorun, aslında Türk futbolu için hiç de yabancı değil. Bundan sadece 3 yıl önce Beşiktaş,Gaziantepspor ve Bursaspor da aynı problemle karşı karşıya kalırken, 3 kulüp Avrupa'dan kupalarından birer yıl men cezaları aldı.
UEFA, 2014'te ise hesaplarında aykırılık tespit edilen Galatasaray ve Trabzonspor'a 200 bin avro para cezası verdi.
2010'daki ihalede rekor kırıldı
2010'da yapılan ihalede ise rekor kırıldı ve Süper Lig'in yayın geliri yıllık 321 milyon dolara çıktı.
Bu meblağa özet görüntüler için yapılan ihale bedeli de eklenince, kulüplerin yıllık toplam geliri yaklaşık 450 milyon dolara kadar yükseldi. Taraflar arasında, her sezon yüzde 5'lik artış şartıyla 4 sezonluk mutabakat sağlanırken, ilk 3 yıl sonunda, mevcut anlaşma 2017 yılına dek uzatıldı. Böylece Süper Lig, Avrupa'da en fazla yayın geliri elde eden 6. lig oldu.
İspanya'nın futbol ekonomistlerinden Jose Maria Gay de Liebana, Türk futbolundaki ekonomik sıkıntılara binaen İspanyol futbolunun yaşadığı benzer tecrübeleri değerlendirdi.
Mali disiplini sağlayamayan kulüplere ceza vermenin şart olduğunu dile getiren Liebana, 'Ekonomik sorun yaşayan kulüplere ceza vermek İspanyol futbolunda işe yaradı. Puan silinme cezası, kulüpler için hayati öneme sahip. Bazıları bu cezadan dolayı küme düşüyor, bazıları da Avrupa kupalarına katılamıyor. Ekonomik olarak iyi yönetilmeyen kulüplere ceza tehdidi olmak zorunda' diye konuştu.
AA
Valla ben artık basketbolu daha çok takip ediyorum. Sikik bir hale geldi futbol
ne olursa olsun bir gerçek var..o da; yabancı oyuncular ve teknik direktörler olmasa türkiye olarak ne avrupa yüzü görebilirdik ne başka bir şey..80 milyonun futbolcu olduğu, 80 milyonun yorumcu olduğu, 80 milyonun hakem olduğu ve 80 milyonun teknik direktör olduğu bir ülkede öncelikle bu konu incelenmeli..ayrıca yabancılar türk futbolunun gelişimine katkı sağladıysa politikada da bu yöntemi deneyebiliriz.. yabancı devlet adamı transfer ederek özlem duyduğumuz muasır medeniyet seviyesine daha kolay yaklaşabiliriz:)
dibe .bence dip bile ona fazla.siz kendi derdinize yanın