Bir Gurur Daha! ABD'nin En Saygın Tıp Kurumuna Alınan İlk Türk Bilim İnsanları: Murat Günel ve Serdar Bulun

Hasar gören DNA hücrelerinin onarımıyla ilgili mekanizmaları ortaya çıkaran çalışmasıyla kimya dalında Nobel Ödülü kazanan Aziz Sancar’dan sonra,

Hakiki Milli Başarı: 2015 Nobel Kimya Ödülünü Kazanan Aziz Sancar ve Çalışmaları

Bilim dünyasının imkansızı olarak kabul gören sesin gürültüsünü ölçen Doç. Dr. Mete Atatüre, bu zor günlerde hepimizi gururlandırmıştı.

Bir Güzel Haber Daha: Fizik Dünyasında İmkansızı Başarmış, Gurur Duyulası Bir Türk Mete Atatüre

Zincirin son halkasını ise Murat Günel ve Serdar Bulun ekledi.

Değerli iki Türk bilim insanımız, tıp alanında ABD’nin en saygın kurumlarından biri olan ‘Ulusal Tıp Akademisi’ (NAM) üyeliğine seçildi.

Serdar Bulun, kendisi ile yapılan bir röportajda, çocukluğunda kendisini etkileyen iki olay olayın, insanın aya gitmesi ve Christian Barnard’ın ilk kalp naklini yapması olduğunu aktarmış.

Annesinin de yardımlarıyla liseyi Robert Koleji’nde tamamladı. Tıp eğitimini ise İstanbul Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, kadın doğum ve hastalıkları uzmanlığını New York State Üniversitesi’nden aldı.

Türkiye’de tıp öğrenimi görüp, ABD’de ana bilim dalı başkanlığına yükselen tek Türk doktor olan Bulun'un kariyeri ödüllerle dolu.

Bulun, 2010 senesinde dünya üzerinde 200 milyon kadını etkileyen endometriozis hastalığına tedavi bulunması için çalışmış ve bu çalışmaları nedeniyle Amerika Endometriozis Vakfı’nın (EFA) “Onursal Başarı” ödülünü kazanmıştı.

Murat Günel'in kariyeri de en az Serdar Bulun kadar başarılarla dolu.

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1991′de ABD’ye gelen ve bilimsel çalışmalarını burada sürdüren Murat Günel, moleküler genetik, beyin kanamaları ve damar tıkanıkları konusunda yüksek ihtisas yaptı.

Yale Üniversitesi’nde genetik üzerine çığır açan çalışmalara imza atan Prof. Dr. Murat Günel’in o sene yakalanılan hastalıkları saptayabilen genetik çalışması, dünyanın en prestijli bilim dergilerinden ‘Science’ tarafından “2010 yılının en büyük 10 buluşundan biri” seçilmişti.

Günel ilk olarak, 2010 senesinde ''Beyin kanamasına sebep olan 3 geni tespit ederek beyin kanamasını tarihe gömen Türk doktoru'' olarak adını duyurmuştu.

Ülkemizde de genetik çalışmaların başlaması ve gelişmesi amacıyla, 2011 senesinde Türkiye’de genetik merkezi kurulması için çalışmalar yapmıştı.

Günel ve başında olduğu ekip 2011 senesinde de, insanı diğer türlerden ayıran ve insan beynine şekil vererek zekanın oluşmasına zemin hazırlayan "laminin-gamma3" adını verdikleri yeni bir gen keşfetmişti.

Günel ve ekibi, bu çalışmalarıyla alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların tedavilerinde işe yarayabilecek bir başarıya imza atmışlardı.

ABD'nin tıp alanında en seçkin kurumlarından olan Ulusal Tıp Akademisine seçilen bu değerli iki bilim insanımızı kutluyor,

bu ve bunun gibi güzel haberleri daha fazla duymayı dört gözle bekliyoruz.

Popüler İçerikler

Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı