Yağdan deneme ürünü olarak sabun, losyon ve krem yaptıklarını ifade eden Çalıkoğlu, 'Bizim denediğimiz bazı ürünlerimiz oldu, onların da nemlendirici özelliği oldukça belirgin, başarılı.' dedi.
Çalıkoğlu, BSF yağı eş değeri yağların dünyada litresi 400-500 Euro'dan alıcı bulduğunu, BSF yağından elde edilen ürüne ise başlangıç için 75 avro ücret belirlediklerini kaydetti.
Hammaddenin özellikle dermokozmetik sanayiye ve çevre bilinci yüksek kişilere hitap ettiğini söyleyen Çalıkoğlu, ulusal ve uluslararası şirketlerden talep aldıklarını belirtti.
Çalıkoğlu, Azerbaycan'ın yanı sıra Fransa ve Avrupa'nın diğer ülkelerinden şirketlerin BSF yağına büyük ilgi gösterdiğini söyleyerek, 'Bu ürünün birkaç faydası var. İlki ülkemizde üretilmesi, ithal etmek zorunda kalmamamız. İkincisi çevreye yararı, atıkları yok ediyor olmamız. Üçüncüsü de ülkemiz içinde kolaylıkla ulaştırabilmemiz.' dedi.
Protein içeriği yüksek BSF larvasının tavuk ve balık yemi olarak da kullanılabildiğini ifade eden Çalıkoğlu, şunları kaydetti:
'Hem yağ hem protein içeriğinin yüksek olması kurutulduğunda kullanmamızı sağlıyor. Biliyorsunuz şu anda dünyada hem yem krizi var hem gübre krizi var. Hem yem hem gübre çok pahalı. Aslında bizim üreticilerimiz, özellikle küçük işetmeler bu larvayı yetiştirebilirlerse yem olarak da gübre olarak da kullanabilirler.'
Emel Erdal Çalıkoğlu, sosyal proje olarak bir zincir mağaza firması ile iş birliği yaptıklarını ve küçük aile tipi tavuk işletmelerine ücretsiz larva sağladıklarını da sözlerine ekledi.
bana bunlarla gelin
Kedi dışkısından kahve üretilebiliyorsa sinekten de yağ çıkartılabilir tabii.
Faydası ne acaba