Turistik Aktivite Adı Altında Acımasızca Sömürülen Hayvanları Düşünmek İçin Bir Neden

Tayland’ın simge turistik aktivitelerinden olan fil binme, geçtiğimiz günlerde bir turistin canını aldı.

36 yaşındaki Crowe, bindiği filin aniden öfkelenmesi üzerine yere düştü ve ezilerek öldü.

Crowe ile birlikte kendini yerde bulan fil sürücüsü ise ölümden döndü.

Yetkililer olayı trajik bir kaza olarak nitelendirse de, hayvana dayalı turistik aktivitelerin denetimi ve uygulanışı üzerindeki boşluklar her zamanki gibi tehlike sinyalleri veriyor.

Neden ve nasıl oldu?

Crowe’u canından eden 13 yaşındaki filin, çiftleşme döngüsüyle bağlantılı bir öfke durumu olan ‘musth’dan mustarip olduğu düşünülüyor.

Zor şartlar altında çalıştırılıp istismar edilen hayvanları kurtarmayı kendine misyon edinen Tayland Doğal Yaşam Dostları Vakfı’nın kurucusu Edwin Wiek’e göreyse olay kaza değil, bir ihmalkarlıklar bütünü.

Wiek’e göre fillerin mecbur bırakıldığı yoğun çalışma süreleri onları iş yapmaya elverişli olmaktan bir hayli uzaklaştırıyor.

“Hayvan ya da binicisi hasta olsa dahi, işin devam etmemesi bir seçenek değil. Bu insanların üzerinde çok ciddi bir finansal yük var.”

Öyle ki, yetişkin bir fil 50 bin dolardan fazlaya mal oluyor...

Kendi fillerine sahip olmak isteyen biniciler, yüksek faizli kredilere imza atıyor ve düzenli ödeme yapabilmek için sürekli olarak kar etmek zorunda kalıyorlar.

Finansal baskı, sadece binicinin ya da işin içindekilere değil, fillere de yansıyor.

Tayland’da bir filin daha önce ölümlü bir kazaya sebep olması, onun işten alıkonmasına engel değil. Crowe’un ölümüne neden olan fil de, 15 günlük dinlenme süresinin ardından yeniden işbaşı yapacak.

Yine aynı şekilde 2000 yılında İngiliz turist Andrea Taylor’ın ölümüne sebep olan fil halen çalıştırılıyor.

Yine de, 390 milyarlık Tayland ekonomisinin %22’sini oluşturan Turizm endüstrisinde fil binme ve hayvanlarla alakalı diğer turistik araçlar, yoğun turist ilgisinden dolayı var olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
07.02.2017

Hayvanlar insanların kölesi değildir.Adalar da bindiğiniz fayton da buna dahildir.Yok at binek hayvanıymış,yok eskiden beridir binilirmiş laflarını geçiniz.Eskiden insanlar bindiği atlara,tarlada sürdüğü hayvanlara gözü gibi bakarmış.Benim dedem (rahmetli) köy insanı.Ah olsa da anlatsa size öz evladı gibi bakardı.Bide gidin ticari amaçla kullanılan hayvanlara bakın.Adalara gidin gözünüzün önünde.Uzak Ülkelere gitmeye gerek yok.Atların açlığına,zorluğuna bakın.KULLANMAYIN HAYVANLARI,BİNMEYİN O FAYTONLARA.LÜTFEN!

07.02.2017

İyi gebermiş. Binmeseydi.

07.02.2017

Orangutanı genelevde pazarlarlar, koskoca filleri zincire vurup köle yaparlar.. Şeytan çok masum kalıyor insanın yanında.

07.02.2017

hayvanın dini olsa şeytanı insan olurdu düşün bunu bana mantıklı gelir

TÜM YORUMLARI OKU (7)