Tunç Soyer Doğruladı: Yıkılan Bazı Binaların Kolonları Market ve Spor Salonu İçin Kesilmiş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, yıkılan binaların içinde zemin katta market ve spor salonu yapmak için kolonlar kesilen binalar olduğunu söyledi.

Soyer, elde edilen tespitleri şöyle paylaştı:

“Yıkılan bütün binalarla ilgili bir tespit yaptırdım. Tamamı 92-99 arasında ruhsatlandırılan binalar. 1975'teki yönetmeliğe göre yapılmış. Yani tamamı 1999 Marmara depremi öncesi inşa edilmiş. Yapılan ilk gözlemlerde deniz kumunun kullanıldığına dair veriler var elimizde. Demir donatı alanlarının zayıflığıyla ilgili bilgiler var. Hatta yapı deformasyonuyla ilgili zemin katta örneğin kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmiş”

"Mutlaka yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var”

“99 yılında yapılmış olan ruhsat almış yapılarla ilgili mutlaka yeni bir düzenlemeye, yasal düzenlemeye ihtiyaç var” diyen Soyer, şu ifadeleri kullandı;

'Biz ihbar gelmeden 99 yılından önce ruhsat almış yapılarla ilgili yapı deformasyonu olup olmadığına dair bir tespit yapma yetkisine sahip değiliz. Böyle bir yetki yok. Halbuki bu mutlaka olmak zorunda.

O nedenle ilk işimiz şu telaş bittikten sonra 99 yılından önce ruhsat almış bütün yapıların zemin katlarıyla ilgili tespit yaptıracağım. Bu tespitler sonucunda yıkılması gereken, oturulamaz durumda olan ve tehdit arz eden binalarla ilgili de yıkım kararı almak için bir yasal düzenleme yapılması için talepte bulunacağız.'

Biz bunu yapacağız. Bu tespitleri bütün İzmir’deki binalar için yapacağız. Bu yapı deformasyonlarının birçok binada olduğundan eminim. Yıkılan binalarda da bu maalesef var. O nedenle burada bir tedbir almamız lazım.”

Ayrıca bakınız 👇

İzmir'deki Depremle İlgili Korkunç İddia: Bayraklı'da Yalnızca Bir Tarafı Çöken Binanın Kolonları Kesildi mi?

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
02.11.2020

market veya spor için dükkana ruhsat veriliyor ama sonra kontrol edilmiyor mu ? ya da edilmesi gerekmiyor mu ? bu süreç nasıl işliyor merak ettim.

02.11.2020

Bina içinde yapısal herhangi bire değişiklik yapmak için zaten önce izin alınması gerekiyor. İzin istendiğinde binanın yapısal bütünlüğünün bozulmadığından emin olmak için bir sürü işlem kontrol yapılıyor. Bu yüzden zaten kimse izin istemeden gizli gizli istediğini yaptırıyor.

02.11.2020

Rıza Bey apartmanının altında hem market hem spor salonu vardı diye hatırlıyorum. Bunlar kolonları kestirse apartman sakinlerinin haberi olmaz zaten. Kolon kestirmek cinayete teşebbüs gibi işte:(

02.11.2020

Kolonu kesen ve kestirene ayrı ayrı müebbet vereceksin, üstelik bina yıkılmasa bile bu cezayı uygulayacaksın. Ev sahibine bina sağlam değil raporu verildikten sonra hala dairesini boşaltmadıysa ve kiraya verip kendi çıktıysa, bina yıkıldığında ölen olursa ona da müebbet vereceksin.

TÜM YORUMLARI OKU (15)