Sürdürülebilir bir dünya ve kaliteli yaşam için bu birlikte geçime ciddi ihtiyaç vardır. Hiçbir zaman bu üçlüyü birbirinden ayıramayız. Hepsi birbiri ile iletişim ve etkileşim halindedir.
“Tek Sağlık” güncel literatürde gıda güvenliğinden zoonozların kontrolüne, antibiyotiğe direncinin gelişmesinden ekosistemin düzenlenmesine kadar önemli ilgi alanlarını içermektedir. Yani bir şemsiye gibi tüm yaşam alanlarının kapsamaktadır.
Bu kavram, aslında ilk defa karşımıza çıkmıyor. Temeldeki yaklaşım “insan”, hayvan” ve “ekoloji” üçlüsünün bir bütün olduğunu savunuyor. Birindeki sarsıntı aslında diğerlerini etkiliyor ve ortak oyunu bozuyor.
İnsan sağlığı temelde çevre sağlığı ve hayvan sağlığından etkilenmektedir. Dolayısıyla, her üç bileşenin bütünlüğünü bozmamak oyunun ana kuralı.
Her ne kadar bu sistemik düşünce günümüzde 2009’dan beri birçok farklı disiplinde gündeme gelmiş olsa da asıl yaklaşım 1800’lerde Rudolf Virchow tarafından irdelenen insan ve hayvan arasındaki hastalık geçişlerini inceleyen zoonoz terimi ile tanım bulmuştur.