Tüm Zamanların En Ölümcül Nükleer Kazalarından Biri: Chalk Nehri Laboratuvarları Patlaması

Kanada'nın Chalk Nehri kıyısına kurulmuş olan nükleer santraldeki kazayı daha önce duymamış olmanız kuvvetle muhtemel. Çünkü iki kez yaşanan bu kaza üstü kapatılmaya çalışıldığı için çok adı duyulmuş, bilinmiş bir olay değil. Nükleer enerji büyük bir enerji kaynağı olmasına rağmen, kötüye kullanılması felaketlere yol açabiliyor. Gelin ABD'ye kadar uzanmış tüm zamanların en ölümcül nükleer kazalarından birini birlikte keşfedelim. 👇

Nükleer felaketleri düşündüğünüzde aklınıza gelen ilk şey muhtemelen Çernobil'dir.

Fakat Çernobil ne yazık ki ilk nükleer felaket değildi, sonuncusu da olmadı. Çeşitli nedenlerle tarih kitaplarının dışında bırakılan çok sayıda nükleer felaket yaşandı.

Chalk Laboratuvarları ve tam olarak ne yaşandığı ile ilgili birçok bilgi de gizli kaldı. Bu olay iki kez meydana geldi. Nehri ve çevresindeki diğer suları kirletti.

1950'lerde Chalk Nehri Laboratuvarları'nda yaşanan bu olay, şimdiye kadar meydana gelen ilk nükleer kaza olarak görülüyor.

Laboratuvar, Kanada'nın Ottawa kentinin 100 mil kuzeybatısında bulunuyordu.

Bununla birlikte, nükleer enerjiyle uğraşırken, projenin felaketle sonuçlanması riski her zaman için vardı. 12 Aralık 1952'de orada çalışan araştırma deney reaktörü, kaçak bir fisyon reaksiyonuyla sonuçlanan bir güç akışı sorunuyla karşılaştı. Soğutma sıvısı deposundaki sıcaklık ilk başta yavaşça yükselmeye başladı, ancak araştırmacılar onu kontrol etmeye çalıştıkça işler daha da kötüleşiyordu.

Kaza Uranyum'un gereğinden fazla ısınması ile meydana gelmişti.

Sıcaklıklar yükseldikçe ve çekirdeğin ısısı da tehlikeli seviyelerin üstüne çıktı. Sirenler çalmaya başladı. Mühendisler ısıyı düşürmeye çalışıyordu, ancak yanlışlıkla soğutma sıvısı çubuklarını sıkıştırdılar ve reaksiyonlar devam etti.

Sıcak çubuklar otomatik olarak yerlerinden çıkmaya başladı ve mühendisler paniklemeye başladı. Çubuklar kopmaya ve aşırı ısınmaya devam etti.

Çekirdek neredeyse tamamen erimeye başladı.

Ardından bunu binayı sarsan hidrojen patlamaları takip etti. Reaktör contasının menteşeleri patladı ve Chalk tesisinin bodrum katına yaklaşık 1,2 milyon galon radyoaktif atık akmasına neden oldu.

Bilim insanları radyoaktif atıkların tehlikelerinin farkındaydılar. Atığı yok etmek için Ottawa Nehri'nden sadece 5 bin fit uzakta hendekler kazdılar.

Radyoaktif atıklar ABD ve Ottawa Nehri'ne yayıldı.

Radyoaktif atıkların bir kısmı Ottawa Nehri'ne ve çevresine sızdı. Bu radyasyon bölgeye yayılarak Amerika Birleşik Devletleri'ne doğru aktı.

Jimmy Carter o dönemlerde New York'ta bir deniz subayı olarak görev yapıyordu. Yardıma gelen 26 kişi ile birlikte Chalk Nehri nükleer kazasının temizlenmesine yardım etti. Çekirdek tamamen erimeden kurtarılmıştı.

Bu felaketten kaç kişinin etkilendiği ise tam olarak bilinmiyor.

Yaşanan olaydan sonra laboratuvarlar kapanmadı.

Tesis yeniden açıldı ve 1958'de Laboratuvarda başka bir nükleer kaza daha meydana geldi. 

Çubuklar tekrar aşırı ısınmaya başladı ve çekirdek yeniden erimeye başladı.

Uranyum çubuklarından birini reaktörden çıkarmak için bir vinç kullandılar. Ne yazık ki, vinç çubuğu reaktörden uzaklaştırırken uranyum alev aldı. Tüm tesis radyasyonla kaplandı ve tesisin bulunduğu bölge bir kez daha aşırı dozda radyasyona maruz kaldı.

Daha da kötüsü 2. kazada havalandırmaların hepsi açıktı ve bu radyoaktif buharın havaya salınmasına neden oldu.

Islak kum kullanılarak yangın sonunda söndürüldüğünde her şey için çok geçti. Çekirdekten büyük miktarda radyasyon sızmıştı. Bu buhara maruz kalan insanlar kanser gibi sağlık sorunları geliştirmeye başladı. Yaşanan olaylarda tam olarak kaç insanın öldüğü bilinmiyor. 

Muhtemelen radyasyonun nehir haricinde şehir sularına sızıp sızmadığı da asla bilinemeyecek.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Unicornlar Gerçekten Var mıydı? Ameliyatla Tek Boynuzlu At Yaratmaya Çalışan Adam
Dünyanın En Ünlü Oyuncak Bebeği Olan Barbie'nin Tartışmalarla Dolu İlham Verici Hikayesi
İnsan Eliyle Gerçekleştirilmiş En Büyük Felaket: Çernobil Faciası Hakkında 21 İlginç Bilgi

Popüler İçerikler

Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti