Tüm Kutup Buzulları Erirse Okyanuslar Daha Az Tuzlu Hale Gelir mi?

Küresel ısınma nedeniyle kutup buzullarının eridiğini ve bu eriyen buzların okyanuslara karıştığını artık hepimiz biliyoruz.

Peki, devasa miktarda tatlı su okyanuslara katıldığında ne olur? Denizler daha az tuzlu hale mi gelir?

Kaynak

Tuzluluk, basitçe bir su kütlesindeki çözünmüş tuz miktarını ifade eder. Deniz suyunun tuzluluğu, okyanus ekosistemini doğrudan etkileyen hayati bir faktördür.

Tuzluluk, hangi canlıların yaşayıp yaşamayacağını belirlerken aynı zamanda okyanus akıntıları ve su döngüsü üzerinde de önemli bir rol oynar.

Okyanusların tuzluluk oranı, buharlaşma, yağmur, nehir suyu akışı ve buzul erimesi gibi faktörlere bağlıdır.

Küresel ısınma, Dünya'nın yüzeyini ısıtarak kutuplardaki buzulların erimesine neden oluyor. Özellikle Arktik deniz buzları beklenenden daha hızlı eriyor.

Eriyen bu buzullar, devasa miktarda tatlı suyu okyanuslara taşıyor ve bu da deniz suyunun tuzluluğunu değiştiriyor.

Antarktika ve diğer kutup bölgelerinde de benzer durumlar gözlemleniyor. Özellikle son 40 yılda, Atlantik Okyanusu'ndaki tuzluluk oranı önemli ölçüde değişmiş durumda.

Bu yüzden evet, buzul erimesi deniz suyunun daha az tuzlu hale gelmesine neden oluyor. Ancak bu, düşündüğünüz kadar basit bir süreç değil.

Okyanuslar, devasa su kütleleridir ve bu su kütlelerinin farklı özelliklere sahip “türleri” vardır. Farklı özelliklere sahip bu su kütlelerinin karışması için muazzam miktarda enerji gerekir.

Bu nedenle buzul erimesi okyanus suyunun tamamını eşit şekilde etkilemez, özellikle belirli okyanus akıntıları bu durumdan daha fazla etkilenir.

Buzulların erimesi sonucu okyanuslara büyük miktarda tatlı su karışması, bazı büyük okyanus akıntılarını ciddi şekilde değiştirebilir ya da tamamen durdurabilir.

Okyanus akıntılarının durması, deniz ekosisteminde ciddi bir bozulmaya neden olabilir.

Bu akıntılar, aynı zamanda okyanusları oksijenlendirir.

Eğer sistem bozulursa, denizlerdeki oksijen seviyeleri düşebilir ve bu da hem deniz yaşamını hem de dolaylı olarak insanları etkileyen büyük ekolojik felaketlere yol açabilir.

Buzulların erimesi okyanusların tuzluluğunu azaltır ancak bu azalma homojen bir şekilde gerçekleşmez ve etkileri sandığınızdan çok daha tehlikeli olabilir.

İlginizi çekebilir:

Doğru Sandığımız Yanlış Bir Bilgi Daha: Antarktika Aslında Bir Çöl! İyi de Nasıl?
Buzlar Neden Sanki Elimizde Bant Tutuyormuşçasına Cildimize Yapışır?
Bermuda Şeytan Üçgeni'nden Daha Tehlikeli Olan Bölge: Avustralya Manyetik Adası

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı