Günümüzde sosyal devletin ne kadar etkin ve eşit olabildiğinin sorgusu gittikçe artıyor. Adaletin olmadığı fakat daha iyi bir işleyişin de halihazırda bulunmadığı düşünülüyor. En azından düşünülüyordu. Universal Basic Income (Evrensel Temel Gelir) sosyal devlet yaklaşımına yepyeni bir açılım getirdi ve bu açılım bir ütopya seviyesinden IMF programında yer bulmaya dek geldi. Kimi ülkeler bunu uygulamaya yavaştan başladı, basitçe her ay sırf var olduğumuz için hesabımıza yatan bir paradan söz ediyoruz, önümüzdeki yıllarda daha da sık duyacağımız bu kavramı tanımak şart.
Bunu Finlandiya ve bi nebze de Norveç denemeye başladılar bile önceden zaten ve bu ülkeler serbest piyasa ekonomisine(diğer adı kapitalizm) göre kalkınır, çalışanlarının ezildiği filan yoktur hatta dünyanın her yerinden insanlar ordan bi iş bulup oranın çalışanı olmak için çırpınır, ülkemizde kapitalizmi yanlış tanınır burda kapitalizme laf edilir ama aynı zamanda Finlandiya tarzı ülkelere gitmek ya da ülkelerinin Finlandiya gibi olması hayal edilir... https://www.forbes.com/lists/2011/6/best-countries-11_Finland_CHI002.html https://fee.org/articles/the-myth-of-scandinavian-socialism/ https://eksisozluk.com/entry/71790741 https://eksisozluk.com/entry/71781480
üretimle desteklenmeyen bir gelir artışı enflasyondan başka bir sonuç doğurmaz.Bu tarz projelerin Türkiye gibi sanayileşmemiş,kronikleşmiş cari açıklar veren ülkelerde uygulanması imkansız.Zaten projenin Abd,İsviçre gibi ülkelerde gündem olması çok doğal.
3.Dünya savaşından sonra azalan kaynaklar nedeniyle ETG denilen sistem zaten kurmak zorunda kalınacak.