Tüm En İyi Arkadaşlara: Bilime Göre "İlk Görüşte Arkadaşlık" da Tamamen Mümkün!

Bu sefer sevgilinizi bir kenara bırakın, en iyi arkadaşlarınıza sarılın. Nitekim bu yazı, tüm 'en iyi arkadaş'lar için geliyor.

İlk görüşte aşka inanır mısınız? Peki ya ilk görüşte arkadaşlığa?

Sizi bilmiyorum ama bilim insanlarına göre 'ilk görüşte arkadaşlık' kavramı tamamen gerçek.

Bu yıl içerisinde yapılmış bir araştırma, "arkadaşlık uyumu" adlı bir kavramı ortaya çıkarmış durumda.

Kaliforniya Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Kelly Campbell ve ekibi tarafından yapılan ve The Social Science Journal'da yayımlanan araştırmada, 'arkadaşlık uyumu' kavramı 'ilişkiyi doğal hissettiren ve kolay anlaşabilen arkadaşlar arasındaki bir anlık bağ' olarak tanımlanıyor. Romantik ilişkiler gibi, 'kişiler arası bağlar'ın bir alt kolu olan 'arkadaşlık uyumu', herkesin hissedebildiği bir his de değil.

"Arkadaşlık uyumu" kavramını yaşaması daha olası insanlar genelde daha uyumlu, daha açık ve daha içten insanlar oluyor.

Yani bu özelliklere sahip insanların, ilk görüşte arkadaşlıklara sahip olma ihtimali diğer insanlara göre çok daha yüksek.

Bunun dışında yeni biriyle tanıştığımızda, beynimizde iki bölge (amigdala, singulat korteks) normalden çok daha aktif çalışmaya başlıyor.

Böylece hem karşımızdaki kişiye bilinçaltımızdaki değerlere göre bir puan veriyoruz, hem de bu puan neticesinde arkadaş olmak isteyip istemediğimizi değerlendiriyoruz.

Konuyla bağlantılı olan başka bir araştırmaya göreyse, insanlar hakkındaki tüm bu ilk izlenimlerimizi, yüzlerini gördükten sonra sadece saniyenin onda biri kadarlık bir süre içerisinde yapıyoruz.

2004 yılında yapılan bir araştırma, tüm bu durumların doğru olduğunu kanıtlar nitelikte.

Araştırma kapsamında birbiriyle eşleştirilen kişilerin arkadaşlıkları takip edilmiş. İlk izlenimi olumlu olan kişiler, zamanla daha da iyi arkadaş olmuşlar. İlk izlenimi olumsuz olan kişilerinse büyük oranda görüşleri aynı kalmış, bir arkadaşlık da oluşmamış.

Araştırmacılara göre burada olan şey kendini gerçekleştiren kehanet durumu. Yani ilk izlenim sonucunda bir arkadaşlık olacağını düşündüğünüzde, o arkadaşlığın olmasını bir şekilde sağlıyorsunuz.

Arkadaşlık kurup kurmayacağımızı belirlemedeki en büyük etken ise, karşıdakinin bizi nasıl hissettireceği.

Duygusal olarak bizi eğlendirmeyeceğini veya destek olamayacağını düşündüğümüz insanlara karşı, daha bir mesafeli kalıyoruz.

İlk görüşte arkadaşlık durumunda ise, daha ilk saniyelerden karşınızdakinden bir enerji almaya başlıyorsunuz.

Bu enerji neticesinde de, ilişkiye karşı daha yapıcı yaklaşıyorsunuz ve şanslıysanız karşı taraf da aynı hisleri yaşıyor oluyor. Böylece sağlam bir arkadaşlığın temelleri atılmış oluyor.

Özetle, arkadaşlık da tıpkı aşk gibi bir anda oluşabiliyor.

Dolayısıyla bugün yakın arkadaşlarınıza, onlara sahip olduğunuz için ne kadar şanslı olduğunuzu söyleyin ve bu yazıyı gönderin. Birbirinizi gördüğünüz ilk anda çok yakın arkadaş olacağınızı düşünmüş müydünüz, yoksa ikinizden biri 'Ben aslında başlarda seni pek sevmemiştim' mi diyor, onu da aranızda konuşursunuz artık :)

Dostlarınızla kalın!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
28.11.2016

bence de olabilir çünkü 10 yıllık arkadaşımdan daha iyi anlaştığım 7 aylık bir arkadaşım var

29.11.2016

Aslında insanoğlunu (en azından bizim insanımızı) ön yargıları yönetiyor. Aksa ak, karaysa kara, grilerimiz yok bizim. İnsanlara ilk bakışta yaftayı yapıştırabiliyoruz. Belki çok iyi anlaşacağımız, hayatımıza renk katacak insanları ön yargılarımız yüzünden hayatımıza almayabiliyoruz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ