Tüm Dünyaya Pazarlıyor: Hataylı Girişimcinin Yılda 1 Milyon Lira Kazanma Hikayesi

Hatay'ın Altınözü ilçesinde yaşayan girişimci Müslüm Avar, doğada serbest yetişen meyan köklerini kurduğu fabrikada işleyip çay ve çubuk haline getirerek iç ve dış piyasaya pazarlıyor.

Ürdün, Mısır, Dubai, ABD ve Çin müşterileri arasında

Hatay'ın çeşitli bölgelerinden meyan kökü toplatan veya bitkileri hazır alan Avar, teknolojik imkanlarla ürünleri işleyerek çay ve kuru tüketim için çubuk haline getiriyor. Yurt içi pazarlara 20 yıldan beri meyan çayı ve çubuğu satan 45 yaşındaki Avar, 10 yıldır ürünlerini Ürdün, Mısır, Dubai, ABD ve Çin'e de pazarlıyor.

Yılda 1 milyon lira kazanç

Yurt içi ve dışı satışlardan yıllık ortalama 1 milyon lira kazanan Avar, meyan kökü çayı ve çubuğunu yurt dışına daha fazla gönderebilmek için çalışıyor.

Fabrikayı 21 yıl önce açtı

İş insanı Müslüm Avar, fabrikasını 2000 yılında açtığını ve meyan kökünün kendisi için çok güzel bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.

'Aile mesleğimiz'

Dedesinin ve babasının da ekmeğini meyan kökünden kazandığını aktaran Avar, şöyle devam etti: 'Bizim ailede meyan kökü işi 1920'li yıllara kadar dayanıyor. Dedem topladığı meyan köklerini sırtında taşıyarak İskenderun'a satmaya gidermiş. Meyan kökü bizim aile mesleğimiz. Dede mesleği olarak başlayan bu iş, bize de babadan kaldı.

'10 yıl önce meyan kökünü çay haline getirdik'

'Biz de 'ne yapabiliriz, nasıl geliştirebiliriz?' çabası içerisine girdik. Yaklaşık 10 yıl önce kendi markamızı oluşturarak fabrikamızda meyan kökünü çay haline getirdik.'

'Talep arttıkça biz de bu faydalı ürünü yurt dışına da pazarlamaya başladık'

'Talep arttıkça biz de bu faydalı ürünü yurt dışına da pazarlamaya başladık. Meyan kökü her ülkede farklı amaçlarla kullanılıyor. Öğütülmüş çay ürünler şerbet olarak genelde Arap ülkelerine özellikle Ürdün'e ve Mısır'a ramazan aylarında gidiyor. Şu an Dubai'ye bir kısım gitmeye başladı. Çubuklu ürünler de Avrupa ülkelerine, ABD'ye ve Çin'e gidiyor.'

Yılda 225 ton meyan kökü işleniyor

Avar, meyan kökünün çubuk halinin de ağızda çiğnenerek tüketildiğini anlattı. Yılda yaklaşık 225 ton meyan kökünün 200 tonunun çay olarak işlendiğini, 25 tonunun da çubuk haline getirildiğini ifade eden Avar, ürünlerinin yıllık getirisinin ise ortalama 1 milyon lira olduğunu söyledi.

Fabrikada işlenen meyan köklerini doğadan toplayan çiftçilerden temin ettiğini ifade eden Avar, 'İnsanlar meyan kökünü topluyorlar ve bize getiriyorlar. Bu çok büyük bir geçim kaynağı oluyor onlar için. İş yerinde de 20 kişi çalışıyor.' dedi.

9 Yaşındaki Kızını İstismar Etti, 5 Yıl Hapis Cezası Alarak Tahliye Oldu...
Ali Koç: 'Türk Otomotiv Sektörünün Bugüne Kadarki En Büyük Yatırımını Gerçekleştireceğiz'
Koronavirüs Tedavisi Görüyordu: Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu'ndan Acı Haber

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR
16.03.2021

Helal olsun abimize , üreten insana saygım sonsuz umarım bizim de bir gün Coca Cola-Company , PepsiCO , Dr Pepper gibi dev içecek şirketlermiz olur.

16.03.2021

helall olsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ