Tüm Dünyada Kutlanan 1 Mayıs ile İlgili Birbirinden İlginç 8 Gelenek

Kışın bitişiyle gelen yazı kutladığımız 1 Mayıs tüm dünyada özel bir yere sahip. Uluslararası İşçi Günü olarak da adlandırılan ve birçok ülkede resmi tatil ilan edilen bu günde işçi hakları kutlanıyor. Ama aynı zamanda bu günün kökenleri, genelde pagan veya antik dini gelenek motiflerinin bulunduğu çok eski kutlamalara dayanıyor. Buyrun, en ilginç olanlardan birkaç örnek karşınızda!

1. İskoçya / İrlanda

Keltçe'de 'ateş günü' anlamına gelen Beltane, İrlanda, İskoçya ve Man Adası'nda 1 Mayıs'ta kutlanan antik Keltik ateş festivalidir. Bel, Kelt geleneğinde güneş tanrısı anlamına geliyor. Festival kışın karanlığından, yazın aydınlığına olan mevsimsel geçişi anlatıyor. Antik Keltlerin inanışına göre, güneş kış aylarında tutsak altında kalıyor. Bu yüzden Keltler de, hak ettiği yerine dönebilmesi adına şenlik ateşi yakıyorlar. Bu gelenek, son yıllarda İskoçya'da yeniden yer almaya başladı. Örnek verecek olursak, Edinburgh'da şehrin en yüksek tepesinde büyük şenlik ateşleri yakılıyor. Edinburgh kaynaklı bir İskoç efsanesine göre, gün doğumunda 'Arthur's Seat' tepesine tırmanıp orada yüzlerini yıkayan genç kadınlar, ömür boyu sürecek olan bir güzelliğe kavuşuyorlar!

2. Almanya / İskandinavya

Almanya'da kutlanan Walpurgisnacht ya da diğer adıyla Hexennacht, Alman halkı için neredeyse ikinci bir Cadılar Bayramı sayılabilir. Efsaneye göre bu gecede, cadılar mevsimin gelişini şenlik ateşi yakıp, dans ederek kutluyor. Cadılarla savaşabilmek adına, yerel Alman halkı koylarda şenlik ateşi yakıp olabildiğince ses çıkararak kötü cadıları ve ruhları uzakta tutuyorlar. Walpurgisnacht, kostümler, şenlik ateşleri ile hala Almanya ve İskandinavya'nın birçok bölgesinde kutlanıyor. Tatilin ismi, İngiliz bir rahibe olan ve 1 Mayıs'ta bayramı kutlanan Aziz Walburga'dan geliyor. O dönemdeki kilise yetkilileri, pagan kutlamalarını yasaklayıp, kutlayan her bir insanı da cezalandırıyordu. Yerel halk, kiliseyi yatıştırmak adına, Aziz Walburga bayramını bahane ederek Hexennacht'ı kutlamış.

3. Rusya

Rusya ve diğer Sovyet ülkelerinde, yazın ve baharın gelişini karşılayan 1 Mayıs hala çok önemli bir gün. Sovyetler Birliği etkisiyle birlikte daha da önem kazanan bu gün, işçilerin hakları için daha ayrı bir önem taşıyor. Birliği kutlamak ve kapitalist sisteme karşı gelmek adına birçok yürüyüş yapılıyor.

4. İngiltere

İskoçlar ve İrlandalılar ateşlerle kutlama yaparken, İngiltere'de 1 MayısMaypole (Bahar Bayramı Çiçekli Direği) etrafında danslar eşliğinde kutlanıyor. Bu direk, kesilip köyün ortasına yerleştirilen fidanların başına geçirilen farklı renklerdeki kurdelelerle süslendiriliyor. Bu işi genelde köyün genç insanları ellerine birer kurdele alıp, direğin etrafında dolanarak yapıyorlardı. Köylerde hala önemli bir yere sahip olan Maypole, İngiltere kentlerinin bazı bölgelerinde gerçekleştiriliyor.

5. İtalya

İtalya'nın Assisi kentinde kutlanan antik bir festival olan Calendimaggio'da (Mayıs günü), insanlar farklı kostümler giyip -erkeklerde buna kılıçlar ve kalkanlar da dahil- çeşitli aktivitelerde bulunuyor. Bu aktivitelerin içinde binicilik, arbaletlerle atış yarışmaları ve Madonna Primavera (Bahar Kraliçesi) için seçimler bulunmakta. Aynı zamanda şarkı söyleme yarışmaları, gündüz ve gece törenleri, ziyafetlerle baharın gelişi kutlanıyor.

6. Hawaii

Bu güne ismine veren Lei, Hawaii'nin geleneksel çiçekli kolyeleri ve 1 Mayıs günü neredeyse herkes bunları takıyor! Bu kolyeler, Hawaii'nin aloha ruhu sembolünü temsil ediyor. Lei için, her bir adanın farklı bir tarzı var. Lei Günü'nde gösteriler, konserler ve kutlamalarla birlikte ziyafetler de yapılıyor.

7. Bulgaristan

Bir Bulgar festivali olan Irminden'de, efsaneye göre yılanlar 25 Mart'ya yuvalarından çıkarken, kralları ve liderleri 1 Mayıs'ta ortaya çıkıyor. O yüzden, tarlalarda çalışan işçilerin ısırılma ihtimalleri oldukça yüksek! Bu ısırıklardan kaçınmak adına hiçbir işçi o gün çalışmıyor. Yılanları uzak tutmak adına şenlik ateşleri yakılıyor, bahar ve yazın gelişi için de kutlamalar yapılıyor.

8. Fransa

1890'lardan beri kutlanan İşçi Günü'ndeki gösteriler ve geçit törenleri bu günün demirbaşlarından. Ancak, bunun yanında eski bir gelenek daha mevcut. Bu günde insanların ailelerine ve arkadaşlarına Lily of the Valley (Vadideki Zambak) çiçeği vermek bir adet haline gelmiş. Bu geleneğin kökeni, 1561 yılında IX. Charles'ın bir toplantısındaki kadınlara Lily of the Valley hediye etmesiyle ortaya çıkmış.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti