Tüm Dünya Ekonomik Krizle Mücadele Ediyor: Peki Hükümetler Nasıl Önlemler Alıyor?

Koronavirüs pandemisi, yükselen benzin ve gıda fiyatları ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali derken tüm dünya ekonomik krizle mücadele etmeye çalışıyor.

Peki hükümetler bu durum karşısında vatandaşlarına ne gibi yardımlarda bulunuyorlar? Gelin isterseniz tek tek inceleyelim…👇

1. Amerika Birleşik Devletleri

ABD hükümeti, ödenmesi beklenen öğrenci kredilerinin 10 bin dolarını iptal ederek milyonlarca borçlu eski öğrenciye yardım edeceğini duyurdu. 

Ayrıca geçen ay alınan bir kararla reçeteli ilaçlar ve enerji verimliliğinin teşvikini artırabilmek için hükümet ‘Enflasyon Azaltma Yasası’nı çıkarmaya hazırlanıyor. 

Amerika Devletleri Başkanı Joe Biden, düşük gelirli kişilerin gelecekteki borçlarını sınırlandıracak; ayrıca kendisi devlet çalışanları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için kredi affı planlamasına yeni düzenlemeler getirecek gelir odaklı bir geri ödeme planı da önerdi.

2. Brezilya

Brezilya hükümeti akaryakıt vergilerini düşürerek sosyal yardım ödemelerini artırdı. 

Ülkenin en büyük petrol şirketlerinden biri olan Petrobras ise geçtiğimiz hafta benzin fiyatlarında yüzde 7'lik bir indirim yapacağını açıkladı.

3. Şili

Şili hükümeti, Temmuz ayında 19 milyon vatandaşının 7.5 milyonu için işçi sübvansiyonları ve bir seferliğe mahsus 120 dolarlık ödemeler de dahil olmak üzere 1.2 milyar dolarlık bir yardım planı hazırladığını açıkladı.

4. Japonya

Japonya’daki ortalama asgari ücrette, yüzde 3.3’lük rekor bir artış yapıldı. 

Ayrıca Japonya hükümeti perakendecilere sattığı ithal buğdayın fiyatını yükseltmekten de imtina edecek.

5. Endonezya

Endonezya hükümeti yakıt sübvansiyonu bütçesinin 24.17 trilyon rupisini (1.6 milyar dolar) 2.6 milyon haneye nakit yardımlar da dahil olmak üzere tahsis edecek. 

Hükümet ayrıca bölgesel yönetimlere ulaşım ücretlerini sübvanse etme talimatı da verecek.

6. Hindistan

Hindistan hükümeti bundan 4 ay önce tüketici fiyatları endeksinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan buğday ve şeker dahil gıda maddelerinin ihracatına kısıtlamalar getirdi. 

Ayrıca yenilebilir yağ ithalatına uygulanan vergileri düşürdü.

7. Malezya

Malezya hükümetinin artan fiyatların vatandaş üzerindeki etkisini hafifletebilmek için bu yıl 77.3 milyar ringgiti (17.25 milyar dolar) yardımda bulunması bekleniyor.

8. Güney Afrika

Güney Afrika’da devlet akaryakıt pompa fiyatlarında indirime gittiğini duyurdu.

9. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri sosyal refah harcamalarını artırdı.

BAE, düşük gelirli hanelerine verdiği mali desteği ikiye katlarken; Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ise 20 milyar riyal (5.33 milyar dolar) tahsis edilmesini emretti.

10. Avusturya

Avusturya hükümeti, 1 Aralık'tan itibaren tüketicilere elektrik maliyetini kısmen geri ödemeyi planlayacağını duyurdu. 

Avusturya Enerji Bakanlığı ise hanelerin yılda ortalama 500 euro alacağını açıkladı.

11. Fransa

Fransa hükümeti, gaz fiyatlarındaki artışın önüne geçmeye çalışıyor. Ayrıca elektrik fiyat artışları da yüzde 4 ile sınırladı.

Hükümet düşük ve orta gelirli hanelerin enerji faturalarını ödemeye yardımcı olmak için 100 euro veriyor.

12. Almanya

Almanya'da hükümet, düzenli çalışan herkese Eylül ayında bir defaya mahsus olmak üzere 300 euroluk bir indirim yaptı.

Öğrenciler ve sosyal yardım alan vatandaşlar ise şimdiden evlerinin ısınmasına yardımcı olacak toplu ödemenin iki katını aldı.

13. İspanya

İspanya hükümeti vatandaşlarının enerji faturalarına yardımcı olabilmek için Ekim ayından yıl sonuna kadar doğalgazda katma değer vergisini yüzde 21'den yüzde 5'e indirecek.

14. Portekiz

Avrupa Birliği geçtiğimiz Haziran ayında, elektrik üretmek için kullanılan gazın fiyatını sınırlayarak toptan elektrik fiyatlarını düşürmeye yönelik 8.4 milyar euro'luk İspanya ve Portekiz hükümetinin planını onayladı. 

Elektrik üreticilerine doğrudan hibe edilecek bu uygulama ile hanelerin elektrik faturalarında yüzde 15 ila 20 arasında bir tasarruf sağlanması bekleniyor.

15. Polonya

Kömürün ısınma için sıklıkla kullanıldığı Polonya'da hükümet, kömür kullanan her hane için bir kereye mahsus olmak üzere 3 bin zloti (yaklaşık 630 euro); farklı ısıtma yakıtı türleri için ise daha az da olsa sübvansiyonlar yapacağını açıkladı.

16. Hollanda

Hollanda hükümeti, düşük gelirli hanelere bir defaya mahsus olmak üzere bin 300 euroluk enerji sübvansiyonu sunarak asgari ücreti artıracağını açıkladı. 

Ayrıca enerjideki KDV’yi yüzde 9'a düşüreceğini belirtti.

17. Norveç

Norveç hükümeti,  elektrik faturalarını kWh başına 0.7 kron (0.07 euro) ile sınırladı.

18. Birleşik Krallık

Hükümet henüz bir plan açıklamamış olsa da hazinenin konu hakkında bir bütçe tasarısı yaptığı konuşuluyor. Ayrıca Liz Truss’ın da yakın zamanda konuya dair açıklama yapması bekleniyor.

19. Ve son olarak; Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan; 1 Temmuz 2022'den itibaren geçerli olan asgari ücretin net 5 bin 500 TL olduğunu duyurdu. 

Erdoğan, işverene de işçi başına 100 lira destek verileceğini açıkladı.

Ayrıca Erdoğan, 'Asgari ücret kadarki gelirin vergi dışı kalması uygulamasıyla kamu çalışanlarına ve emeklilere bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır.' dedi.

Detaylar burada:

Erdoğan Açıkladı: İşte Yeni Asgari Ücret!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Hükümetin Ek Bütçesi de Bitti: 302 Milyar Lira Daha Harcanacak
Kılıçdaroğlu'ndan 'Kömür Lobisi' Çıkışı: 'Güneş Panelleri Kuracağız'
Yaşanan Depremleri Kadınların Kıyafetine ve Kürtaja Bağlayan Hocaya Tepki Yağdı!

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
08.09.2022

evet biliyoruz acı gerçekleri,her defasında suratımıza vurmayın lütfen

08.09.2022

Biz şey diyerek mücadele ediyoruz. Allah yaptı.

08.09.2022

Biz : Faiz haram ! eyvallah tamam inançlısınız anladık ama sadece politika faizi düşürüp özel ve kamu bankalarına fayda sağlamak ? Tüketici kredisini, araç kredisini ve Ev kredisini yükseltmek buna zemin hazırlamak neyin mücadelesi oluyor ? Bu saydığım faiz kalemlerinde düşüş var mı ? Yok. Ayrıca madem faize karşılar borsayı bir gecede kaldırın paradan para kazanmak günah değil mi ? Ne yazık ki tutarsız bir iktidarın pençesinde kıvranıyor canım ülkem.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ